Με καινοτομίες, ίδιους κανονισμούς και κινητά η επιστροφή των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια

Πρώτο κουδούνι για Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, με χιλιάδες μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία, μετά από ένα καυτό για την παιδεία καλοκαίρι, με το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόζει νέα μέτρα και δράσεις, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της παιδείας που παρέχεται στους μαθητές. Στο μεταξύ, το πρώτο κουδούνι χτυπά και όλες οι σχολικές μονάδες της Μέσης Εκπαίδευσης ανοίγουν τις πόρτες με τους ίδιους κανονισμούς λειτουργίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει απαγορευτεί η χρήση των κινητών από τους μαθητές, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, το Υπουργείο Παιδείας είχε βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο, καθώς δέχθηκε επικρίσεις τόσο για τις ενέργειές του σχετικά με τα κλιματιστικά, όσο και με τους τροποποιημένους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης που προωθεί, για απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Σημειώνεται πως πάρα το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε σύμμαχους, αλλά και επικριτές για το συγκεκριμένο ζήτημα, παρουσιάζεται έτοιμο να συγκρουστεί με όσους χρειάζεται για να περάσει μία νομοθεσία που θα συνάδει με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και δεν θα τρέχει η Κύπρος πίσω από τις εξελίξεις.

Αυτό σημαίνει ότι η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει με τους ίδιους κανονισμούς λειτουργίας για τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και η χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν έχει ακόμη απαγορευτεί στην ολότητά της, κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Βάσει νομοθεσίας, αυτή τη στιγμή απαγορεύεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια του μαθήματος, της συγκέντρωσης και των εκδηλώσεων στα σχολεία και επιτρέπεται η χρήση τα διαλείμματα, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δείχνει τους μαθητές να κάνουν χρήση των κινητών τηλεφώνων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πάντως, στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να μην είναι διαρκώς μπροστά από μία οθόνη, όταν δεν βρίσκονται στο μάθημα, ενώ η απαγόρευση των κινητών θεωρείται και ένα παιδαγωγικό μέτρο, αφού θα αυξήσει την παραγωγικότητα των μαθητών. Σημειώνεται πως οι καθηγητές, όταν είχε ξεκινήσει η συζήτηση επί του θέματος στη Βουλή, είχαν αναφέρει πως η απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων, θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της βίας και παραβατικότητας.

Μπήκαν τα πρώτα κλιματιστικά

Πέραν του θέματος των κινητών, το Υπουργείο Παιδείας δέχθηκε αρκετές επικρίσεις για το θέμα των κλιματιστικών, καθώς οι ψηλές θερμοκρασίες είχαν καταστήσει ανυπόφορη την κατάσταση εντός των αιθουσών διδασκαλίας, ειδικά κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων. Προς αυτό το σκοπό έχει καταρτιστεί συγκεκριμένο πλάνο για εγκατάσταση των κλιματιστικών στις σχολικές μονάδες, όλων των βαθμίδων.

Εντός του καλοκαιριού είχαν εγκατασταθεί τα πρώτα κλιματιστικά σε πενήντα σχολεία σε όλη την Κύπρο και εντός των επόμενων εβδομάδων ξεκινούν οι διαδικασίες για τα επόμενα πενήντα. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι όπως ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για όλες τις σχολικές μονάδες και πριν το πέρας της τριετίας, που έχει τεθεί ως χρονοδιάγραμμα.

Με δεκαοχτώ καινοτομίες το πρώτο κουδούνι

Στο μεταξύ, το πρώτο κουδούνι χτυπά με δεκαοχτώ καινοτομίες, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, ανάμεσα σε αυτά και τα επικαιροποιημένα αναλυτικά προγράμματα, μετά από μία διαδικασία αρκετών μηνών. Αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς Υπουργείου Παιδείας είναι ότι δεν πρόκειται για καινούργια αναλυτικά προγράμματα, αλλά για τα ίδια που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σχολείου του σήμερα.

Μεταξύ άλλων καινοτομιών αναμένεται από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να επεκταθεί ο θεσμός των Ολοήμερων Γυμνασίων, από πέμντε που λειτουργούσαν την προηγούμενη χρονιά σε επτά, ενώ για την Γ΄ Γυμνασίου προστίθεται το μάθημα της Χρηματοοικονομικής Παιδείας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας θέτει σε εφαρμογή την πρώτη φάση των αλλαγών για την μετάβαση από την ειδική στην ενιαία εκπαίδευση, καθώς τίθενται σε ισχύ οι πρώτες αποφάσεις, όπως είναι η αύξηση των σχολικών συνοδών και η παροχή διαφοροποιημένου υλικού στα παιδιά που το χρειάζονται. Πέραν τούτου, αρχίζουν από νωρίς οι εκπαιδεύσεις των συνοδών και των εκπαιδευτικών, που θα γίνουν εντός Σεπτεμβρίου και όχι Δεκέμβριο όπως γινόταν στο παρελθόν, αφού στόχος είναι να υπάρξει αλλαγή και όχι απλά να ληφθούν αποφάσεις χωρίς να επιφέρουν αλλαγή.

Εκτός αυτού, εντός Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για αντιμετώπιση της βίας και παραβατικότητας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στη Λευκωσία, σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο και θα δεχθεί ένα πολύ μικρό αριθμό μαθητών, που θα παρακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα με το σχολείο, καθώς και ένα ειδικό πρόγραμμα, από παιδοψυχολόγους και άλλους ειδικούς. Θα είναι διάρκειας ενός τετραμήνου και στη συνέχεια οι μαθητές θα επιστρέφουν στα σχολεία τους, με το Υπουργείο Παιδείας να παρακολουθεί την κατάσταση, ώστε να γίνεται αξιολόγηση αποτελεσμάτων. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα θα είναι ατομικό.

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές