Ακτίδα φωτός στο ωράριο των φαρμακείων-Μία και μοναδική η λύση, κοντά σε συμφωνία οι εμπλεκόμενοι

Κατέληξαν τελικά οι αρμόδιοι στο θέμα των ωραρίων των ιδιωτικών φαρμακείων μετά από μία μακρά συνάντηση που είχαν την χθες τα μέλη του Συμβουλίου Φαρμακευτικής. Παρόλο που τέθηκαν αρκετές προτάσεις για λύση του προβλήματος, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν πως η λύση αυτή την στιγμή που θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές, είναι η σωστή «αστυνόμευση» των φαρμακείων και το κατά πόσον τηρούν τα συμφωνηθέντα ωράρια.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πλούταρχος Γεωργιάδης, «η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και παρουσιάστηκαν λύσεις, όπως αυτές που ψάχναμε». Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα, σημείωσε πως «πάρθηκε απόφαση ότι η λύση είναι η σωστή αστυνόμευση και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενημερωθούν εκτενώς για την πρόταση τα συλλογικά όργανα του Συλλόγου και αν όλα είναι εντάξει, θα συνεχίσουμε μαζί με τις διημερεύσεις».

Από εκεί και πέρα, θέλησε να διευκρινίσει πως «ο κόσμος δεν θα πρέπει να αγχώνεται και η λύση θα βρεθεί αρκεί να υπάρξει καλή διάθεση από όλες τις πλευρές».

Προς δημόσια διαβούλευση η νομοθεσία

Το θέμα του φαρμακευτικού επαγγέλματος συζητήθηκε εφ' όλης της ύλης στη συνάντηση του Συμβουλίου Φαρμακευτικής, όπως ανέφερε στον REPORTER η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου. ενώ διευκρίνισε πως «αναμένεται να γίνει αναθεώρηση του Περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων νόμος και θα μπούμε σε δημόσια διαβούλευση. Άρα υπάρχει δυνατότητα να εκφραστούν και να μπουν κι άλλες απόψεις κάτι που είναι πολύ βασικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν θεραπεία για να προλάβουν το... κέρφιου των φαρμακείων-Κρίσιμη σύσκεψη με τους εμπλεκομένους

Σε ό,τι αφορά την συζήτηση για το ζήτημα των ωραρίων των φαρμακείων, η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε πως «πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα, αφού έπρεπε να τεθούν λύσεις οι οποίες συγκλίνουν με όλες τις πλευρές. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα τις παρουσιάσει στα συλλογικά του όργανα, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η ετοιμασία των καταλόγων για τα διημερεύοντα φαρμακεία την χειμερινή περίοδο».

«Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει μία κινητικότητα προς όφελος όλων, και της κοινωνίας και του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Ο κύπριος πολίτης δεν μπορεί να μένει χωρίς διημερεύοντα/διανυχτερεύοντα φαρμακεία και να βασίζεται στην καλή θέληση κάποιου φαρμακοποιού που θα ανοίξει το φαρμακείο του», διευκρίνισε.

Τα επόμενα βήματα

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να τεθούν ενώπιον των συλλογικών οργάνων του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου και αφού γίνει αναλυτική παρουσίαση το πώς θα εφαρμοστεί η αστυνόμευση των φαρμακείων, τότε θα παρθεί απόφαση για το αν συμφωνούν ή όχι. Ακολούθως, θα προχωρήσουν σε συνάντηση με το Συμβούλιο Φαρμακευτικής, το οποίο αποτελείται από 26 μέλη και προεδρεύουσα την Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, ώστε να παρθεί η τελική απόφαση.

Στόχος όλων των μερών, είναι η απόφαση να ληφθεί πριν την 1η Οκτωβρίου, ημέρα η οποία καθορίστηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο για εφαρμογή της αρχικής απόφασης για αποχή των φαρμακείων από τον καταρτισμό των πινάκων διημερεύσεων του χειμώνα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρία του Δικαστηρίου σχετικά με το θέμα της ενδιάμεσης απόφασης που λήφθηκε για ωράριο λειτουργία όπως αυτό των εμπορικών καταστημάτων, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με το διάταγμα που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια για συγκεκριμένα ωράρια.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της