Στους εκλογικούς καταλόγους 85.000 άτομα άνω των 18 ετών
10:14 - 11 Σεπτεμβρίου 2024
Περίπου 85.000 πρόσωπα, άνω των 18 ετών, δεν είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους και πληρούν τα κριτήρια για την αυτόματη εγγραφή, σε περίπτωση αλλαγής της νομοθεσίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ελίκκος Ηλία, επικαλούμενος στοιχεία του Αρχείου Πληθυσμού.
Επιπρόσθετα, ο κ. Ηλία, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση για τον αριθμό των ψηφοφόρων που πληρούν τα κριτήρια και θα εγγράφονταν στον εκλογικό κατάλογο αν προχωρούσε η τροποποίηση της νομοθεσίας, είπε ότι 6.900 πρόσωπα είναι σήμερα μεταξύ 17 και 18 ετών και θα προχωρήσει η εγγραφή τους, εάν ψηφιστεί η μείωση του ορίου ηλικίας του εκλέγειν στα 17.
Σύμφωνα με τον ΓΔ του Υπουργείου Εσωτερικών, το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε, δεν είναι εάν είναι αυτή τη στιγμή όλοι οι 17χρονοι μας είναι ώριμοι για να ψηφίσουν, για να ασκήσουν, δηλαδή, το δικαίωμα του εκλέγειν.
«Το στοίχημα είναι περισσότερο κατά πόσο εμείς ως γονείς, ως παππούδες και γιαγιάδες και κυρίως ως δάσκαλοι, μπορούμε να τους εμπεδώσουμε την πολιτική συνείδηση για τη σημασία του εκλέγειν και για την αξία και τη σημασία του να επιλέγουν τους ανθρώπους που αποφασίζουν για τη ζωή και για το μέλλον τους», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι οι σημερινοί 17χρονοι είναι «αρκετά ώριμοι και έχουμε υποχρέωση ως μεγαλύτεροι να τους μεταφέρουμε τη συσσωρευμένη γνώση μας και να τους μεταλαμπαδεύσουμε την παιδεία της σημασίας του δικαιώματος και κυρίως της υποχρέωσης να επιλέγουν τους ανθρώπους που αποφασίζουν για εκείνους, όπως είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Βουλευτές, οι Ευρωβουλευτές και οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Σημείωσε ότι θα δοθούν σύντομα, από το Υπουργείο, στοιχεία για τους ακριβείς αριθμούς των επιπρόσθετων εκλογέων που αναμένεται να προκύψουν λόγω της αυτόματης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.
Κατάργηση εκλογικού βιβλιαρίου
Σε σχέση με την κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου, ο κ. Ηλία είπε στο ΚΥΠΕ ότι «από τη στιγμή που καταργήθηκε αφενός η υποχρεωτική ψηφοφορία και αφετέρου η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο θα γίνεται αυτόματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ύπαρξης του εκλογικού βιβλιαρίου και ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν εξοικονομήσεις από το διοικητικό κόστος έκδοσης και συντήρησής του».
«Η κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου αποτελεί ακόμα ένα βήμα απλοποίησης των διαδικασιών στο κυπριακό δημόσιο», υπογράμμισε ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.
Πηγή: ΚΥΠΕ