Καταδίκασε την τοποθέτηση του ΚΣΣΕ για τη Γάζα ο Λουκαΐδης

Η τοποθέτηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) να μην υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, παρά μόνο εάν το Ισραήλ καταφέρει να εξαρθρώσει πλήρως τη Χαμάς, ισοδυναμεί με ενθάρρυνση της συνέχισης των εγκλημάτων πολέμου, είπε ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Λουκαΐδης, όπως αναφέρεται, συμμετείχε τη Δευτέρα σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Συνέλευσης στο Παρίσι, κατά την οποία συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενόψει ετοιμασίας σχετικής έκθεσης.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε ότι η Ολομέλεια της ΚΣΣΕ «ορθά καταδίκασε από την πρώτη στιγμή σε έκθεσή της την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, τη δολοφονία αμάχων και την απαγωγή ομήρων».

Ωστόσο, προστίθεται, «όπως ανέφερε, στο μόνο γραπτό κείμενο που αφορά στη γενοκτονία που συντελείται στην Γάζα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, η ΚΣΣΕ, ένας οργανισμός που εστιάζει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο δεν καταδίκασε τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, αλλά αντίθετα, υιοθέτησε σχετική πρόνοια στο ψήφισμα 2524 (2024), καλώντας, μεταξύ άλλων, να μην υπάρξει κατάπαυση του πυρός, παρά μόνο εάν το Ισραήλ καταφέρει να  εξαρθρώσει πλήρως την Χαμάς».

«Η τοποθέτηση αυτή της ΚΣΣΕ, υπογράμμισε ο κ. Λουκαϊδης, ισοδυναμεί με ενθάρρυνση της συνέχισης των εγκλημάτων πολέμου, της παραβίασης του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου και της γενοκτονίας των Παλαιστινίων που συντελείται από τον Ισραηλινό στρατό», προστίθεται.

Η στάση αυτή, ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης, «συγκρούεται με τις αρχές και τις αξίες ενός οργανισμού, που έχει ως βασικό πυλώνα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, εντάσσει την ΚΣΣΕ ανάμεσα σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και κυβερνήσεις που ενεργούν υποκριτικά, στη βάση της λογικής των δυο μέτρων και δυο σταθμών και πλήττει καίρια την αξιοπιστία αυτού του Οργανισμού».

Κατά συνέπεια, όπως επεσήμανε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «είναι αναγκαίο έστω και με καθυστέρηση η νέα έκθεση με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, να είναι εναρμονισμένη με τις αρχές και τις αξίες του Οργανισμού και να καταδικάζει ξεκάθαρα την κυβέρνηση του Ισραήλ για τα εγκλήματα που διαπράττει στην Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

Θα πρέπει, πρόσθεσε, να καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός και σε άμεση αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και στην επιστροφή των ομήρων και την απελευθέρωση των πολίτικων κρατουμένων.

Βασικά θύματα της μέχρι σήμερα ανοχής και στήριξης στην Κυβέρνηση Νετανιάχου, σημείωσε καταληκτικά ο κ. Λουκαΐδης, είναι οι Παλαιστίνιοι, ενώ ταυτόχρονα πλήττεται, η ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών, οι οποίοι, όπως και η εβραϊκή κοινότητα διεθνώς, διαδηλώνουν μαζικά εναντίον του συνεχιζόμενου πολέμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου