Εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών καταγγέλθηκαν για αθέμιτες πρακτικές

Καταγγελία στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις αθέμιτες πρακτικές κορυφαίων εταιρειών βιντεοπαιχνιδιών υπέβαλαν σήμερα η BEUC (The European Consumer Organization – Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα δικαιώματα του καταναλωτή) μαζί με 22 οργανώσεις-μέλη της από 17 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου, η καταγγελία αφορά εταιρείες οι οποίες βρίσκονται πίσω από δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια. Σημειώνεται πως «τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι οι εταιρείες αυτές παραβιάζουν την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών», και καλούνται οι αρμόδιες αρχές «να διασφαλίζουν ότι αυτές οι εταιρείες συμμορφώνονται με τις νομοθεσίες και παρέχουν στους καταναλωτές ασφαλές περιβάλλον σχετικά με τα παιχνίδια αυτά».  

Ο Σύνδεσμος προσθέτει ότι «η προειδοποίηση της BEUC προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αρχών Καταναλωτών (CPC-Network) αποκαλύπτει πώς η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών μεγιστοποιεί τις δαπάνες των καταναλωτών χρησιμοποιώντας εικονικά premium νομίσματά εντός του παιχνιδιού».

Αναφέρει ακόμη ότι τα premium νομίσματα είναι εικονικά νομίσματα που μπορούν να αγοραστούν με πραγματικά χρήματα μέσα από το παιχνίδι ή σε ένα κατάστημα εφαρμογών. Δύναται να έχουν διάφορες μορφές, όπως πολύτιμοι λίθοι, πόντοι, νομίσματα και άλλα. 

«Συγκεκριμένα, η BEUC και τα μέλη της έχουν εντοπίσει ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να δουν το πραγματικό κόστος των ψηφιακών νομισμάτων, γεγονός που οδηγεί σε υπερβολική δαπάνη: η έλλειψη διαφάνειας των τιμών των premium νομισμάτων εντός του παιχνιδιού και η ανάγκη αγοράς επιπλέον νομισμάτων σε πακέτα, ωθεί τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερα», επισημαίνεται.

Τονίζεται ότι «οι αγορές εντός παιχνιδιού θα πρέπει πάντα να εμφανίζονται σε πραγματικά χρήματα (π.χ. ευρώ) ή τουλάχιστον θα πρέπει να εμφανίζουν την ισοδυναμία σε πραγματικό νόμισμα».

«Οι ισχυρισμοί των εταιρειών ότι οι χρήστες των παιχνιδιών προτιμούν τα premium νομίσματα εντός του παιχνιδιού είναι λάθος: πολλοί καταναλωτές βρίσκουν αυτό το περιττό βήμα παραπλανητικό και προτιμούν να αγοράζουν αντικείμενα απευθείας με πραγματικά χρήματα», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Προστίθεται ότι «οι καταναλωτές συχνά στερούνται τα δικαιώματά τους όταν χρησιμοποιούν premium νομίσματα εντός του παιχνιδιού, λόγω αθέμιτων όρων που ευνοούν τους προγραμματιστές παιχνιδιών».

«Τα παιδιά είναι ακόμη πιο ευάλωτα σε αυτές τις χειριστικές τακτικές. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά στην Ευρώπη ξοδεύουν κατά μέσο όρο 395 ευρώ τον μήνα για αγορές εντός του παιχνιδιού. Ενώ τα παιδιά είναι μεταξύ αυτών που παίζουν περισσότερο, έχουν περιορισμένη οικονομική παιδεία και επηρεάζονται εύκολα από τα εικονικά νομίσματα», υπογραμμίζεται.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές της ΕΕ παίζουν τακτικά βιντεοπαιχνίδια. Τα παιδιά παίζουν ακόμη περισσότερο, με το 84% των ατόμων ηλικίας 11-14 ετών να παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Το 2020, οι αγορές εντός παιχνιδιού απέφεραν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως (περίπου 46 δισεκατομμύρια ευρώ), που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των εσόδων στην αγορά των βιντεοπαιχνιδιών. Ο τομέας των βιντεοπαιχνιδιών παράγει περισσότερα έσοδα μέσω αγορών εντός παιχνιδιού από τις βιομηχανίες του κινηματογράφου και της μουσικής μαζί.

Τα τελευταία χρόνια, προστίθεται, οι εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών έχουν εξελίξει επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται όλο και περισσότερο σε αγορές εντός παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένου του νομίσματος εντός παιχνιδιού. Τα premium νομίσματα εντός παιχνιδιού είναι ευρέως παρόντα στα παιχνίδια της αγοράς. Μια ανασκόπηση σε 50 από τα βιντεοπαιχνίδια που παίχτηκαν περισσότερο το 2023 δείχνει ότι 21 από αυτά (42%) περιλαμβάνουν νομίσματα premium. Από αυτά τα 21 παιχνίδια, τα 8 απευθύνονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 12 ετών.

«Τα προβλήματα που επισημαίνονται σε αυτήν την καταγγελία δεν αφορούν μόνο τα βιντεοπαιχνίδια, αλλά ισχύουν επίσης για πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλες αγορές. Είναι απαραίτητη η καλύτερη επιβολή του πλαισίου της νομοθεσίας για τους καταναλωτές στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών και η περαιτέρω ρύθμιση τα επόμενα χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μετά το φαινόμενο «Elena» ήρθαν και τα πρώτα προβλήματα-Περιοχές χωρίς ρεύμα, κλειστοί δρόμοι προς το Τρόοδος
Τραγικές λεπτομέρειες για το θάνατο 52χρονου στην Ελλάδα-Πέθανε από νακρωτικά, μετέφεραν τη σορό στο δάσος
Το επικίνδυνο ροζ κοκτέιλ που κυριαρχεί στα club και απειλεί τους νέους
Οι ιστορικές και αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2024-Διαμάντι γίγας, αρχαίο κραγιόν και χαμένος Πικάσο
Δεσμεύει με Navtex το οικόπεδο 5 της ΑΟΖ η Κύπρος-Διεξάγονται γεωτρήσεις
Σοκ σε αεροδρόμιο της Χαβάης-Βρέθηκε πτώμα σε τροχό αεροσκάφους
Το φαινόμενο «Elena» έβαψε στα λευκά το Τρόοδος για τα Χριστούγεννα-Σφοδρές καταιγίδες σε Πάφο και Λευκωσία
Καταγγέλλει τρομοκρατική ενέργεια η εταιρεία του ρωσικού πλοίου που βυθίστηκε στη Μεσόγειο
Έντονες βροχοπτώσεις στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού προς Πάφο-Εντείνονται το βράδυ τα καιρικά φαινόμενα
Χριστούγεννα ελπίδας και αβεβαιότητας για τους Χριστιανούς της Συρίας-Γιόρτασαν δίπλα σε στολισμένο δέντρο