Ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες τους οι απατεώνες του διαδικτύου-Χαμηλά τα ποσοστά εξιχνίασης
13:16 - 02 Σεπτεμβρίου 2024
Ευάλωτοι στις διαδικτυακές απάτες είναι οι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι συχνά πέφτουν θύματα επιτήδειων. Τα πρόσωπα που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου, τείνουν να ακολουθούν τις τάσεις και τις εξελίξεις στην τεχνολογία, εξού και στις πλείστες των περιπτώσεων βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες τους.
Οι επιτήδειοι, ανακαλύπτουν συνεχώς νέους τρόπους για να αποσπούν χρήματα από τους ανυποψίαστους πολίτες, προτάσσοντας ως δέλεαρ το εύκολο κέρδος. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρούνται απάτες σχετιζόμενες με κρυπτονομίσματα και αυτό διότι, αυξάνεται το ενδιαφέρον από πολίτες για να επενδύσουν στον εν λόγω τομέα, με αποτέλεσμα, λόγω άγνοιας, αντί να κερδίζουν χρήματα εν τέλει τα χάνουν.
Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν τα πιο πρόσφατα περιστατικά που καταγγέλθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας. Στην μια περίπτωση, 50χρονος, επένδυσε ποσό ύψους 28χιλιάδων ευρώ, σε ψεύτικη σελίδα επενδύσεων την οποία εντόπισε στο διαδίκτυο και με την δήθεν καθοδήγηση ενός άγνωστου προσώπου, δημιούργησε λογαριασμό σε εικονικό ανταλλακτήριο χρημάτων στο οποίο μετέφερε τις οικονομίες του, ωστόσο, όλο αυτό ήταν μια καλοστημένη απάτη. Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και προ ημερών με 57χρονο να επενδύει σε κρυπτονομίσματα, δίνοντας στους απατεώνες πέραν των 30χιλιάδων ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα-Επένδυσε σε ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων και έχασε 28 χιλιάδες ευρώ
Οι διαδικτυακές απάτες δεν είναι κάτι καινούργιο και όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, οι πολίτες ενημερώνονται και προσέχουν περισσότερο, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό και αυτό φαίνεται μέσα από τις αυξομειώσεις των καταγγελιών.
Συγκεκριμένα, το 2020, καταγγέλθηκαν 42 υποθέσεις απάτης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, το 2021 καταγγέλθηκαν 25 υποθέσεις και το 2022 15, ενώ το 2023 οι καταγγελίες για διαδικτυακές απάτες αυξήθηκαν στις 33.
Παράλληλα, μέσα από τα στοιχεία της Αστυνομίας, προκύπτει και ο προβληματισμός για τα χαμηλά ποσοστά εξιχνίασης. Αυτό οφείλεται κυρίως στη δυσκολία να εντοπιστούν οι χάκερες στον σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου, αλλά και στο γεγονός ότι οι επιτήδειοι του διαδικτύου βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις διωκτικές Αρχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2020 εξιχνιάστηκε μόλις το 38,1% των υποθέσεων και το 2021 οι Αρχές εξιχνίασαν το 20%. Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η εξιχνίαση υποθέσεων που άπτονται του ηλεκτρονικού εγκλήματος και τις αμέσως επόμενες δυο χρονιές, καθώς το 2022 εξιχνιάστηκε μόλις το 13,3%, ενώ το 2023, οι Αρχές εξιχνίασαν το 9,1%.
Λόγω των δυσκολιών για εξιχνίαση αυτών των υποθέσεων αλλά και τις ευκολίες που παρατηρείται ως προς την εξαπάτηση χρηστών του διαδικτύου, η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί καλώντας τους να:
-Λαμβάνουν αμερόληπτες χρηματοπιστωτικές συμβουλές, προτού δώσετε χρήματα ή πραγματοποιήσετε μια επένδυση
-Να απορρίπτουν τις τηλεφωνικές κλήσεις που σχετίζονται με επενδυτικές ευκαιρίες
-Να είναι επιφυλακτικοί με προσφορές που υπόσχονται ασφαλείς επενδύσεις, εγγυημένες αποδόσεις και υψηλά κέρδη
-Να επιδεικνύουν προσοχή σε μελλοντικά περιστατικά απάτης.
Παράλληλα, όπως ενημερώνει η Αστυνομία, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται για απάτη, κάποιες εξ αυτών να είναι, οι υποσχέσεις για γρήγορες αποδόσεις, το περιορισμένο χρονικό διάστημα το οποίο είναι διαθέσιμη, ενώ τονίζουν την ασφάλεια της επένδυσης.
Οι τρόποι εξαπάτησης
Τους πιο συνηθισμένους τρόπους, που χρησιμοποιούν οι χάκερ σκιαγράφησαν ειδικοί σε θέματα διαδικτύου.
Στις πλείστες των περιπτώσεων, οι επιτήδειοι παραβιάζουν λογαριασμούς διασημοτήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς και ενθαρρύνουν τους οπαδούς τους να επενδύσουν σε ψεύτικα σχέδια.
Επιπλέον, δημιουργούν ψεύτικες αγγελίες με δήθεν εταιρείες καλώντας τους πολίτες να επενδύσουν, ενώ ο πιο σύνηθες τρόπος είναι μέσω ψεύτικων μνημάτων ταχυδρομείου ή γραπτών μνημάτων μέσω των οποίων αποσπούν σημαντικά στοιχεία από τους πολίτες, τα οποία χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς και κατ' επέκταση να αποσπούν χρηματικά ποσά.