H ώρα της κρίσης! Ανακοινώνεται η απόφαση επί της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή

Ο κύβος ερρίφθη για την μάχη μεγατόνων μεταξύ των επικεφαλής της Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι οποίοι μετά από τέσσερα χρόνια συγκρούσεων, έφθασαν ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο αποφασίζει επί της αίτησης του Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Όποια και να είναι η απόφαση του Συμβουλίου, που ανακοινώνεται στις εννέα το πρωί, αναμένεται να ακολουθήσει ένα ντόμινο εξελίξεων, διότι στην περίπτωση απόδειξης ανάρμοστης συμπεριφοράς του Γενικού Ελεγκτή, τότε θα παυθεί άμεσα και θα ξεκινήσουν τα σενάρια διαδοχής αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ωστόσο στην περίπτωση που δεν αποδειχθεί ανάρμοστη συμπεριφορά και ο Γενικός Ελεγκτής βγει κερδισμένος, τότε τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για τα επόμενά τους βήματα.

Αυτό που θα πρέπει να αποτυπωθεί, είναι η αρχή της κόντρα πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ανάλαβαν τα ηνία της Νομικής Υπηρεσίας οι δύο πρώην υπουργοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδης, με κύριο ζήτημα φυσικά τον έλεγχο για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας και η οποία οδήγησε στις δικαστικές αίθουσες του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου σε μία πρωτοφανή διαδικασία για τα κυπριακά δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γύρισε η κλεψύδρα για την απόφαση που θα κρίνει την επόμενη μέρα στους θεσμούς-Εκ διαμέτρου αντίθετο αφήγημα

Όλο το σκηνικό ξεκίνησε από τις 28 Αυγούστου 2020, δύο μόλις μήνες από τον διορισμό του Γιώργου Σαββίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών, ζήτησε γνωμάτευση από την Νομική Υπηρεσία ως νομικού συμβούλου του κράτους, σε σχέση με αίτημα του Γενικού Ελεγκτή για να του παραδοθούν στοιχεία ώστε να διενεργήσει τον δικό του έλεγχο για τα χρυσά διαβατήρια.

Μετά από έναν αλλεπάλληλο πόλεμο δηλώσεων και ένα συνεχόμενο πήγαινε έλα φακέλων, τελικά η συγκεκριμένη υπόθεση αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία στην κόντρα των τριών, η οποία ωστόσο κορυφώθηκε με τις καταγγελίες που διαβίβασε ο Γενικός Ελεγκτής στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, σε βάρος του Σάββα Αγγελίδη, οι οποίες αφορούσαν αναστολές διώξεων σε βάρος προσώπων που εκπροσωπούσε στο παρελθόν.

Εξάλλου, μετά από τις εν λόγω καταγγελίες είχε καταχωρηθεί η σχετική αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή, ενώ όπως διαφάνηκε κατά τη διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου, οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας συγκέντρωναν στοιχεία, ανακοινώσεις και δηλώσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν το αίτημα τους.

Μετά την καταχώρηση της αίτησης από τον Γιώργο Σαββίδη, στις 26 Απριλίου, ξεκίνησε και επίσημα η δικαστική κόντρα των θεσμών. Τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Τζο Τριανταφυλλίδης, Πάμπος Ιωαννίδης και ο Χρίστος Κληρίδης, ενώ την πλευρά του Εισαγγελέα, οι Ντίνος Καλλής και Λέανδρος Παπαφιλίππου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το «κατηγορητήριο» κατά Ελεγκτή από Εισαγγελέα και πώς απαντά επιστρέφοντας τα πυρά ο Οδυσσέας (Μέρος Α)

Τα μάτια ήταν στραμμένα στην εξέλιξη της διαδικασίας και τις αντιδράσεις των δύο πλευρών, στην στρατηγική που θα ακολουθούσαν και τι ακριβώς θα ακουγόταν δημόσια σε μία διαδικασία η οποία διεξαγόταν κάτω από το μικροσκόπιο τόσο των δημοσιογράφων, όσο και του κοινού.

Από την αρχή, όσοι παρακολούθησαν την διαδικασία, διαπίστωσαν πως οι προθέσεις και των δύο πλευρών, ήταν ξεκάθαρες. Εμφανίστηκαν ετοιμοπόλεμες και με εκ διαμέτρου αντίθετα αφηγήματα, με το ένα στρατόπεδο να κατηγορεί το άλλο.

Από την μία η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, έβγαλε από την φαρέτρα της όσες υποθέσεις άνοιξαν μέτωπα με τον Γενικό Ελεγκτή, θέλοντας να δείξει από την μία ανάρμοστη συμπεριφορά και από την άλλη θεσμικά προβλήματα λόγω της στάσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώ από την άλλη, το στρατόπεδο του Γενικού Ελεγκτή, υποστήριξε πως το θέμα είναι προσωπικό και πως η αίτηση ήταν αντίποινα των καταγγελιών κατά του Σάββα Αγγελίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το «κατηγορητήριο» κατά Ελεγκτή από Εισαγγελέα και πώς απαντά επιστρέφοντας τα πυρά ο Οδυσσέας (Μέρος Β)

Οι υποθέσεις που ακούστηκαν, με μεγάλη προσοχή ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν πολλές. Χρυσά Διαβατήρια, έλεγχος του Υπουργείου Άμυνας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, διορισμός του Νομπελίστα Πισσαρίδη, η κόρη του Πρύτανη, η προσφυγή Γενικού Ελεγκτή για Τίτλους Αξιωματούχων, οι καταγγελίες κατά Αγγελίδη στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, η «Ομάδα Στήριξης Γενικού Ελεγκτή» στο Facebook, οι αναρτήσεις στο Χ, η γνωμάτευση για κοινόκτητες οικοδομές, ο έλεγχος της Αστυνομίας για ανείσπρακτες εξώδικες καταγγελίες, οι πολλαπλές συντάξεις και οι γνωματεύσεις Κληρίδη.

Η στάση του Συμβουλίου

Σε όλη αυτή την διαδικασία, η στάση των μελών του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο συνεδρίαζε ως Συμβούλιο ήταν καθαρή. Ο Πρόεδρός του, Αντώνης Λιάτσος, ξεκαθάρισε από την αρχή ότι οι προεκτάσεις επιβάλλουν την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων, την γρήγορη εκδίκαση της και τη διαφύλαξη για μη εκτροχιασμού της. Έστειλε δηλαδή ξεκάθαρο μήνυμα και στις δύο πλευρές, ότι η διαδικασία θα κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς και θα έπρεπε να μην ξεφεύγουν από την διαδικασία, στην προσπάθεια τους να προβάλουν τις απόψεις τους. Κάτι το οποίο υλοποιήθηκε.

Αφού ακούστηκαν και οι δύο πλευρές και η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε διάστημα περίπου τριών μηνών, το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε της απόφασης του για σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου. Αυτό που απομένει πλέον, είναι να ανακοινωθεί η απόφαση, η οποία κρίνεται καθοριστική για την επόμενη ημέρα και στους δύο κορυφαίους θεσμούς του κράτους, που τα τελευταία χρόνια απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους