Επιμένει στο τριπλό συνέδριο ο Γιακουμή-«Αυτοί που αποτέλεσαν το πρόβλημα δεν μπορούν να αποτελέσουν τη λύση»

«Αυτοί που αποτέλεσαν το πρόβλημα δεν μπορούν να αποτελέσουν, ή να συναποφασίσουν καλύτερα, τη λύση και την επόμενη μέρα. Σε οποιαδήποτε ενδεχόμενο, όταν θέλεις να προχωρήσεις σε κάτι διαφορετικό, δεν μπορείς αυτοί που αποτελούσαν το πρόβλημα να είναι και μέρος της λύσης ή να συναποφασίσουν τη λύση», δήλωσε στον REPORTER ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, ενόψει της συνεδρίας που θα γίνει στα συλλογικά όργανα του κόμματος στις 2:00 το μεσημέρι, για ολοκλήρωση της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο κ. Γιακουμή δεν θα παρίσταται στη συνεδρία, καθώς θα απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στην Αρμενία. Στέλνει, ωστόσο, δημοσίως το μήνυμα πως εμμένει στις θέσεις που εξέφρασε από την πρώτη φορά, για την ανάγκη η παράταξη να κάνει μια συνολική και ριζική αλλαγή, με τριπλό πολιτικό, καταστατικό και εκλογικό συνέδριο. «Ήμουν ο μόνος ο οποίος έθεσε γραπτώς το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα, μετά από το κακό αποτέλεσμα της ΔΗΠΑ-Συνεργασία στις Ευρωεκλογές», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζει να θεωρεί ότι αυτή η σαρωτική αλλαγή είναι η ορθή οδός.

«Άποψη σημαντική για εμένα είναι οι ριζοσπαστικές και ρηξικέλευθες αλλαγές. Πολιτικές θέσεις πιο ξεκάθαρες στα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και δημιουργούν προοπτικές στη νέα γενιά του τόπου - γιατί είμαι και νέος βουλευτής και νεαρός σχετικά πολιτικός- και ρεαλιστικές λύσεις, τις οποίες θέλει να ακούσει ο κόσμος και η κοινωνία. Τα θα θα θα και η αοριστία έχουν κουράσει», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί, έκανε λόγο για ριζοσπαστικές κινήσεις, ώστε να μπορεί η παράταξη να αφουγκραστεί το καινούριο. Αυτό εμπεριέχει ταυτόχρονα τα στοιχεία του εκσυγχρονισμού και της ικανότητας για το κάθε τι, επισημαίνει.

Ο βουλευτής Μιχάλης Γιακουμή προτείνει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση καταστατικού και πολιτικού συνεδρίου, ώστε να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο δράσης του κόμματος και να προσαρμοστεί στο τρέχον πολιτικό τοπίο. Ακολούθως, θεωρεί ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί και εκλογικό συνέδριο. Στην επιστολή του διευκρίνιζε ότι δεν υπάρχει πρόθεση μομφής κατά του προέδρου, Μάριου Καρογιάν, αλλά κρίνεται απαραίτητο η ανανέωση στελεχών και των δομών.

«Το καταστατικό συνέδριο πρέπει να γίνει για να ξεκαθαριστεί ποιος κάνει τι. Να αποδοθούν ρόλοι και ευθύνες, να βγει πιο σύγχρονο το κόμμα προς τα έξω. Πρέπει να έχει δομές, αρχή και τέλος. Πρέπει να ξέρει πού είναι τα όρια, ποιος καθορίζει τις πολιτικές, ποιος τις επικοινωνεί. Ποιος οργανώνει. Για αυτό και η σειρά πρέπει να είναι καταστατικό και πολιτικό συνέδριο και ακολούθως εκλογικό. Θα πρέπει να γίνει το σύνολο του επανακαθορισμού και ακολούθως να ληφθεί λαϊκή εντολή για υλοποίησή του», εξήγησε ο κ. Γιακουμή.

Πέραν τούτου, ο ίδιος ζητά rebranding της παράταξης, ώστε να ανανεωθεί η εικόνα της και ενσωμάτωση μεθόδων δημοσκοπήσεων, ώστε να γίνονται καλύτερα κατανοητές οι ανάγκες και οι απόψεις της κοινωνίας και να λαμβάνονται τεκμηριωμένες αποφάσεις. «Πρέπει να βρούμε τρόπο να επικοινωνούμε με απλά λόγια. Πρέπει να αναδεικνύουμε τις απαρχαιωμένες πολιτικές του κράτους, πρέπει να λέμε πράγματα έξω από το κουτί και να μην φοβόμαστε αν θα αγγίξουμε συμφέροντα. Στην πολιτική βρισκόμαστε για να παίρνουμε θέση, όχι για να λέμε τις τέσσερις εποχές. Να λες οι ιδέες και οι προτάσεις μου είναι αυτές, να είσαι πρόθυμος αν κάνεις λάθος να προβείς σε διόρθωση, αν χρειάζεται διαλλακτικότητα να την επιδείξεις. Δεν θα είμαστε δογματικοί, αλλά δεν μπορείς να μην έχεις ξεκάθαρες θέσεις σε μεγάλα ζητήματα», υπογράμμισε.

Το άλλο ζήτημα που είχε θέσει εξ’ αρχής και στο οποίο επιμένει, είναι ο επανακαθορισμός της σχέσης της ΔΗΠΑ-Συνεργασία με την Κυβέρνηση, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική. Ζήτησε ενδελεχή αξιολόγηση της εμπλοκής του κόμματος στη συμπολίτευση και αύξηση της συμμετοχής στον τρόπο άσκησης πολιτικής. Στην επιστολή του ανέφερε ότι, αν δεν είναι εφικτό να βρεθούν οι θεσμικοί τρόποι επικοινωνίας, ώστε η ΔΗΠΑ-Συνεργασία να είναι συμμέτοχος στον τρόπο άσκησης πολιτικής, «ίσως να πρέπει να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο διαχωρισμού της θέσης μας και ειρηνικής αποχώρησής μας από το κυβερνητικό σχήμα». Πρόκειται για μια θέση που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την συνήθη τακτική της παράταξης να εκφράζει δημοσίως υποστήριξη στην Κυβέρνηση.

Όπως εξήγησε στον REPORTER ο βουλευτής του κόμματος, σήμερα έχουν υιοθετηθεί πολιτικές της ΔΗΠΑ-Συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά για όλους» ή ο ενιαίος φορέας στεγαστικής πολιτικής, αλλά δεν αποδόθηκαν στη ΔΗΠΑ-Συνεργασία ή στα στελέχη που τα προτείνουν. «Το σημαντικό είναι πολιτικές που προτείνει η ΔΗΠΑ-Συνεργασία να γίνονται πολιτικές του κράτους. Εκλέξαμε έναν Πρόεδρο με την υποστήριξη κάποιων κομμάτων και οφείλει εκείνος ο Πρόεδρος κάποια πράγματα να τα αποδίδει στα κόμματα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι από όπως φάνηκε από διάφορα επιστημονικά εργαλεία δημοσκοπικά η Κυβέρνηση έχει κακή εικόνα και τα κόμματα που την υποστηρίζουν είχαν αυτό το αποτέλεσμα στις τελευταίες εκλογές. «Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός, καλύτερη επικοινωνία και συγχρονισμένοι βηματισμοί», τόνισε.

Περαιτέρω, υπέδειξε ότι «πρέπει να συγκεντρωθούμε σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Όσο ο μέσος Κύπριος δεν εισπράττει ωφέλιμες πολιτικές, τόσο πιο πολύ θα γυρίζει την πλάτη στα κόμματα». Ανέφερε, ως παράδειγμα, το γεγονός πως υπάρχουν σήμερα πολλών ταχυτήτων πρόσφυγες, τα πλείστα σχέδια για τους εκτοπισμένους μας δεν είναι επικαιροποιημένα, ούτε συμβατά με την εποχή που ζούμε, με αποτέλεσμα τα ποσά να μην είναι ικανοποιητικά με τα σημερινά δεδομένα για την απόκτηση κατοικίας.

«Χωρίζουμε σε διάφορες κατηγορίες τους εκτοπισθέντες με το καθεστώς που εργάζονται και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, δηλαδή τα άδικα εισοδηματικά κριτήρια. Και επεξηγώ: Ευνοούνται με επιχορήγηση παιδιά επιχειρηματιών και αυτοεργοδοτούμενοι που ίσως να μην δηλώνουν όσα εισπράττουν και να αδικούνται από το κράτος όσοι είναι μισθωτοί υπάλληλοι. Ο μισθός δεν αποτελεί πλούτο. Ο μισθός και η επαγγελματική πρόοδος πρέπει να επιβραβεύεται και όχι να τιμωρείται. Εκτός αν αποφάσισαν κάποιοι πολιτικοί μια φορά και ένα καιρό ότι τους εκτοπισθέντες θα τους αντιμετωπίσουμε με κοινωνικές παροχές και θα μείνουμε σε αυτά τα απαρχαιωμένα σχέδια και οι πολίτες όλο και περισσότερο θα γυρίζουν την πλάτη στους πολιτικούς. Οι αποφάσεις για αυτές τις αλλαγές είναι στα χέρια μας. Όχι στα επικοινωνιακά ναι στην ουσία. Γι αυτό μπήκα στην πολιτική για αυτά θα παλέψω», πρόσθεσε.

Έφερε, επίσης, ως παράδειγμα το ζήτημα των ενεργειακών, που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα το τελευταίο διάστημα. Στο Υπουργείο Ενέργειας υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες εδώ και χρόνια, ανέφερε. «Στηρίζω τις προσπάθειες και μπορώ να πω κέρδισε την εμπιστοσύνη μου, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου. Είναι τεχνοκράτης και βαθύς γνώστης του ευρύτερου τομέα της ενεργείας. Πρέπει, όμως, να τον αφήσουν να κάνει τη δουλειά του, σε διάφορα ανοιχτά ζητήματα, όπως η αναβάθμιση ηλεκτρικού δικτύου και υποσταθμών, τα συστήματα αποθήκευσης, η λειτουργία επιτέλους της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, η ηλεκτρική διασύνδεση, η έλευση φυσικού αερίου κ.α.», δήλωσε.

«Υποστηρίζω ότι πρέπει να σταματήσει η αισχροκέρδεια στην παραγωγή ηλεκτρισμού ιδιαίτερα από τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, ακόμη και αν το πλαίσιο που τέθηκε πριν λίγα χρόνια, με τα σημερινά δεδομένα βλέπουμε πως είναι λανθασμένο. Διαφορετικά, διερωτώμαι πραγματικά πώς θα φθηνίσει ο ηλεκτρισμός σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα επαναφέρω την πρόταση μας του Μαρτίου του 2022, αρχικά για αυτεπάγγελτη συζήτηση και στη συνέχεια με πρόταση νόμου για ειδική φορολογία των ουρανοκατέβατων κερδών από τα δύο σχέδια των ΑΠΕ που έκδωσε το ΥΕΕΒ, το 2017 και το 2018. Πιστεύω, τα χρήματα από τα υπερκέρδη θα πρέπει να δοθούν πίσω στον κόσμο με νέα στοχευμένα σχέδια για αυτοκατανάλωση (net metering και net billing). Το στοίχημα μας πρέπει να είναι η αυτοκατανάλωση. Να δούμε έξω από το κουτί, να σκεφτούμε τον απλό πολίτη και καταναλωτή», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες