Πρώην βαρόνος διακίνησης μεταναστών δολοφονήθηκε στη Λιβύη

Ένας πρώην αξιωματικός της ακτοφυλακής στη Λιβύη, ο Αμπντ αλ Ραχμάν Μίλαντ, ο επονομαζόμενος "αλ Μπίτζα", ο οποίος ήταν γνωστός ως ο τοπικός βαρόνος διακίνησης μεταναστών, σκοτώθηκε χθες, Κυριακή, δυτικά της Τρίπολης, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 34χρονος Μίλαντ σκοτώθηκε σε ενέδρα αγνώστων στη Σαγιάντ, 25 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, στο ύψος της Ναυτικής Ακαδημίας της Τζανζούρ, της οποίας ήταν διοικητής, ανέφεραν επίσημες πηγές που επικαλούνται τοπικά ΜΜΕ.

Φωτογραφίες που μετέδωσαν ΜΜΕ δείχνουν ένα λευκό 4X4 στην άκρη του δρόμου, με την μπροστινή δεξιά πόρτα διάτρητη από σφαίρες και το πτώμα ενός άνδρα στο εσωτερικό. Καμία διευκρίνιση δεν έχει δοθεί για τα πολιτικά ή άλλα κίνητρα της δολοφονίας.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο αλ Μπίτζα ήταν πρώην τοπικός βαρόνος λαθραίας διακίνησης όλων των ειδών (μεταναστών, καυσίμων), κυρίως όταν ήταν επικεφαλής της ακτοφυλακής στη Ζαουίγια, 45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.

Σύμφωνα με ιταλικά και λιβυκά ΜΜΕ, είχε συμμετάσχει το 2017, μαζί με άλλους διακινητές, στις συνομιλίες με Ιταλούς αξιωματούχους, που είχαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του αριθμού των αναχωρήσεων μεταναστών από τις λιβυκές ακτές προς την Ιταλία.

Είχε συλληφθεί από τις λιβυκές αρχές τον Οκτώβριο του 2020, προτού αφεθεί ελεύθερος τον Απρίλιο του 2021.

Σε βάρος του αλ Μπίτζα είχε εκδοθεί σήμα από την Interpol έπειτα από αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο, τον Ιούνιο του 2018, είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος έξι επικεφαλής δικτύων διακινητών μεταναστών στη Λιβύη.

Οι δράστες του εγκλήματος αυτού "δεν θα διαφύγουν ποτέ τη θεία τιμωρία", έγραψε στο Facebook, ο Αμπντάλα Αλάφι, δεύτερος στην ιεραρχία του Προεδρικού Συμβουλίου, ο οποίος κατάγεται από τη Ζαουίγια, όπως και ο αλ Μπίτζα. Το Προεδρικό Συμβούλιο είναι ένα εκτελεστικό όργανο που εκπροσωπεί τις τρεις μεγάλες περιφέρειες της Λιβύης.

Ο Χάλεντ αλ Μέσρι, επίσης από τη Ζαουίγια και νυν αμφιλεγόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους (θεσμός ανάλογος με αυτόν της Γερουσίας), ζήτησε την έναρξη έρευνας.

Βυθισμένη στο χάος και στις διαιρέσεις μετά την πτώση και τον θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη είναι μια σημαντική χώρα διέλευσης μεταναστών που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και την αστάθεια σε άλλες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η Ζαουίγια είναι σημείο αναχώρησης για παράτυπους μετανάστες, βρίσκεται κοντά σε ένα μεγάλο διυλιστήριο στην καρδιά διαφόρων λαθρεμπορικών δραστηριοτήτων και ελέγχεται από ένοπλες οργανώσεις οι αντιπαραθέσεις των οποίων έχουν συχνά αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Ούρλιαζαν έντρομοι επιβάτες αεροπλάνου που χτυπήθηκε από χαλάζι-«Νόμιζα ήταν η τελευταία μου πτήση»
Ο Τραμπ είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος να τελειώσει τον πόλεμο
Για αποκλεισμό από ευρ. αμυντικά προγράμματα κάνει λόγο το τουρκικό ΥΠΑΜ δείχνοντας προς Ελλάδα
Η ΕΕ εγκρίνει νέα αμυντική συμφωνία που ενδιαφέρει την Τουρκία, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα
Πιθανόν στο Βατικανό τον Ιούνιο η νέα συνάντηση αντιπροσωπειών για το ουκρανικό
Αυτό είναι το ζευγάρι Ισραηλινών που δολοφονήθηκε-Ο 28χρονος είχε αγοράσει δαχτυλίδι και θα της έκανε πρόταση γάμου
Ο Νετανιάχου ενισχύει την ασφάλεια στις ισραηλινές πρεσβείες μετά την επίθεση με τους δύο νεκρούς
Συναγερμός για τις κυβερνοεπιθέσεις στην Ευρώπη-Σουηδία, Νορβηγία και Ολλανδία επιστρέφουν στα μετρητά
Σε κλοιό ισραηλινών δυνάμεων τα δύο λειτουργικά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα
Συντετριμμένος ο Χέρτζογκ-«Ο τρόμος και το μίσος δεν θα μας λυγίσουν»