Απορρίφθηκε το αίτημα των δικηγόρων του Αϊκούτ να αφεθεί ελεύθερος-Κίνδυνο φυγοδικίας βλέπει το Δικαστήριο

Υπό κράτηση θα παραμείνει μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου ο Τουρκοεβραίος επιχειρηματίας, Σιμόν Αϊκούτ, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές Ιουνίου αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που αφορούν σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Η απόφαση ελήφθη το πρωί της Τετάρτης από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε συνέχεια αιτήματος της υπεράσπισης για αποφυλάκιση του κατηγορουμένου στη βάση ενστάσεων σχετικών με το κατά πόσο τεκμαίρεται αφενός η διασύνδεση του Αϊκούτ με τις εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται στις παράνομες αναπτύξεις γης στα κατεχόμενα, αφετέρου με προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος, καθώς και με τις συνθήκες κράτησης.

Εξηγώντας το σκεπτικό του, το Δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχει κίνδυνος φυγοδικίας του κατηγορουμένου, προσθέτοντας πως συνυπολογίστηκε η σοβαρότητα των αδικημάτων, καθώς και το ύψος της εκτιμώμενης ποινής.

Υπενθυμίζεται ότι η 27η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η ημερομηνία που η κατηγορούσα αρχή θα απαντήσει στις προδικαστικές ενστάσεις της υπεράσπισης, η οποία θεωρεί αναρμόδιο το Κακουργιοδικείο για την εκδίκαση της υπόθεσης, επικαλούμενη το δημόσιο διεθνές δίκαιο και το εθιμικό δίκαιο.

Το τριμελές Κακουργιοδικείο συνεδρίασε σήμερα σε συνέχεια της διαδικασίας που ξεκίνησε τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία κατηγορούσα αρχή και υπεράσπιση είχαν παραθέσει εκτενή στοιχεία υπέρ και κατά της παραμονής του κατηγορουμένου υπό κράτηση ενόψει του κινδύνου φυγοδικίας.

Ανατρέχοντας στο ιστορικό της υπόθεσης, το Δικαστήριο υπενθύμισε ότι ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει 242 κατηγορίες, με πιο σοβαρή αυτή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ παρουσιάστηκε και μαρτυρικό υλικό από αριθμό Ε/κ ιδιοκτητών γης στα κατεχόμενα και δύο αγοραστών διαμερίσματος από τον όμιλο εταιρειών Αφίκ, τον οποίο φαίνεται να διοικεί ο Αϊκούτ στα κατεχόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ως «στρατηγική κίνηση κατά της οικονομίας» τους ερμηνεύουν στα κατεχόμενα την παραπομπή Αϊκούτ σε δίκη

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η κατηγορούσα αρχή είχε παρουσιάσει μαρτυρία που λήφθηκε μετά την παραπομπή του κατηγορούμενου στο Κακουργιοδικείο, σύμφωνα με την οποία ένας εκ των υιών του Σιμόν Αϊκούτ σύστησε στον μάρτυρα τον πατέρα του ως τον «big boss» του ομίλου Αφίκ, ο οποίος σε συνεργασία με την εταιρεία Duminka Constructions έχει κατασκευάσει παράνομα σε ε/κ γη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στο Τρίκωμο πάνω από 50.000 διαμερίσματα και κατοικίες, πάνω από 30 χώρους εστίασης, διασκέδασης και υδροπάρκα, η αξία των οποίων, με βάση την εκτίμηση λειτουργών του Κτηματολογίου, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 43 εκ. ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης πως η κατηγορούσα αρχή είχε σημειώσει ότι κατά τη σύλληψή του βρέθηκαν στην κατοχή του Αϊκούτ ταυτότητες και διαβατήριο του ψευδοκράτους, της Τουρκίας, του Ισραήλ και της Πορτογαλίας, γεγονός που, όπως υποστήριξε, του δίνει τη δυνατότητα διαφυγής σε πολλές χώρες.

Ακολούθως, το Δικαστήριο αναφέρθηκε στις θέσεις της υπεράσπισης, η οποία είχε υποστηρίξει αρχικά ότι η εταιρεία Duminka είναι εγγεγραμμένη στον «έφορο εταιρειών» του ψευδοκράτους, διερωτώμενη εάν η Κυπριακή Δημοκρατία και τα Δικαστήρια της Δημοκρατίας αναγνωρίζουν θεσμούς του ψευδοκράτους.

Είχε υποστηρίξει επίσης ότι από τις 240 και πλέον κατηγορίες μόνο το ¼ αφορά σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι δεν έχει αποδειχθεί η σύνδεση του κατηγορουμένου με τις εταιρείες Duminka και Αφίκ.

Η υπεράσπιση είχε επίσης υποστηρίξει ότι ο κατηγορούμενος έχει δεσμούς με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς διαθέτει περιουσία στη Λάρνακα στο όνομά του, όπου διαμένουν μέλη της οικογένειάς του, κατά συνέπεια δεν προτίθετο να φυγοδικήσει, ενώ μετέφερε την πρόταση της οικογένειας του κατηγορουμένου για κατάθεση όλων των ταξιδιωτικών του εγγράφων, την παρουσία του σε Αστυνομικό Σταθμό σε συχνότητα που θα οριστεί από το Δικαστήριο και την κατάθεση εγγύησης ύψους 1 εκ. ευρώ προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος έως την εξέταση των προδικαστικών ενστάσεων στις 27 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου ο Αϊκούτ-Εξακολουθούν να καταζητούνται οι γιοί του σφετεριστή

Η υπεράσπιση είχε επικαλεστεί επίσης πρόσθετους υποκειμενικούς παράγοντες, όπως τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος, καθώς και δυσμενείς συνθήκες κράτησης στις Κεντρικές Φυλακές.

Εκτιμώντας τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομολογία, το Δικαστήριο ανακοίνωσε πως απορρίπτει τις θέσεις της υπεράσπισης, αποφασίζοντας πως δικαιολογείται η κράτηση του κατηγορουμένου μέχρι τη δικάσιμο της 27ης Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι συνίσταται κίνδυνος φυγοδικίας από πλευράς του κατηγορουμένου δεδομένης της σοβαρότητας των κατηγοριών και της ορατής πιθανότητας καταδίκης.

Επιπλέον, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετούνται ισχυροί δεσμοί του κατηγορουμένου με την Κυπριακή Δημοκρατία και πως οι προσωπικές περιστάσεις δεν εξαλείφουν τον κίνδυνο φυγοδικίας, ενώ σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του κατηγορουμένου ανέφερε ότι του παραχωρήθηκε συσκευή οξυγόνου για να μπορεί να κοιμάται τις νύχτες και φαρμακευτική αγωγή για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, τα οποία σύμφωνα με έκθεση ιδιώτη γιατρού που τον επισκέφθηκε στις Κεντρικές Φυλακές δεν απειλούνται με επιδείνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η διπλωματική αντεπίθεση του Αλ Τζολάνι-Το σχέδιο του για να τοποθετήσει τη χώρα του στο κέντρο των εξελίξεων
Επιμένει ο Σταυριανός, άσκησε έφεση επί της... τελεσίδικης απόφασης της Ολομέλειας-Ανύπαρκτη διαδικασία
Το πάθημα του Κομμωτή δεν έγινε μάθημα-Κρίθηκε αναγκαστική η νοσηλεία του δραπέτη αλλά έλαβε μόνος του εξιτήριο
Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική
Φιντάν σε Αλ Τζολάνι: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για το PKK στη Συρία»