Αυστηρότερα μέτρα για τους μετανάστες προωθεί η Γερμανία μετά την τρομοκρατική στο Ζόλινγκεν
19:48 - 30 Αυγούστου 2024
Η τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν με τρεις νεκρούς και οχτώ τραυματίες την περασμένη Παρασκευή εξελίσσεται σε καμπή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού στη Γερμανία. Το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η γερμανική κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς – εκτός της απαγόρευσης μαχαιριών σε ανοιχτές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις και της μεγαλύτερης αξιοποίησης προσωπικών δεδομένων από τις αρχές ασφαλείας – περιλαμβάνει την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για του πρόσφυγες οι οποίοι φτάνουν στη Γερμανία από άλλες χώρες της ΕΕ.
Πρόκειται για τη λεγόμενη δευτερογενή μετανάστευση εντός των χωρών της ΕΕ. Για να την ανακόψει, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να σταματήσει τις κοινωνικές παροχές σε πρόσφυγες που καταγράφηκαν ή πήραν άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ. Έτσι αφαιρεί το κίνητρο μετακίνησής τους προς τη Γερμανία. Οι περικοπές αφορούν περίπου 25.000 άτομα, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Ο κανονισμός του Δουβλίνου προβλέπει την επαναπροώθηση ενός πρόσφυγα στην πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ. Για την εφαρμογή του κανονισμού, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, στο σημερινό μπρίφινγκ, «η Γερμανία είναι σε συζητήσεις με άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες οικονομικά δεν στηρίζουν επαρκώς τους έχοντες άσυλο».
Στην ερώτηση της ΕΡΤ, ο Χέμπεστραϊτ απέφυγε να κατονομάσει τις χώρες. Μεταξύ αυτών όμως είναι η Βουλγαρία, όπως έδειξε η περίπτωση του σύρου τρομοκράτη στο Ζόλινγκεν, η Ιταλία που με τη σημερινή κυβέρνηση δεν παίρνει κανέναν πίσω, είναι και η Ελλάδα. Γερμανικά δικαστήρια σταματούν επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι δεν είναι διασφαλισμένο το μίνιμουμ διαβίωσής τους.
Το θέμα αυτό βρίσκεται συνεχώς στην ατζέντα των συζητήσεων του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και μεταξύ των αρμόδιων υπουργών. Θα το θέτει πλέον το Βερολίνο με μεγαλύτερη ένταση μετά το Ζόλινγκεν, γιατί ο Σολτς δέχεται και μεγαλύτερη πίεση από τη συντηρητική αντιπολίτευση, ενόψει της αναμενόμενης ανόδου της Ακροδεξιάς στις τοπικές εκλογές στην ανατολική Γερμανία την Κυριακή.
Μάριαν Βεντ (KAS): «Εξαλείφονται τα κίνητρα παράνομης μετανάστευσης»
«Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης να περικόψει τις κοινωνικές παροχές για πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ είναι σωστός», λέει στην ΕΡΤ ο Μάριαν Βεντ, διευθυντής του γραφείου του «Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ» (KAS) του CDU στην Αθήνα. Ο Βεντ εκτιμά ότι αυτό «θα εξαλείψει τα κίνητρα για παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη», καθώς πολλοί πρόσφυγες ταξίδεψαν στην Ελλάδα «με στόχο να μεταναστεύσουν στο γερμανικό κοινωνικό κράτος». Στο βαθμό που στο μέλλον δεν θα καταβάλλονται πλέον επιδόματα, «θα μειωθεί και το κίνητρο να εγκαταλείψουν την Τουρκία ή τη Συρία για την Ευρώπη». Με τις αλλαγές αυτές, ο Βεντ ελπίζει ότι «θα υποχωρήσουν και οι εντάσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας στο μεταναστευτικό».
Πηγή: ertnews