Οι συμφωνίες με Ελλάδα είναι εις βάρος της Αιγύπτου υποστήριξε ο Τσελίκ

Οι συμφωνίες Ελλάδας- Αιγύπτου είναι εις βάρος του Καϊρου, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ ενώ ισχυρίστηκε ότι μια παρόμοια συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας είναι μια σχέση όπου όλοι κερδίζουν.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Haberturk, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι «τώρα, ξέρετε το τι γινόταν στην Ελλάδα, όταν υπήρχε απόσταση στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, η Ελλάδα υπέγραφε μια σειρά από συμφωνίες για θέματα που αφορούσαν τη Μεσόγειο και προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το κενό της Τουρκίας προς όφελός της, να εκμεταλλευτεί το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου προς όφελός της. Αλλά ήταν ενδιαφέρον, κάναμε αυτή τη δήλωση και εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα, αυτό το πλαίσιο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ήταν κάτι που ήταν εις βάρος της Αιγύπτου».

Ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι «η Αίγυπτος, κάνοντας αυτές τις συμφωνίες με την Τουρκία, έχει μεγαλύτερο πεδίο όσον αφορά αυτούς τους τομείς. Όταν έκανε αυτές τις συμφωνίες με την Ελλάδα, μετατράπηκε σε μια μικρότερη περιοχή». Τώρα, είπε, είναι μια σχέση win-win τόσο για την Τουρκία όσο και για την Αίγυπτο από αυτή την άποψη. «Εγώ μάλιστα είχα κάνει και τότε μια δήλωση, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τότε υπήρχε ο Δένδιας κ.λπ., όπου επί 6 μήνες με όποιον σύναπτε σχέσεις η Τουρκία, με όποιον είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, όποιον επισκεπτόταν αμέσως πήγαινε εκεί. Όλη του η δουλειά ήταν πάνω σε αυτά», υποστήριξε.

Για την διμερή ατζέντα Τουρκίας – Αιγύπτου, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι «υπάρχει η ατζέντα για τη Γάζα, αλλά υπάρχει επίσης και μια πολύ μεγαλύτερη διμερής ατζέντα μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Tο πιο σημαντικό ζήτημα, όμως, είναι ότι υπάρχουν τόσα πολλά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο που δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέρος για να βγουν τα αλιευτικά σκάφη. Παντού έχουν γεμίσει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις δύο μεγάλες χώρες, την Τουρκία και την Αίγυπτο, να αναπτύξουν κοινές πολιτικές εδώ, τόσο σε ό,τι αφορά το μέλλον της περιοχής όσο και σε ό,τι αφορά τη σωστή διαχείριση αυτών των συγκρουσιακών διαδικασιών».

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε πως «ως εκ τούτου, τόσο η επίσκεψη του Προέδρου μας όσο και η επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου εδώ στη συνέχεια είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. Διότι πρόσφατα, αν προσέξατε, το Ισραήλ άρχισε να στοχοποιεί και να απειλεί άμεσα το αιγυπτιακό κράτος, καθώς και τον Λίβανο. Δηλαδή, ακόμη και αν δεν το κάνει de facto, παίρνει προφορικά αυτή τη στάση απέναντι στο αιγυπτιακό κράτος και την αιγυπτιακή Κυβέρνηση. Μια τέτοια εικόνα θα πήγαινε την κατάσταση σε πολύ χειρότερες διαστάσεις. Επομένως, σε αυτό ακριβώς το στάδιο, αυτό το πλαίσιο μεταξύ του Προέδρου μας και του Αιγύπτιου Προέδρου, αυτό το πλαίσιο μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου είναι πολύ σημαντικό και ζωτικής σημασίας για την περιοχή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζυμώσεις στον ΟΗΕ για το ψήφισμα της τρίτης επετείου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Αρχίζει το παζάρι για τον νέο συνασπισμό και την επανεκκίνηση στη Γερμανία-Ο νικητής Μερτς ψάχνει συμπαίκτες
Ζητήθηκε αύξηση ενοικίου του κτιρίου που ενοικιάζεται από το 2008 για στέγαση της ΑΔΕ Λευκωσίας και του Αστυνομικού Σταθμού Στροβόλου
Πυρπόλησε όχημα 42χρονης αλλά τον έκαψε μαρτυρία-Χειροπέδες σε 49χρονο στη Λεμεσό
Άρχισαν οι έρευνες για την τραγωδία στη Λεμεσό-Είχε σταθεί πρόσφατα στα πόδια του μετά από τροχαίο ο άτυχος 33χρονος
Αυξάνεται η πόλωση-Υπόσχεται σχέδιο για εξοπλισμό και στήριξη η Φον Ντερ Λάιεν στην Ουκρανία
Συνεχίζει να... τσακίζει κόκκαλα η Coral-Αγγίζει το μείον οκτώ η θερμοκρασία απόψε
Καλέστηκε στην αραβική σύνοδο ο νέος πρόεδρος της Συρίας
Έτοιμο να χτυπήσει ξανά στη Γάζα το Ισραήλ-Σε κίνδυνο η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός
Η USAID απολύει ή θέτει σε διοικητική αργία σχεδόν όλους τους εργαζομένους της