Περιμένει τις θέσεις του Φιντάν η ΕΕ-«Σημαντικό μέρος των ευρωτουρκικών το Κυπριακό»

Η συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη αποτελεί μια «πρώτη ευκαιρία» για τους ΥΠΕΞ να συζητήσουν με τον Χακάν Φιντάν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, των οποίων οι σχέσεις με την Κύπρο αποτελούν σημαντικό κομμάτι, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπροσώπου και της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Στάνο, οι συζητήσεις της ΕΕ με την Τουρκία αφορούν μια σειρά από ζητήματα όπου «τα συμφέροντα μας είτε συγκλίνουν είτε επικαλύπτονται». Όσον αφορά το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος τόνισε πως η όποια συζήτηση θα γίνει βάσει των θέσεων της ΕΕ όπως έχουν οριστεί, υπογραμμίζοντας πως σε σχέση με τις ευρύτερες ευρωτουρκικές σχέσεις «είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε από τους Τούρκους ομολόγους μας πώς στοχεύουν να βρουν εποικοδομητικές λύσεις».

«Αυτή θα είναι η πρώτη ευκαιρία για τους Υπουργούς Εξωτερικών των 27 κρατών μελών μαζί να συζητήσουν με τον σχετικά νέο Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Φιντάν, για όλα τα θέματα τα οποία είναι σημαντικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε ο κ. Στάνο απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ στο πλαίσιο της μεσημβρινής ενημέρωσης των ανταποκριτών.

«Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, και ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτού του μπλοκ των ευρωτουρκικών είναι φυσικά το ζήτημα της Κύπρου, και ποιας μεταχείρισης τυγχάνει η Κύπρος από την Τουρκία» συνέχισε, προσθέτοντας πως η συζητήση αφορά και «την περιφερειακή συνεργασία και την παγκόσμια γεωπολιτική συνεργασία με την Τουρκία» και «σειρά θεμάτων όπου τα συμφέροντα μας είτε συγκλίνουν είτε επικαλύπτονται».

Υπογράμμισε πως πρόκειται για μια άτυπη συζήτηση όπου «θα δουν που στεκόμαστε, που στέκεται η Τουρκία, πώς θέλουμε να προσεγγίσουμε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».

«Το Κυπριακό ζήτημα είναι πολύ σημαντικό» συνέχισε, επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα νέο να πούμε».

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει διατυπωθεί πολύ ξεκάθαρα, υπενθυμίστηκε τελευταία στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Απρίλιο και στη στρατηγική που εισηγηθήκαμε μαζί, η ΕΥΕΔ ή ο Ύπατος Εκπρόσωπος μαζί με την Κομισιόν για διαμόρφωση της σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και την ΕΕ την επόμενη περίοδο» δήλωσε.

Η συζήτηση γίνεται «στη βάση όσων έχουν καθαρά οριστεί» για τις πολιτικές και τις θέσεις της ΕΕ. «Και όπως είπα, το ζήτημα της Κύπρου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της σχέσης και της συνεργασίας μας με την Τουρκία» πρόσθεσε.

Συνοπτικά ανέφερε πως «αυτοί θα είναι οι τομείς που έχουμε πρόθεση να συζητήσουμε, και φυσικά επιθυμούμε πολύ να ακούσουμε από τον Τούρκο ομόλογο πώς προτίθενται να προχωρήσουν ώστε να βρεθούν εποικοδομητικές λύσεις».

Κληθείς να σχολιάσει αν η τουρκική πλευρά έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του κ. Φιντάν στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ, ο κ. Στάνο σημείωσε πως η επιστολή έχει σταλεί, και πως εξ όσων αντιλαμβάνεται έχει γίνει αποδεκτή.

Η ατζέντα της άτυπης συνάντησης

Ο κ. Στάνο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επεσήμανε πως η συνάντηση δεν αποτελεί «Gymnich» (άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ που συγκαλείται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο στη χώρα που ασκεί την εξάμηνη Προεδρία) αλλά απλή άτυπη συνάντηση. Ο στόχος της συνάντησης πάντως, συνέχισε, παραμένει να επιτρέψει στους ΥΠΕΞ να συζητήσουν σε περισσότερη λεπτομέρεια μια σειρά από θέματα, και πως δεν υπάρχει επίσημη ατζέντα.

Σημείωσε ωστόσο πως τα ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσουν περιλαμβάνουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που θα συζητηθεί παρουσία του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, καθώς και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στη Γάζα. Επίσης, τους ΥΠΕΞ θα απασχολήσουν οι αρνητικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά τις πρόσφατες εκλογές, καθώς και συζήτηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Όπως υπενθύμισε, καθώς πρόκειται για άτυπη συνάντηση, δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις ή συμπεράσματα.

Όπως ανέφερε την Τρίτη σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ο Ζοζέπ Μπορέλ, ένα από τα κύρια θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι και οι ανάγκες της Ουκρανίας σε αεράμυνα με αφορμή τις νέες ρωσικές επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών της χώρας.

Η άτυπη σύνοδος επρόκειτο αρχικά, όπως συνηθίζεται, να πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη με αφορμή την Ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ωστόσο, μετά τις επισκέψεις του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν σε Κίεβο, Μόσχα και Παρίσι, τις οποίες ο κ. Ορμπάν παρουσίασε ως ειρηνευτικές προσπάθειες χωρίς τη συναίνεση των άλλων κρατών μελών, ο κ. Μπορέλ αποφάσισε όπως η άτυπη σύνοδος πραγματοποιηθεί τελικά στις Βρυξέλλες. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος είναι ο αξιωματούχος που συγκαλεί και προεδρεύει τις συναντήσεις των ΥΠΕΞ και όχι η εκάστοτε εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η άτυπη σύνοδος της Πέμπτης σε σύνθεση Υπουργών Εξωτερικών θα ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί, τοπική ώρα (10:30 ώρα Κύπρου). Αν και δεν θα υπάρξουν επίσημες αποφάσεις, ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να προχωρήσει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου γύρω στις 17:15 τοπική ώρα (18:15 ώρα Κύπρου).

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Άμυνας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί τοπική ώρα, και να ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου του κ. Μπορέλ στις 15:00.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.