Ταξίδι προπαγάνδας κάνει στο Λονδίνο ο Τατάρ για να διαφημίσει τα «δύο κράτη»

Μια ρεαλιστική, βιώσιμη και εφικτή λύση δήλωσε στο Λονδίνο ότι θέλει ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι ο τ/κ «λαός», ο οποίος έχει "ισότιμα, εγγενή δικαιώματα στην Κύπρο, έχει καταβάλει επίπονες προσπάθειες για την επίτευξη λύσης σε ομοσπονδιακή βάση για περισσότερο από μισό αιώνα".

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα ο Τ/κ ηγέτης είχε σήμερα συνάντηση με την ομάδα φιλίας Βρετανίας – ψευδοκράτους του βρετανικού κοινοβουλίου στην οποία μετείχαν ο Λόρδος Χουσείν, η βαρόνη Σάρα Λούντφορτν, ο Λόρδος Κάμαλι, η νεοεκλεγείσα τ/κ καταγωγής Βουλευτής Νασίλ Τσιαλισκάν, ο Βουλευτής Ταχίρ Αλί και ο Βουλευτής Ιμράν Χουσείν, στην παρουσία του «αντιπροσώπου» του ψευδοκράτους στο Λονδίνο, Τσιμέν Κεσκίν και του ειδικού αντιπροσώπου του, Γκιουνές Ονάρ.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η «εταιρική σχέση» του 1960 διαλύθηκε εξαιτίας των Ε/κ τον Δεκέμβριο του 1963, λόγω της επιθυμίας των Ε/κ, να ενώσουν την Κύπρο με την Ελλάδα και οι Τουρκοκύπριοι αποκλείστηκαν από τα κρατικά όργανα της Δημοκρατίας με τη βία των όπλων.

«Στις 15 Ιουλίου 1974, η ελληνική χούντα πραγματοποίησε πραξικόπημα και δήλωσε ότι η Κύπρος έγινε ελληνικό νησί. Η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, ήταν υποχρεωμένη να παρέμβει σύμφωνα με τις συμφωνίες και να σώσει τον τουρκοκυπριακό 'λαό' από τον αφανισμό», είπε.

Έκανε λόγο για δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ, Νίκου Ρολάνδη "ότι η ε/κ πλευρά ήταν αυτή που απέρριψε τουλάχιστον 15 σχέδια λύσης" και μίλησε για "εμπάργκο που παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Τ/κ".

Ο κ. Τατάρ υπογράμμισε τη σημασία της Βρετανίας, ως εγγυήτριας δύναμης, και του να αντιμετωπίζει ισότιμα και τις δύο πλευρές στην Κύπρο. «Η νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος αναγνωρίζει την ανάγκη να τερματιστούν οι 'απάνθρωπες απομονώσεις' που επιβάλλονται στον τουρκοκυπριακό 'λαό' και οι 'άδικοι περιορισμοί' επιτρέποντας να επέλθει μια νέα προοπτική».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «προεδρίας», μιλώντας στη συνάντηση ο Λόρδος Χουσεΐν δήλωσε ότι είναι σταθερός υποστηρικτής των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού «λαού», συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση.

Η βαρόνη Λούντφορντ δήλωσε ότι επισκέφτηκε το νησί μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου όταν ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είδε από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της "απομόνωσης" και υποστήριξε την ανάγκη να τερματιστεί η "απομόνωση" και να βρεθούν τρόποι για την επίτευξη συνολικής λύσης στην Κύπρο.

