Καταβλήθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη αποζημίωση για ε/κ ακίνητο από την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»

Η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» το τελευταίο διάστημα σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο στο ζήτημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της «προεδρίας» του ψευδοκράτους. Γίνεται αναφορά και σε νέα απόφαση για αποζημίωση που αφορά ακίνητο στα κατεχόμενα, με την πληρωμή να χαρακτηρίζεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει η «επιτροπή» μέχρι σήμερα.

Η «επιτροπή, προστίθεται, η οποία συστάθηκε το 2005 «αναγνωρίστηκε το 2010 από την απόφαση της υπόθεσης Δημόπουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ως αποτελεσματικό εσωτερικό δίκαιο για την διεκδίκηση περιουσιών που εγκατέλειψαν Ελληνοκύπριοι».

Συμπληρώνεται ότι μέχρι σήμερα, η «επιτροπή» έχει ολοκληρώσει την εξέταση 1.840 αιτήσεων. Από αυτές, οι 1.161 κατέληξαν σε αποζημίωση, οι 15 σε επιστροφή, οι 2 σε ανταλλαγή και αποζημίωση και 1 σε ανταλλαγή. Επιπλέον, 10 υποθέσεις διευθετήθηκαν «εξωδικαστικά» μέσω της «επιτροπής», σύμφωνα με τον «νόμο 13/2008», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Αναφέρεται πως το 2024, η «επιτροπή» ολοκλήρωσε την εξέταση 112 υποθέσεων και προχώρησε στην καταβολή περίπου 200 αποζημιώσεων. Μέχρι το τέλος του 2020, είχαν ολοκληρωθεί όλες οι πληρωμές για τις υποθέσεις που είχαν εκδικαστεί, ενώ οι πληρωμές θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, συμπληρώνεται.

Νέα απόφαση «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» για ακίνητο στην Κερύνεια

Σύμφωνα εξάλλου με την ανακοίνωση, πρόσφατα η «επιτροπή» ολοκλήρωσε την εξέταση υπόθεσης που αφορούσε ακίνητο για το οποίο είχε εκδοθεί απόφαση από το ΕΔΑΔ, πριν από την απόφαση στην υπόθεση Δημόπουλος. Η υπόθεση αυτή αποτελούσε μέρος της ομάδας υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη» που εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η «επιτροπή» επιδίκασε αποζημίωση, η οποία καταβλήθηκε άμεσα, αναφέρεται, ενώ προστίθεται ότι η εν λόγω πληρωμή αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει η «επιτροπή» μέχρι σήμερα.

Ο Ελληνοκύπριος αιτητής ζήτησε να ολοκληρωθεί η εποπτεία της υπόθεσής του από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπληρώνεται.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την «προεδρία», αποδεικνύει ότι «η επιτροπή αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για την επίλυση των περιουσιακών διαφορών και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του υφιστάμενου περιουσιακού καθεστώτος» στα κατεχόμενα.

Στην ίδια υπόθεση αναφέρονται και τ/κ ΜΜΕ την Πέμπτη. Όπως μεταδίδεται, ο αιτητής του ακινήτου αντί να ζητήσει την εκτέλεση της απόφασης του ΕΔΑΔ, επέλεξε να διεκδικήσει την περιουσία του μέσω της «επιτροπής» που λειτουργεί στα κατεχόμενα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπόθεση αφορά ακίνητη περιουσία στην Κερύνεια, ενώ «η απόφαση της επιτροπής αναμένεται να επηρεάσει την εξέλιξη της διαδικασίας εκτέλεσης της απόφασης του ΕΔΑΔ, η οποία βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης