Κλείνει το κεφάλαιο των διπλών εκλογών η ΔΗΠΑ-Ολοκληρώνει την αποτίμηση και βάζει πλώρη για συνέδριο

Το κεφάλαιο των διπλών εκλογών, που άφησε στη μέση πριν από το καλοκαίρι, επιστρέφει για να κλείσει τώρα η ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Η συζήτηση για την αποτίμηση και την ανάλυση του κάκιστου εκλογικού αποτελέσματος διακόπηκε απότομα, λόγω της περιπέτειας που είχε με την υγεία του ο πρόεδρος, Μάριος Καρογιάν, και ακολούθησαν οι καλοκαιρινές διακοπές, που δεν προσφέρονται για συνεδρίες συλλογικών οργάνων. Ως εκ τούτου, θα συνεχιστεί τώρα, καθώς έχει οριστεί για την Τετάρτη.

Στα προηγούμενα στάδια είχε γίνει μία σειρά από διαπιστώσεις, οι οποίες κωδικοποιούνται, ώστε να μπορούν στη βάση τους να παρθούν αποφάσεις από το Πολιτικό Συμβούλιο, κατόπιν σχετικής εισήγησης. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μία από αυτές τις αποφάσεις θα είναι η πραγματοποίηση πολιτικού συνεδρίου, αν και υπήρξαν εισηγήσεις από στελέχη πρώτης γραμμής και για άλλου είδους συνέδρια, που θα έβαζαν το κόμμα σε ένα συλλογικό και ριζικό κύκλο αλλαγών. Ο λόγος που το πολιτικό συνέδριο θεωρείται κλειδωμένο, είναι επειδή κανείς δεν διαφωνεί με την πραγματοποίησή του. Ωστόσο, κορυφαία στελέχη του κόμματος αναμένεται να επιμείνουν στην ανάγκη πραγματοποίησης τριπλού συνεδρίου, δηλαδή και καταστατικού και εκλογικού, θέση που δεν συμμερίζονται όλοι και ενδεχομένως να αποτελέσει σημείο σύγκρουσης στη συνεδρία.

Μετά τη διολίσθηση των Ευρωεκλογών, βεβαίως, είναι ασφαλές το συμπέρασμα πως υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τις θέσεις της ΔΗΠΑ, καθώς, ακόμα και αν είναι σωστές, δεν καταφέρνουν να φτάσουν στον κόσμο ή δεν του κινούν το ενδιαφέρον. Φάνηκε, εκ του αποτελέσματος, ότι είτε δεν είναι ικανοποιητική η πολιτική στάση του κόμματος, είτε δεν πείθει. Θα πρέπει, συνεπώς, να αξιολογηθεί ποιες από τις θέσεις και τις προσεγγίσεις της παράταξης χρειάζονται αλλαγή ή επικαιροποίηση.

Στο κόμμα υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι, εν μέρει τουλάχιστον, το κακό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να αποδοθεί και στη συμμετοχή της ΔΗΠΑ στην Κυβέρνηση, στο πλαίσιο αυτού του παράξενου πλέγματος σχέσεων που ανέπτυξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τα συμπολιτευόμενα κόμματα. Δεν ενστερνίζονται, ωστόσο, όλοι αυτή την άποψη και ενδεχομένως να μην πρωταγωνιστήσει στη νέα συζήτηση. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι που υιοθετούσαν αυτή τη γραμμή, δεν προωθούσαν αποχώρηση της ΔΗΠΑ, αλλά κυρίως επαναπροσδιορισμό αυτής της σχέσης.

Στην προηγούμενη κοινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου και της Πολιτικής Γραμματείας επισημάνθηκε ότι χρειάζεται η παράταξη να αναδείξει το δικό της πολιτικό στίγμα αλλά και να βελτιώσει τη νοοτροπία της. Εντοπίστηκαν σοβαρές αδυναμίες σε οργανωτικό επίπεδο, κυρίως στις επαρχίες, αχρείαστες εσωτερικές αντιπαραθέσεις και μια δημόσια εικόνα που δεν πρεσβεύει αυτό που θα ήθελε η ΔΗΠΑ. Κοινώς παραδεκτή ήταν η ανάγκη εκσυγχρονισμού του κόμματος σε όλα τα επίπεδα και η ανάγκη να δοθεί έμφαση στην καλύτερη επικοινωνία του και στην προώθηση των θέσεών του και των στοιχείων που το διαφοροποιούν από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Η ΔΗΠΑ παραδέχθηκε συγκεκριμένα προβλήματα, ανακοινώνοντας πως καταγράφηκε η σαφής και ομόθυμη βούληση και αποφασιστικότητα όλων των στελεχών, «να προχωρήσουμε συλλογικά στη βελτίωση εσωτερικών πρακτικών και διαδικασιών και στον εκσυγχρονισμό όλων όσων διαπιστώθηκαν ως αδυναμίες της παράταξης».

Πριν τη διακοπή του εσωκομματικού διαλόγου, η εντύπωση ήταν πως υπήρχε πολύ μεγάλη ένταση στο εσωτερικό της παράταξης. Και αυτό ήταν φυσιολογικό, όχι μόνο ως απότοκο του 2,17% των Ευρωεκλογών, όταν μάλιστα είχε τεθεί ως στόχος το 7%, αλλά και λόγω κάποιων αποτελεσμάτων στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις οποίες η ΔΗΠΑ είχε πολύ καλύτερη νύχτα. Επί της ουσίας, υπήρχε η αίσθηση ότι επικράτησαν οι προσωπικές ατζέντες, ότι υπήρξαν πισώπλατες μαχαιριές και ότι αναπτύχθηκε μια ευρύτερη τάση παραπλάνησης. Επίσης, θεωρείται ότι η αξιοποίηση τόσων πολλών ατόμων που δεν προέρχονταν από τις τάξεις του κόμματος στα ψηφοδέλτια, χωρίς καμία αίσθηση κομματικού πατριωτισμού ή ακόμη και πραγματικού ενδιαφέροντος για την πορεία της ΔΗΠΑ, έβγαλε την παράταξη εντελώς εκτός υπολογισμών, αφού κάποιοι από αυτούς τους υποψήφιους δούλευαν μόνο για τον εαυτό τους και όχι για το σύνολο.

Αυτές οι εντάσεις, στις οποίες προστίθεται και η ανοιχτή επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Προεδρικού ο υποψήφιος για τη Δημαρχία Στροβόλου Χρίστος Τσίγκης για υπονόμευση της υποψηφιότητάς του, φαίνεται πως σε κάποιο βαθμό έχουν κοπάσει με την πάροδο του χρόνου. Και μπορεί να ξεθύμανε ο θυμός αλλά τα γεγονότα από τα οποία εκπήγαζαν έχουν πλέον μετατραπεί σε συμπεράσματα για πολλά στελέχη, τα οποία ζητούν απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών.

Δειτε Επισης

Ισραηλινή όμηρος σκοτώθηκε από πλήγμα των IDF-Στους 120 οι νεκροί σε 48 ώρες στη Γάζα
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του βρέφους στη Ελλάδα-«Γεννήθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»