Η Νεσίλ Τσιαλισκάν ευχαρίστησε τον κ. Τατάρ για την επίσκεψη στη Βουλή και επεσήμανε ότι η Αγγλία έχει ιστορικούς δεσμούς με το νησί της Κύπρου. Υπάρχει μια ανεπίλυτη κατάσταση στην Κύπρο και πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ γράφουν σήμερα ότι ο Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τα μέλη του γραφείου του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου στο Λονδίνο και με εκπροσώπους τουρκοκυπριακών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο «γραφείο της αντιπροσωπείας της 'τδβκ'» συμμετείχαν ο «αντιπρόσωπος» του ψευδοκράτους στο Λονδίνο, Τσιμέν Κεσκίν, και ο Muhammet Yaşarata, πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένοι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι περίπου 350.000 Τουρκοκύπριοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επιτυχημένοι σε διάφορους τομείς της ζωής και εξέφρασε τη σημασία της διατήρησης ισχυρών δεσμών μεταξύ αυτού του πληθυσμού και του ψευδοκράτους και της ενθάρρυνσης των επενδύσεων στα κατεχόμενα. Οι Τουρκοκύπριοι συμβάλλουν στην κοινωνικοοικονομική δομή του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόσθεσε, και είναι επιτυχημένοι σε διάφορα επαγγέλματα, ενώ διατηρούν την πολιτιστική τους κληρονομιά και τους δεσμούς τους με το ψευδοκράτος.

Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συναντηθεί και με Βρετανούς βουλευτές, θα δώσει συνεντεύξεις σε διάφορους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και θα αναδείξει τη «δίκαιη υπόθεση του τουρκοκυπριακού λαού».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι ο τ/κ «λαός» επιθυμεί μια βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στο νησί. «Οι διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή λύση διεξάγονται για περισσότερο από μισό αιώνα. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει απορρίψει τουλάχιστον 15 σχέδια λύσης.  Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως ένα από τα εγγυητικά κράτη, να υιοθετήσουν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για την Κύπρο. Το όραμά μου, το οποίο έχει την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας, είναι μια λύση βασισμένη στην 'κυριαρχική ισότητα' και το 'ισότιμο διεθνές καθεστώς' μας. Οι διαπραγματεύσεις με βάση την ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί. Μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση μπορεί να βασιστεί μόνο στην ύπαρξη δύο κρατών σε σχέσεις συνεργασίας».

Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, «δεν θα κάνει βήμα πίσω από το όραμα των δύο κρατών. Η 'τδβκ' έχει γεωστρατηγική σημασία στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Μίλησε και πάλι για «απάνθρωπη απομόνωση» που έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων. «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επανεξετάσει τις αδικίες που αντιμετωπίζει ο τουρκοκυπριακός 'λαός'. Εμείς επιδεικνύουμε μια εποικοδομητική στάση για τα '3D', που σημαίνει απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και έναρξη απευθείας επαφών», ανέφερε.

Ο κ. Τατάρ είχε χθες συνάντηση με τη Νεσίλ Τσαλισκάν, την πρώτη Τουρκοκύπρια που μπήκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος πρόβαλλε αυτή τη συνάντηση μέσω των προσωπικών του λογαριασμών σα ΜΚΔ με τις σημαίες του ψευδοκράτους και του ΗΒ δίπλα – δίπλα.

Ο Τ/κ ηγέτης επανάλαβε τις πάγιες θέσεις και αξιώσεις του σε συνέντευξη το απόγευμα της Τρίτης στο Times Radio του Λονδίνου κατά τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είμαστε μειονότητα… είμαστε ισότιμοι εταίροι», είπε αρχικά στον δημοσιογράφο Ντόμινικ Ο’ Κόνελ, ο οποίος ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις και στην εξήγηση του στάτους κβο στην Κύπρο αναφορικά με το ψευδοκράτος.

Ερωτηθείς τι θέλει από τη βρετανική Κυβέρνηση, ο κ. Τατάρ είπε πως θέλει «άρση του εμπάργκο» ως ένα άμεσο βήμα στο δρόμο προς την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ο Ντόμινικ Ο’ Κόνελ αντέτεινε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί  όσο η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. «Θα ήταν τρελή να το κάνει αυτό (η βρετανική Κυβέρνηση)», παρατήρησε.

Ο Ερσίν Τατάρ απάντησε κάνοντας λόγο για ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για "παράλογη τιμωρία" των Τουρκοκύπριων.

