Οι στόχοι Υπουργείου Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά-«Αλλάζουν αρκετά πράγματα φέτος»

Στα σχολεία αλλάζουν αρκετά πράγματα φέτος, επισημαίνει, σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι η σχολική χρονιά ξεκινά με πολύ περισσότερα ολοήμερα σχολεία.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι το Υπουργείο έχει δύο στόχους: τη μετάβαση στο συμπεριληπτικό σχολείο και τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Επενδύουμε στα ολοήμερα σχολεία

Ερωτηθείσα τι αλλάζει σε αυτή τη νέα σχολική χρονιά, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι στα σχολεία αλλάζουν αρκετά πράγματα.

«Ξεκινούμε με πολύ περισσότερα ολοήμερα σχολεία. Έχουμε 30% περίπου αύξηση στη Δημοτική Εκπαίδευση, ένα άλμα στη Μέση Εκπαίδευση, δηλαδή από 2 σε 5 πέρσι και φέτος θα έχουμε 7. Στα ολοήμερα σχολεία επενδύουμε. Είναι πολύ σημαντικό για μας, γιατί είναι και κοινωνικό αλλά και εκπαιδευτικό μέτρο. Επενδύουμε και στην ποιοτική αναβάθμισή τους ταυτόχρονα, γι’ αυτό φέτος θα δούμε αλλαγές εκεί, και επίσης διασυνδέουμε το ολοήμερο σχολείο με το πρωινό σχολείο, περισσότερο για να είναι ένα ενοποιημένο σχολείο», πρόσθεσε.

Όπως είπε, έχουν ενδυναμώσει φέτος τα προγράμματα για τη βία και την παραβατικότητα.

«Έχουμε εξαγγείλει και την Εθνική Στρατηγική για τη Βία και Παραβατικότητα στην Εκπαίδευση. Η έμφαση μας είναι η προσχολική εκπαίδευση για να επενδύσουμε για το μέλλον. Φέτος ξεκινάμε και με νέα θέματα, όπως ο Χρηματοοικονομικός Αναλφαβητισμός στη Μέση Εκπαίδευση και η Συμβουλευτική και Επαγγελματική Αγωγή στη Δημοτική Εκπαίδευση, και επίσης εφαρμόζουμε πιλοτικό πρόγραμμα εναλλακτικής φοίτησης, ένα εναλλακτικό σχολείο για τα παιδιά που έχουν ακραία παραβατική συμπεριφορά. Αυτό θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μια επαρχία, στη Λευκωσία, θα αξιολογηθεί και θα εξετάσουμε το πώς μπορεί να επεκταθεί», συμπλήρωσε.

Η Υπουργός είπε, παράλληλα, ότι συνεχίζουν φέτος να δουλεύουν εντατικά στα θέματα της διαμορφωτικής αξιολόγησης του/της μαθητή/μαθήτριας, με πρότζεκτ, δημιουργικές εργασίες, ομαδικές εργασίες, αντί με διαγωνίσματα μόνο, «και αυτό το συνδυάζουμε με τα επικαιροποιημένα Αναλυτικά Προγράμματα».

«Να πω επίσης ότι φέτος έχουμε πάρα πολλές δράσεις για την καλλιέργεια και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας. Με τη συνεργασία και την πολύτιμη συμβολή του Καθηγητή Γεώργιου Μπαμπινιώτη, θα έχουμε επιμορφώσεις σε εκπαιδευτικούς, θα έχουμε εργαστήρια για παιδιά, διαγωνισμούς ορθογραφίας κάτι που ήταν ξεχασμένο για αρκετά χρόνια στα σχολεία μας, έτσι ώστε η ελληνική γλώσσα να πάρει τη θέση που της αξίζει. Φαίνεται και από τις διεθνείς έρευνες εξάλλου, ότι είχαμε πρόβλημα. Τα παιδιά έχουν πρόβλημα με την κατανόηση κειμένου, με τον προφορικό λόγο. Θα πρέπει να δώσουμε εκεί περισσότερη έμφαση σε όλο το φάσμα του εκπαιδευτικού συστήματος», σημείωσε.

Φέτος, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου, «θα έχουμε ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης σε μεγαλύτερο βαθμό, οι εγγραφές των μαθητών/τριών μας θα γίνονται πλέον μόνο ηλεκτρονικά». «Δεν θα χρειάζεται η φυσική παρουσία του γονιού και προχωρούμε και με τον ψηφιακό φάκελο του/της μαθητή/μαθήτριας. Από την εγγραφή του παιδιού να δημιουργείται στο σύστημα ο ηλεκτρονικός του φάκελος, τον οποίο θα μπορούμε να δούμε και στην μετάβασή του από τη μια βαθμίδα στην άλλη, από την μια τάξη στην άλλη, έτσι ώστε να αποφύγουμε και το πολύ χαρτί αλλά και να διασφαλίζεται με πιο αποτελεσματικό τρόπο η προστασία των προσωπικών του δεδομένων, αφού σε αυτόν τον φάκελο θα έχουν πρόσβαση πολύ συγκεκριμένα άτομα», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι προχωρούν και με την αυτονόμηση της σχολικής μονάδας, «γιατί για πρώτη φορά προχωρά θεσμοθετημένα το ενιαίο σχέδιο βελτίωσης της σχολικής μονάδας, αλλά και δύο τεράστιες αλλαγές που είναι η έναρξη του διαλόγου για τον κατάλογο διοριστέων και του διαλόγου για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, τα οποία ελπίζουμε να φέρουμε εις πέρας πριν το τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς».

Σε ερώτηση ποιους στόχος έχουν ως Υπουργείο σε αυτή τη νέα σχολική χρονιά, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι δύο είναι οι στόχοι τους κυρίως. «Είναι η μετάβαση στο συμπεριληπτικό σχολείο. Αυτό δεν ικανοποιείται σε μια χρονιά και γι’ αυτό δίνουμε μεγάλη έμφαση στην Ειδική και στη μετάβαση προς την Ενιαία Εκπαίδευση. Φέτος θα ασχοληθούμε με τη νομοθεσία και τις αλλαγές που αυτή χρειάζεται για να έχουμε Ενιαία Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, δουλεύουμε και σε μια σειρά διαδικαστικών διευκολύνσεων, έτσι ώστε να προχωρεί πιο γρήγορα η όλη διαδικασία», πρόσθεσε.

Ο δεύτερος στόχος, ανέφερε καταληκτικά η Υπουργός Παιδείας, είναι η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην αντεπίθεση η AKTOR... Πάει στα δικαστήρια και ζητά αποζημιώσεις πέραν των 35 εκατομμυρίων ευρώ
Προσπάθειες εξακρίβωσης της νομιμότητας του καθαρισμού βλάστησης στον Πύργο Λεμεσού
Η Κύπρος δεσμευμένη στην προώθηση περιφερειακής συνεργασίας
Ξεκαθαρίζει το Τμήμα Τελωνείων για την εισαγωγή οχημάτων-Προς αναβάθμιση η διαδικασία
Ευρείας κλίμακα άσκηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Για «ατυχή παρέμβαση» Παναγιώτου για τον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος κάνουν λόγο τρεις συντεχνίες
Πρόταση νόμου για συντάξεις χηρείας ανδρών-«Αυτή η διάκριση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή»
Επέρριψε ευθύνες σε όλους η Επ. Γεωργίας για τον ποταμό Λιοπετρίου-Ζήτησε να εξεταστούν οι επιλογές
Είδε δημάρχους και αντιδημάρχους στην Πόλη Χρυσοχούς ο Βαφεάδης-«Θα χρειαστούμε χρόνο για τον δρόμο»
«Ο 15χρονος γιος μου διαγνώστηκε με καρκίνο, με έπαιρναν και μου έλεγαν “είδες είναι από το εμβόλιο”»