Η αποστολή ΟΥΝΦΙΚΥΠ κινδυνεύει λόγω «αποδοχής τετελεσμένων»

Στη σημασία των ειρηνευτικών επιχειρήσεων σε μια εποχή πολυδιάστατων προκλήσεων για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια αναφέρθηκε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Μαρία Μιχαήλ μιλώντας σε ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα. Η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο και η σημασία της τόσο στη διατήρηση της εκεχειρίας στο νησί όσο και στο πλαίσιο της περιφερειακής σταθερότητας, έχει αποδειχθεί διαχρονικά, υπογράμμισε, ανέφερε ωστόσο ότι η επιτυχία της κινδυνεύει σήμερα «λόγω της αποδοχής τετελεσμένων επί του εδάφους».

Η κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των ειρηνευτικών επιχειρήσεων μέσω πρωτοβουλιών, όπως το Action for Peacekeeping και η Νέα Ατζέντα για την Ειρήνη.

Είπε ότι η Κύπρος ως η χώρα υποδοχής μίας από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές επιχειρήσεις στον κόσμο, αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα της διατήρησης μιας δύναμης των ΗΕ που εμποδίζει την επανέναρξη συγκρούσεων, ιδιαίτερα απέναντι στις συνεχώς εξελισσόμενες προκλήσεις.

«Η συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία άνω του ενός τρίτου της κυπριακής επικράτειας και οι συνεχείς παραβιάσεις της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου από τον κατοχικό στρατό, κατά παράβαση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τονίζουν αυτήν την αναγκαιότητα» πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η σημασία της τόσο στη διατήρηση της εκεχειρίας στο νησί όσο και στο πλαίσιο της περιφερειακής σταθερότητας, έχει αποδειχθεί διαχρονικά.

«Η εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως συμφωνήθηκε από τη Κυπριακή Δημοκρατία, αποσκοπεί στην υποστήριξη του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στην εφαρμογή των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην προστασία από την εδραίωση των αποτελεσμάτων της επιθετικότητας, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της νομιμότητας και στην επιστροφή σε κανονικές συνθήκες» συνέχισε.

Ανέφερε ακόμη ότι «η επιτυχία αυτής της αποστολής κινδυνεύει σήμερα λόγω της αποδοχής τετελεσμένων επί του εδάφους». Είναι, επομένως, επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι η αμεροληψία των ειρηνευτικών επιχειρήσεων μεταφράζεται σε προσήλωση στις αρχές του Χάρτη, στην ικανότητα να διακρίνει κανείς το θύμα από τον επιτιθέμενο, καθώς και στον τερματισμό οποιασδήποτε προσπάθειας παρέμβασης στο καθεστώς και την ανάπτυξη των δυνάμεων, συμπλήρωσε. Είπε ακόμη ότι η διαφανής και ειλικρινής συνεργασία με το κράτος υποδοχής αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση.

Στο παρόν παγκόσμιο γεωπολιτικό πλαίσιο, είναι απαραίτητο για τα Ηνωμένα Έθνη και ιδιαίτερα για το Συμβούλιο Ασφαλείας να δείξουν ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή του Χάρτη. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών που βρίσκονται υπό επίθεση πρέπει να υπερασπιστούν, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο επιτιθέμενος ή πόσος χρόνος έχει περάσει. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να σταθεί πίσω από τα δικά του ψηφίσματα και να διασφαλίσει ότι έχουν νόημα. Διαφορετικά, η αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος υπονομεύεται σοβαρά”.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ιδέες και προβληματισμούς συζητά με τα κόμματα ο Πρόεδρος ενόψει τριμερούς
Κλείνει ανοικτά μέτωπα και αναλαμβάνει την ευθύνη των αλλαγών ο Πρόεδρος
Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο ΥΠΕΣ για επετειακή εκδήλωση της κυπριακής ανεξαρτησίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί την άτυπη συνάντηση της Νέας Υόρκης ο Γεραπετρίτης
Ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός ενόψει τριμερούς στο Εθνικό τη Δευτέρα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για προοπτική επανέναρξης διαβουλεύσεων εξέφρασε ο ΥΠΕΣ
Πρόεδρος για τριμερή: Γνωρίζω τις κόκκινες μας γραμμές και ευελπιστώ ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα
Τα παράλληλα αφηγήματα του Κυπριακού, η προσέγγιση της Τουρκίας και οι σκοπιμότητες Τατάρ
«Σκάνδαλα που αφορούν δημόσιο χρήμα, πρέπει να τιμωρούνται, έτσι θα ανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη»
Εξήραν το σημαντικό ρόλο της ΚΔ ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή οι Αμερικανοί Γερουσιαστές