Ο δημοσιογράφος έκανε στη συνέχεια λόγο για τουρκική εισβολή και την παρομοίασε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σημείωσε δε πως υπό αυτό το πρίσμα η αναγνώριση του ψευδοκράτους θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αντέτεινε πως η Τουρκία υποχρεώθηκε να «επέμβει» όπως είχε «νόμιμο δικαίωμα» για να αποτρέψει την «εξόντωση» των Τουρκοκύπριων.

Στο ερώτημα αν υπάρχει κάποια διπλωματική κινητικότητα ή παραμένει το τέλμα, ο κ. Τατάρ απάντησε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν «κανένα κίνητρο» για να μοιραστούν πλούτο και εξουσία. Επανέλαβε δε ότι «πρέπει να βρούμε μια λύση δύο κρατών».

Τέλος, στην ερώτηση αν το φυσικό αέριο θα μπορούσε να συμβάλει σε μια λύση, απάντησε καταφατικά, εφόσον εξαγόταν στην ηπειρωτική Ευρώπη μέσω Τουρκίας, όπως είπε.

Δική του θεώρηση της ιστορίας έχει και ο Ακάρ

«Πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι υπάρχουν ‘δύο λαοί’ στην Κύπρο», δήλωσε, στο μεταξύ, από την Βουδαπέστη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, πρώην Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο Χουλουσί Ακάρ ο οποίος παρέστη στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) στην Βουδαπέστη, υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εμπόδιζε συνεχώς τη λύση στο νησί το 2004.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι έκανε το ίδιο πράγμα για άλλη μια φορά αφήνοντας το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) στο Κραν-Μοντάνα το 2017. Πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι υπάρχουν ‘δύο λαοί’ σε αυτό το νησί και η λύση θα πρέπει να βασίζεται μόνο στις αρχές της κυριαρχίας, της ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος», ανέφερε.

Ο Χουλούσι Ακάρ  αντέδρασε στις δηλώσεις Ελλήνων βουλευτών στην ομιλία του και είπε: «Σε απάντηση στους αβάσιμους ισχυρισμούς των Ελλήνων συναδέλφων μας, η ‘ειρηνευτική επιχείρηση’ στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε το 1974 για να σταματήσει η εθνοκάθαρση και η σφαγή της ελληνικής χούντας. Σήμερα, οι τουρκικές δυνάμεις στο νησί είναι το μόνο στοιχείο ειρήνης και σταθερότητας από το 1974 », ανέφερε.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ παραμένει ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας. «Η άδικη μεταχείριση της ΕΕ και η έλλειψη στρατηγικού οράματος έχει γίνει απογοητευτική. Τα μέτρα που έλαβε το Συμβούλιο κατά της Τουρκίας το 2019 συνεχίζουν να αποτελούν πολιτικό αποκλεισμό όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η ΕΕ έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να άρει τα εμπόδια στις διμερείς σχέσεις, ενώ η Τουρκία, παρά την απογοήτευσή της, παραμένει προσηλωμένη στην ενταξιακή διαδικασία και προσβλέπει σε έναν οδικό χάρτη για την προώθηση των σχέσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα της εισβολής
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ξανά κόμματα για την ΤΑ-Αντιπολιτεύονται επί της νομοθεσίας που ψήφισαν οι ίδιοι
Η μαύρη μέρα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους-Η Ελλάδα που «δεν θα μείνει απαθής» και το διάγγελμα Κυπριανού
Πολυμερή συνάντηση στις αρχές του νέου χρόνου βλέπουν στην τουρκική πλευρά
Επαναλαμβάνει τα περί «δύο κρατών» ο Τατάρ σε συνάντηση με Τούρκο στρατηγό
ΠτΒ: Η ανακήρυξη ψευδοκράτους επηρεάζει μέχρι σήμερα τις προσπάθειες λύσης
Έκατσε στο στομάχι του Τατάρ η συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου-«Ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του»
Στα κατεχόμενα ο Γιλμάζ για εορτασμούς ίδρυσης του ψευδοκράτους
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ ισχυρίζονται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις για πιθανή βάση ΗΠΑ στην Κύπρο
Καρέ-καρέ οι καταγραφές της ΚΥΠ από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή το 1974