Επί τάπητος το Νομοσχέδιο για πλαφόν στο νερό-Στη Βουλή εν μέσω διαφωνιών οι εμπλεκόμενοι

Ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής τίθεται εκ νέου το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, για πλαφόν στο εμφιαλωμένο νερό, το οποίο είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε κάποιους από τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι εξέφρασαν τις διαφωνίες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχεται πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένο νερού σε συγκεκριμένους χώρους

Το πρωί της Τρίτης, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα βρεθούν εκ νέου στα βουλευτικά έδρανα, με απώτερο σκοπό να εξεύρουν λύσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος, πριν προχωρήσει το Νομοσχέδιο για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ανάμεσα σε άλλους, στη Βουλή προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου, της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, ως επίσης και μέλη της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ, της ΠΟΒΕΚ. Τον παρόν τους θα δώσουν εξάλλου και οι αντιδρώντες επί του νομοσχεδίου που είναι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αιθουσαρχών Κινηματογράφου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κυλικειαρχών, των εταιρειών CTC-ARI Airports Ltd και Cyprus Airports F&B Ltd, αλλά και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ.

Στη σημερινή συζήτηση, αναμένεται να αρχίσει η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου, εκεί όπου υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα προκύψουν και οι μεγαλύτερες διαφωνίες από πλευράς όσων πωλούν νερά.

Τι προνοεί το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ο εκάστοτε υπουργός Εμπορίου θα έχει την δυνατότητα να καθορίζει την ανώτατη τιμή πώλησης εμφιαλωμένου νερού, το οποίο θα ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις που η αγορά γίνεται με self-service, όπως για παράδειγμα σε περίπτερα, αεροδρόμια, λιμάνια, οι αθλητικοί χώροι (στάδια, γήπεδα, κλπ), οι αρχαιολογικοί χώροι (μουσεία και άλλοι χώροι, ανεξαρτήτως αν στους χώρους λειτουργεί μουσείο), καθώς επίσης οι κινηματογράφοι και τα θέατρα. Σημειώνεται ότι το πλαφόν στις τιμές θα αφορά μπουκάλια των 0,5 λίτρων και των 0,75 λίτρων.

Όπως αναφέρεται εξάλλου, ο εκάστοτε υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρεί με έκδοση διατάγματος τα σημεία πώλησης που θα αφορά το πλαφόν στις τιμές, η οποία υπολογίζεται μεταξύ πενήντα σεντ με ένα ευρώ, αναλόγως της εάν είναι παγωμένο ή όχι, αλλά και με τη συσκευασία.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με τα πρόστιμα που προβλέπει το Νομοσχέδιο για όσους παραβιάζουν το πλαφόν στο νερό, αυτά θα ανέρχονται στις 10.000 χιλιάδες ευρώ και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν συμμορφώνονται. Υπάρχει επίσης πρόνοια ότι σε περίπτωση που κάποιος πωλητής παραβίαζε τη νομοθεσία και στη συνέχεια συμμορφώθηκε, τότε το πρόστιμο θα ανέρχεται στις 5.000 ευρώ.

Ξεκαθαρίζεται επίσης πως το πρόστιμο που επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση καθίσταται άμεσα πληρωτέο και η διαδικασία είσπραξής του δεν αναστέλλεται λόγω της ενδεχόμενης προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Τα προϊόντα που μπορεί να καθορίσει ανώτατες τιμές πώλησης ο υπουργός

1

Τα σημεία πώλησης που μπορεί να επιβληθεί πλαφόν

2

Υπενθυμίζεται ότι οι διαφωνούντες με το Νομοσχέδιο έχουν αποστείλει υπομνήματα στη Βουλή, με τις διαφωνίες και τις εισηγήσεις τους, αλλά και τους λόγους που υποστηρίζουν ότι πρέπει να εξαιρεθούν από την επιβολή πλαφόν στο νερό.

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές