Ένας βετεράνος της πολιτικής ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας-Το χρίσμα στον Μισέλ Μπαρνιέ

Μεγάλη έκπληξη ήταν για τον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας η απόφαση του προέδρου Μακρόν να διορίσει τον παλαίμαχο πολιτικό, Μισέλ Μπαρνιέ, νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Ο ένοικος των Ηλυσίων, που χρειάστηκε σχεδόν δύο μήνες για να καταλήξει σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, δεν χρειάζεται συστάσεις για όσους ασχολούνται με την ευρωπαική πολιτική σκηνή.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέθεσε στον πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι με τον τρόπο αυτό, θα βάλει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που διήρκεσε εβδομάδες μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών οδηγώντας στο βατερλό του κόμματός του.

Ο παλαίμαχος πολιτικός εισέβαλε αιφνιδίως στην κούρσα για την πρωθυπουργία, αφού ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορούσε να βρει συμμάχους για έναν από τους τρεις πολιτικούς που είχε αρχικά επιλέξει για το ανώτατο αξίωμα: τον πρώην πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ, τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο στον δημόσιο τομέα Τιερί Μποντέ και τον συντηρητικό Ξαβιέ Μπερτράν.

Ο επιβλητικός Μπαρνιέ έχει διατελέσει τέσσερις φορές μέλος του υπουργικού συμβουλίου της γαλλικής κυβέρνησης και δύο φορές Ευρωπαίος επίτροπος προτού γίνει επικεφαλής της ειδικής ομάδας για το Brexit το 2016.

Όπως αναφέρει το Politico, o Μπαρνιέ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρόκληση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, αλλά και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025, τη στιγμή που η χώρα του βρίσκεται υπό πίεση από την Κομισιόν και τις αγορές ομολόγων προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της.

Το στοίχημα του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο απέτυχε, με τον κεντρώο συνασπισμό του να χάνει δεκάδες έδρες και κανένα κόμμα να μην κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

Η συμμαχία του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε - ανέλπιστα - πρώτη στις εκλογές, αλλά ο Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να της αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης αφού τα υπόλοιπα κόμματα είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα την καταψηφίσουν.

Η ανακοίνωση ότι ο Μπαρνιέ θα διαβεί το κατώφλι του Ματινιόν έρχεται περίπου δύο μήνες αφότου κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις του Γάλλου προέδρου για το ποιος θα ηγηθεί της κυβέρνησης.

Ο 73χρονος πολιτικός είναι ένθερμος ευρωπαϊστής και συντηρητικός πολιτικός καριέρας, ωστόσο ύψωσε το ανάστημά του στη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του το 2021 διατυμπανίζοντας ότι η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη, κάτι με το οποίο συμφωνεί η «Εθνική Συσπείρωση», υπό την ηγεσία της σταρ της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Ο Μπαρνιέ είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Πολλοί διερωτώνται για το ύψος του, αν δηλαδή φθάνει τα δύο μέτρα.

Ο Μπαρνιέ, με ύψος 1,90 μ., επιστρέφει δυναμικά στην πολιτική σκηνή της χώρας με τους συνεργάτες του στο Ματινιόν να ανυπομονούν να τον συναντήσουν καθώς πρόκειται για μία ευγενική φυσιογνωμία που δεν προκαλεί εντάσεις και συνήθως συσπειρώνει τους επίδοξους αντάρτες.

Παρά το γεγονός ότι ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο Μπαρνιέ έγινε αποδεκτός ως διάδοχος του 35χρονου Γκαμπριέλ Ατάλ - που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι γιος του - χωρίς να βρει σοβαρά εμπόδια, ακόμη και από την κόρη του πατριάρχη της γαλλικής ακροδεξιάς.

Χθες αργά το βράδυ, ο Μπαρνιέ βρισκόταν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου είχε συνομιλίες με τον Μακρόν, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Politico υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο διορισμός του Μπαρνιέ, του πολιτικού που έχει αφήσει δείγματα γραφής στις Βρυξέλλες, αλλά λιγότερο γνωστός στο εσωτερικό, πιθανότατα θα δώσει τέλος σε μια σχεδόν δίμηνη παραλυσία της κυβέρνησης Μακρόν από τότε που οι πρόωρες εκλογές του καλοκαιριού έδειξαν ότι οι Γάλλοι έχουν γυρίσει την πλάτη στο κόμμα του προέδρου. Από τον Ιούλιο μία υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει αναλάβει τα ηνία της Γαλλίας.

Ο Μπαρνιέ φαίνεται να διαθέτει όλα τα προσόντα για τον πρωθυπουργό του ο Μακρόν.

Ως κλασικός συντηρητικός, συγκέντρωσε την υποστήριξη του δεξιού κόμματος Les Républicains, αλλά, στα 73 του χρόνια, δεν μπορεί να συναγωνιστεί νεότερους συμμάχους με προεδρικές φιλοδοξίες.

Το κρίσιμο είναι ότι η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση θα μπορούσε να μην τον καταψηφίσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μια εξέλιξη που θα έδινε στον Μπαρνιέ κάποιο περιθώριο ελιγμών, αλλά και θα ωθούσε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να διεκδικήσει καλή θέση σε μία μελλοντική κυβέρνηση.

Σήμερα, ο ακροδεξιός βουλευτής Jean-Philippe Tanguy επέκρινε τον Μπαρνιέ ως «ένα απολίθωμα που δεν έχει κάνει τίποτα άλλο από το να έχει αποτύχει ακόμη και στην ευρωπαϊκή σκηνή». Ωστόσο, ο ίδιος απέφυγε να δηλώσει ότι το κόμμα του θα υποστήριζε μια πρόταση δυσπιστίας εναντίον του.

Ο Μπαρνιέ πιστεύεται ότι έχει απόψεις για την εσωτερική πολιτική της Γαλλίας, που είναι πιο συμβατές με την ακροδεξιά.

Ο Ευρωπαίος πρώην επίτροπος έχει στο παρελθόν ζητήσει μορατόριουμ για τη μετανάστευση, ενώ είχε προκάλεσε θύελλα στα ΜΜΕ όταν είπε ότι η Γαλλία πρέπει να ανακτήσει τη «νομική κυριαρχία» της και να μην υπόκειται στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με τις συνομιλίες να παραμένουν σε αδιέξοδο με την Αριστερά, ο Μακρόν χρειάστηκε τη σιωπηρή υποστήριξη της ακροδεξιάς, καθώς τα κεντρώα και τα συντηρητικά μπλοκ υπολείπονται της απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση, επισημαίνει το Politico.

Την Τρίτη, η Λεπέν έθεσε τους όρους της για να απόσχει από την ψήφιση πρότασης δυσπιστίας κατά του Μπαρνιέ: «σεβασμό» για τους βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης, αναλογική εκπροσώπηση στην Εθνοσυνέλευση, μια σκληρή στάση για το μεταναστευτικό και την στήριξη της εργατικής τάξης στον προϋπολογισμό.

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην πρόωρες εκλογές, αλλά υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας, πιθανότατα θα είναι έξαλλο με τον διορισμό του Μπαρνιέ.

Μια κυβέρνηση με τη σιωπηρή υποστήριξη της ακροδεξιάς «θα ήταν μια ολοκληρωτική άρνηση των βουλευτικών εκλογών που έδειξαν τους Γάλλους… να απορρίπτουν μαζικά την άνοδο στην εξουσία της Εθνικής Συσπείρωσης», ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση η αριστερή συμμαχία.

Σημειώνεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είχε αρνηθεί τον Ιούλιο να διορίσει την υποψήφια της αριστερής συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ζαν Λικ Μελανσόν για την πρωθυπουργία, την 37χρονη δημόσια υπάλληλο Λουσί Καστέ, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν σε θέση να κυβερνήσει με σταθερότητα τη χώρα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Καταγγελία του Λιβάνου στον ΟΗΕ για τις εκρήξεις βομβητών που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους
Σάρωσε σε όλα τα κοινά ο Τραμπ-Η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων του
Γιατί η Κάμαλα Χάρις έχασε τις εκλογές στις ΗΠΑ-Η πρώτη εκτίμηση της ήττας
Η Χαμάς θα κρίνει την προεδρία Τραμπ από τη στάση του απέναντι στους Παλαιστίνιους
Τι σημαίνει η εκλογή Τραμπ για Ουκρανία, Κίνα και Μέση Ανατολή
O Τραμπ ετοιμάζει τη νέα κυβέρνησή του-Ποιοι διεκδικούν τα κορυφαία πόστα
Η επιστροφή Τραμπ, τα μηνύματα στην ομιλία του και η επόμενη μέρα για Αμερική και υπόλοιπο κόσμο
Ισχυρό κτύπημα της Interpol κατά τη εμπορίας προσώπων-Προχώρησε σε 2500 συλλήψεις
Οι τάσεις που διαμόρφωσαν τη νίκη του Τραμπ-Ποιοι παράγοντες έγειραν υπέρ του
Τι σημαίνει η νίκη Τραμπ για την ΕΕ–Ψυχραιμία συστήνουν οι Βρυξέλλες