Πιέζουν τα νοικοκυριά οι αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, θολό το τοπία για ενδεχόμενες μειώσεις

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις προς τα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας που παρατηρείται σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, την ίδια ώρα που οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς δεν αναμένονται σύντομα μειώσεις στις τιμές. Αυτό που προκαλεί δυσαρέσκεια στους καταναλωτές, είναι το ράλι αυξήσεων που συνεχίζεται μήνα παρά μήνα, ενώ οι μειώσεις που καταγράφονται δεν αφορούν προϊόντα ή αγαθά που θεωρούνται απαραίτητα για τη διαβίωση των πολιτών.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο καταναλωτών, σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο, καταγράφηκαν αυξήσεις σε πέραν των 200 προϊόντων, ανάμεσα στα οποία και τρόφιμα που θεωρούνται απαραίτητα για τα νοικοκυριά.

Όπως φαίνεται μέσα από τους πίνακες του Συνδέσμου Καταναλωτών, οι σημαντικότερες αυξήσεις, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, καταγράφηκαν:

  • Στο ελαιόλαδο 62.39%
  • Στις πατάτες 29.23%
  • Στα φρέσκα λαχανικά 18.82%
  • Στις σοκολάτες 11.95 %
  • Στο Ρύζι 7.66%
  • Στα φρούτα 6.17%
  • Στο αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας 10.60%
  • Στο Ψωμί 3.48%

Πέραν από τα τρόφιμα, αυξήσεις παρατηρήθηκαν και σε άλλα είδη και υπηρεσίες, όπως:

  • Στις Οργανωμένες διακοπές 16.19%
  • Υγραέριο 9.06%
  • Προσχολική εκπαίδευση 6.77%
  • Υπηρεσίες παιδικής φροντίδας 5.40%
  • Φαρμακευτικά προϊόντα 1.93%

Αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης στα αλκοολούχα ποτά, στα καπνικά προϊόντα, καθώς και σε εστιατόρια, καφετέριες και κέντρα χορού.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, ούτε από τις καιρικές συνθήκες ούτε λόγω της κατάστασης στην περιοχή, ενώ όπως επεσήμανε, δεν αναμένονται σύντομα μειώσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Καίνε οι τιμές ελαιολάδου και πατατών-Εκτοξεύτηκαν οι τιμές τους τον Αύγουστο

Στα θετικά για τους καταναλωτές, είναι οι μειώσεις που παρατηρούνται σε κάποια άλλα προϊόντα, όπως είναι το γάλα, τα τυριά και τα αυγά, οι τιμές των οποίων μειώθηκαν κατά 1.34%, ενώ μείωση της τάξης του 1.63% σημειώθηκε στο αλεύρι και τα δημητριακά. Μειώσεις παρατηρήθηκαν και στα φρέσκα ψάρια, στο γιαούρτι, στον καφέ - με την μείωση να αγγίζει το 5.56 % - αλλά και στα βρεφικά είδη, ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην τιμή της ζάχαρης, η οποία αγγίζει το 27.58%.

Στα μη φαγώσιμα, καταγράφηκαν μειώσεις στις τιμές των μικρών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, σε ανδρικά και γυναικεία ενδύματα, ενώ μειώθηκαν αισθητά και οι τιμές των αεροπορικών μεταφορών στο 12.85%, σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, μειώσεις παρατηρήθηκαν και στα καύσιμα, δίνοντας μια μικρή ανάσα στις τσέπες των πολιτών. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, από τις 17.07.2024 που άρχισαν οι μειώσεις, μέχρι σήμερα η βενζίνη μειώθηκε κατά 8 σεντς το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης 10 σεντς και το πετρέλαιο θέρμανσης 5 σεντς.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή που καταγράφηκε στην αμόλυβδή 95 οκτανίων ανέρχεται στο 1,435, του πετρελαίου κίνησης στο 1,472 και του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,056.

Επιπρόσθετα, όπως καταγράφεται στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, η μέση λιανική τιμή πώλησης στην Κύπρο της βενζίνης 95 οκτανίων και του πετρελαίου κίνησης για το έτος 2024, ανήλθε στα €0.814 και €0.900 ανά λίτρο, αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο, να υπολογίζονται οι φόροι.

Παράλληλα, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Κύπρος κατατάσσεται ως η 4η φθηνότερη για την βενζίνη 95 οκτανίων και ως η 10η φθηνότερη για το πετρέλαιο κίνησης, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η μέση λιανική τιμή πώλησης στην Κύπρο της βενζίνης 95 οκτανίων για το έτος 2024 ανήλθε στα €1.462 ανά λίτρο, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2024 ανήλθε στα €1.453 ανά λίτρο. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο του 2024 η τιμή παρουσίασε μείωση κατά 2.9 σεντ ανά λίτρο το οποίο ανέρχεται στο 1,96%.

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης η μέση λιανική τιμή πώλησης στην Κύπρο για το έτος 2024 ανήλθε στα €1.530 ανά λίτρο, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2024 ανήλθε στα €1.487 ανά λίτρο. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο του 2024 η τιμή παρουσίασε μείωση 3,5 σεντ ανά λίτρο ή 2,28%.

Δειτε Επισης

Πυρά Μιχαηλίδου για τις αντιδράσεις για εναλλακτικό σχολείο-«Δεν είμαστε όλοι ειδικοί για όλα»
Όλα δείχνουν σύνδεση Metamax με εμπρησμό στο όχημα του 78χρονου-Ελεύθερος ο ένας από τους δύο συλληφθέντες
Αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της τριμερούς ο ΠτΔ-«Ήμουν έτοιμος να ανακοινώσω θετικά μέτρα»
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 27 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Αρχίζει το κτίσιμο των νέων προσφυγικών πολυκατοικιών-Αγκάθι οι πέντε που αρνούνται να φύγουν
Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον
Οι διώξεις και το ξέφρενο πάρτι εκατομμυρίων από τους σφετερισμούς-Ξανά ενώπιον Κακουργιοδικείου ο Αϊκούτ
Διέταξε έρευνα το ΥΠΑΝ μετά τις καταγγελίες παιδιών με ΔΕΠΥ-Στα σκαριά τροποποίηση της νομοθεσίας
Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα
Ικανοποίηση ΥΠΑΝ για απαγόρευση χρήσης κινητών-Προχωρεί στον εξωραϊσμό του σχολικού περιβάλλοντος