Οι χειρισμοί για επιστροφή του Κενάν Αγιάζ στην Κύπρο και το εξόχως πολιτικό ζήτημα
06:00 - 04 Σεπτεμβρίου 2024
Η ταμπέλα έγραφε «αν ο Κενάν Αγιάζ είναι τρομοκράτης, τότε τρομοκράτες είμαστε και εμείς». Κανείς από όλους αυτούς που μαζεύονταν στις πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της έκδοσης του Κούρδου αγωνιστή της ελευθερίας στη Γερμανία, προς ικανοποίηση του αιτήματος της Άγκυρας, δεν ήταν όμως τρομοκράτης. Όπως ούτε και ο Κενάν.
Τρομοκράτης είναι το τουρκικό κράτος, που κατέχει παράνομα την μισή μας πατρίδα για 50 χρόνια με τη δύναμη της βίας και των όπλων και δεν παύει να απειλεί τον Ελληνισμό με κάθε ευκαιρία. Τρομοκράτης είναι το τουρκικό κράτος, που με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να αφανίσει τους Κούρδους από το πρόσωπο της γης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έγινε το χατίρι των Τούρκων-Στη φυλακή για τέσσερα χρόνια ο Κενάν Αγιάζ ως «τρομοκράτης»
Δυστυχώς το γερμανικό Δικαστήριο, το σκεπτικό του οποίου προς το παρόν αγνοούμε, αφού δεν παρουσιάστηκαν απτές αποδείξεις περί «τρομοκρατικής δράσης» του Κενάν Αγιάζ, του επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και τριών μηνών. Έκανε, λέει, εράνους και μιλούσε για την πατρίδα. Και η δεύτερη πατρίδα του Κενάν, αυτή που του προσέφερε προστασία και δεν τον προστάτεψε, θα πρέπει τώρα να κινήσει τις διαδικασίες, ώστε να εκτίσει την ποινή του στις κυπριακές φυλακές, κάνοντας -τουλάχιστον αυτή τη φορά- τους σωστούς χειρισμούς.
Η κατοχική χώρα μπορεί να πανηγυρίζει ότι αποσιώπησε άλλη μία φωνή της αλήθειας και εμείς μπορούμε να ντρεπόμαστε που παραδώσαμε έναν άνθρωπο σαν αρνί στην τουρκική σφαγή της ελευθερίας της σκέψης και της άποψης. Γιατί παρά την πρωτοφανή κινητοποίηση, τόσο Κυπρίων πλάι πλάι με τους Κούρδους, όσο και μεγάλου μέρους του πολιτικού προσωπικού της χώρας, αυτό συνέβη. Συμβάλαμε ώστε ο κατακτητής να καταπνίξει άλλη μια κουρδική φωνή, αφού πρώτα την εξευτελίσαμε για εβδομάδες στις φυλακές μας. Στις οποίες, κατά το καλό σενάριο, τώρα θα επιστρέψει.
Ο Κενάν Αγιάζ δεν έπρεπε να συλληφθεί από την κυπριακή Αστυνομία. Και αφού συνελήφθη, θα έπρεπε να επικρατήσει η κοινή λογική. Πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προσφέρει φιλήσυχους πολίτες στον βωμό της τουρκικής προπαγάνδας. Πως δεν προκαλεί συλλογική ντροπή για χάρη του κατακτητή. Το επιχείρημα πως το κράτος δεν θα μπορούσε να αγνοήσει ευρωπαϊκό ένταλμα θα ήταν ορθό, αν έκανε τη δουλειά του και το αξιολογούσε πραγματικά για αυτό που ήταν: Μια πολιτική δίωξη και όχι μια ποινική υπόθεση. Μία τουρκική επίδειξη ισχύος σε βάρος όσων ονειρεύονται κουρδικό κράτος και όχι μια ποινική υπόθεση.
Ένα κράτος που δεν μοιράζεται τις ευρωπαϊκές αξίες, που δεν αντιλαμβάνεται τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο με εμάς και που έχει μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα κατά των Κούρδων, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να επιβάλλει τις θεωρίες του για το ποιος θεωρείται τρομοκράτης, με βάση τα πολιτικά του συμφέροντα, στους Ευρωπαίους. Κακώς μπαίνουν οι Γερμανοί σε αυτή τη διαδικασία και εξυπηρετούν τους αλλότριους στόχους των Τούρκων και ακόμη χειρότερα που παίξαμε και εμείς αυτό το παιγνίδι, με την στάση και την συμπεριφορά μας. Γιατί στην Ευρώπη η ελευθερία είναι ζητούμενο, όχι ποινικό αδίκημα.
Όπως τόνισε το παρατηρητήριο που παρακολουθούσε τη δίκη του Κενάν Αγιάζ, εναπόκειται πλέον στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών της Γερμανίας και της Κύπρου να ρυθμίσουν την επιστροφή του στο νησί μας, στο πλαίσιο της υλοποίησης των όρων που είχε συμπεριλάβει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Και ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τον προστατέψει όντως.
«Τίθενται, λοιπόν, όλοι ενώπιον των ευθυνών τους απέναντι σε έναν αναγνωρισμένο πολιτικό πρόσφυγα και προστατευμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς έχει κριθεί προ πολλού απειλούμενος από το τουρκικό δικτατορικό καθεστώς και τους πράκτορές του σε όλη την Ευρώπη. Όπως προκύπτει, πιο ξεκάθαρα από ποτέ, το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό και η ίδια η κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει αυτό τον άνθρωπο, ο οποίος καταδικάστηκε χωρίς ιδιαίτερα τεκμήρια εναντίον του», υπογράμμισε το παρατηρητήριο.