Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα ρατσιστικά περιστατικά το 2023-Επιθέσεις για καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό

Τεράστια είναι η αύξηση των περιστατικών ρατσισμού στην Κύπρο, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει η Αστυνομία, αφού το προηγούμενο έτος έφθασαν σχεδόν σε διπλάσιο αριθμό, σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ παράλληλα κατέγραψαν ρεκόρ τουλάχιστον για την τελευταία εικοσαετία.

Τα περισσότερα περιστατικά ρατσισμού, φαίνεται ότι αφορούν την εθνικότητα των θυμάτων, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι από τρίτες χώρες, ενώ ακολουθούν περιστατικά βίας για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, όπως συνέβη και πρόσφατα με την υπόθεση του νεαρού που ξυλοκοπήθηκε έξω από νυχτερινό κέντρο στη Λεμεσό.

Την ίδια ώρα, σε σχέση με τους δράστες, είναι ως επί το πλείστων Ελληνοκύπριοι και ακολουθούν οι Ελλαδίτες, ενώ οι περισσότεροι παραπονούμενοι, σύμφωνα τα στοιχεία, είναι Σύριοι.

Βάσει των στοιχείων της Αστυνομίας, το 2023, είχαν καταγραφεί συνολικά 57 περιστατικά ρατσισμού, σε σύγκριση με τα 32 που είχαν καταγραφεί το 2022. Αυτή η αύξηση που παρατηρείται, ανέρχεται στο 78%, αριθμός αρκετά υψηλός για τα δεδομένα. Μάλιστα, εάν κάποιος μελετήσει τους αριθμούς από το 2005, οπότε άρχισαν να καταγράφονται τα περιστατικά, διαπιστώνει ότι είναι ο υψηλότερος δείκτης των τελευταίων είκοσι ετών, με τον δεύτερο χειρότερο χρόνο να είναι το 2020, με 41 και τρίτο το 2019 με 40 περιστατικά.

Από τις 57 υποθέσεις του 2023, οι 25 αφορούσαν απλές καταγραφές, ενώ στις υπόλοιπες 32 είχε ανοιχτή ποινική υπόθεση. Από αυτές, οι 17 καταχωρήθηκαν στο Δικαστήριο, οι 10 είναι υπό διερεύνηση, ενώ 4 χαρακτηρίζονται ως ανεξιχνίαστες ή μη αστυνομικής φύσης. Μια υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Σημειώνεται ότι σε 56 περιπτώσεις υπήρξαν φραστικές επιθέσεις, εκφράσεις/πράξεις μίσους και απειλές, σε 11 ο τρόπος εκδήλωσης ρατσισμού σημειώθηκε σε βάρος προσώπου και σε 3 σε βάρος περιουσίας. (Οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι από τον συνολικό αριθμό, διότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί η ρατσιστική επίθεση να εκδηλώθηκε τόσο κατά προσώπου, όσο και κατά περιουσίας, αλλά και με φραστικές επιθέσεις, εκφράσεις/πράξεις μίσους και απειλές)

Σε σχέση με τους θύτες των 57 περιπτώσεων, αυτοί ανέρχονται στους 96 (περίπου δύο ανά περιστατικό), ενώ τα θύματα ήταν 85.

Το προφίλ θυμάτων και θυτών

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στις εθνικότητες των θυμάτων, οι περισσότεροι ήταν Σύριοι, αφού 21 πρόσωπα κατήγγειλαν ρατσισμό σε βάρος τους από κάποιο άλλο πρόσωπο, το 2023. Όσο οξύμωρο κι αν φαίνεται, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός είναι οι 14 Ελληνοκύπριοι που κατήγγειλαν τέτοιας φύσεως περιστατικά, ενώ ακολουθούν πέντε άτομα από το Πακιστάν.

Σε καταγγελίες προέβησαν μεταξύ άλλων, τρεις Αιγύπτιοι, τρεις Κογκολέζοι, τρεις Βρετανοί και τρεις Ιρλανδοί και τρεις Παλαιστίνιοι.

Αντίθετα, οι περισσότεροι θύτες είναι Ελληνοκύπριοι, αφού 65 πρόσωπα είναι κατηγορούμενοι για τέτοιας φύσεως αδικήματα και ακολουθούν 8 Ελλαδίτες για το 2023. Στη λίστα υπάρχουν επίσης 4 Ρουμάνοι, 2 Σύριοι, 2 Λιβανέζοι, 1 Τούρκος και 1 Ιορδανός.

Για εθνοτική καταγωγή οι περισσότερες υποθέσεις

Διαχωρίζοντας τις υποθέσεις ανά κατηγορία ρατσισμού, οι 35 σχετίζονται με την εθνοτική καταγωγή των θυμάτων, με οκτώ θύματα να κατάγονται από αραβικές χώρες, πέντε από ασιατικές, τρεις από την Αφρική και τρεις από την Ευρώπη, ενώ 16 αφορούσαν γενικά την Εθνικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας.

Ακολουθούν 14 περιπτώσεις που αφορούν σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ σε έξι περιπτώσεις, οι ρατσιστικές συμπεριφορές είχαν να κάνουν με το χρώμα και σε μία περίπτωση με την κοινότητα (Τουρκοκύπριοι).

Σημειώνεται ότι σε εννέα περιπτώσεις, η ρατσιστική συμπεριφορά είχε να κάνει με τη θρησκεία, καθότι σε πέντε περιπτώσεις εκδηλώθηκε κατά του σημιτισμού και σε τέσσερις κατά του Ισλαμισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέντε ομοφοβικές επιθέσεις σε μερικούς μήνες-«Μαχαίρωσαν άτομο στη Λεμεσό, τα θύματα φοβούνται να μιλήσουν»

Δειτε Επισης

Επιχείρησε να πηδήξει σε πισίνα από μπαλκόνι και τραυματίστηκε-Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Συνελήφθη 60χρονος που καταζητείτο για θανατηφόρο που σημειώθηκε το 2006
Γυναίκα έκλεψε το πορτοφόλι 89χρονου στην Ορόκλινη-Τον παρέσυρε με το όχημά της και τον εγκατέλειψε
Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα ρατσιστικά περιστατικά το 2023-Επιθέσεις για καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό
Οδεύει προς... καταδίκη το e-justice, δεν επιλύονται τα προβλήματα-«Αγορεύσεις» για την τύχη του συστήματος
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