Οι διώξεις σφετεριστών, η αλυσίδα επιπτώσεων και οι πολιτικές πιέσεις στα κατεχόμενα
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 27 Αυγούστου 2024
Όλο και πιο έκδηλες καθίστανται μέρα με την μέρα οι επιπτώσεις της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας να διώκει στοχευμένα σφετεριστές ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, με το ψευδοκράτος να δείχνει να κυριεύεται από πανικό. Αν και αυτή τη στιγμή υπό δίωξη βρίσκονται μόνο τρία πρόσωπα, είναι αρκετά για να δημιουργήσουν μια αλυσίδα με προβλήματα στο ψευδοκράτος και την οργή των «αξιωματούχων» του, οι οποίοι δέχονται έντονες πολιτικές πιέσεις ως απότοκο.
Το «μεγάλο ψάρι» είναι βεβαίως ο Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, καθώς ο όμιλος Afik σχετίζεται με τεράστια πρότζεκτς σφετερισμού στα κατεχόμενα. Μόνο το Caesar Resort, στο κατεχόμενο Τρίκωμο, αποτελείται από χιλιάδες μονάδες, ενώ η εταιρεία δραστηριοποιείται παράνομα και σε άλλες περιοχές. Συνολικά υπολογίζεται πως ο όμιλος Afik έχει χτίσει περισσότερα από 8,000 σπίτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία στα κατεχόμενα. Για αρκετές από αυτές τις αναπτύξεις υπάρχουν καταγγελίες ενώπιον των αρχών από τους νόμιμους ιδιοκτήτες. Συνολικά ο Αϊκούτ αντιμετωπίζει 124 κατηγορίες που σχετίζονται με σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει εντός Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο όμιλος Afik ενημέρωσε τις προηγούμενες ημέρες το «υπουργείο εργασίας» ότι θα απολύσει 700 άτομα, ενώ παράλληλα, σε μια περίοδο που ξεκάθαρα είναι αδύναμος, άνοιξε η συζήτηση περί κακοτεχνιών και παρατυπιών σε σχέση με τις «άδειες» που είχε στην κατοχή του. Και όλα αυτά πριν καν καταδικαστεί το ένα από τα κεφάλια του.
Από τις πληροφορίες που έρχονται από τα κατεχόμενα προκύπτει πως και άλλοι σφετεριστές άρχισαν να τρέμουν, ενώ ξένοι που αγόρασαν παράνομα ακίνητα αναζητούν τρόπους να απεγκλωβιστούν, φοβούμενοι επιπτώσεις. Ως εκ τούτου, από εκεί που η «επένδυση» στα κατεχόμενα ήταν μια εύκολη και φθηνή διαδικασία, έχει μετατραπεί σε διαδικασία υψηλού ρίσκου. Δεδομένου πόσο πολύ εξαρτάται οικονομικά το ψευδοκράτος από τέτοιες δραστηριότητες, οι επιπτώσεις από μια μαζική φυγή ξένων «επενδύσεων» θα ήταν τεράστιες. Οι διώξεις και άλλων ατόμων, που δεν είναι μεγαλοστελέχη στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά έχουν άλλους, μικρότερους ρόλους, όπως η Γερμανίδα κτηματομεσίτρια και ο 25χρονος που προωθούσε την πώληση ακινήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έστειλαν το μήνυμα πως οποιοσδήποτε δραστηριοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία σφετερισμού ε/κ περιουσιών θα μπορούσε να έχει σοβαρά μπλεξίματα με την Δικαιοσύνη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους Τ/κ επικρατούσε αναβρασμός από πριν γίνουν αυτές οι συλλήψεις, καθώς θεωρούσαν ότι αυτή η ακραία ανάπτυξη που γινόταν σε περιουσίες που όλοι γνώριζαν ότι ανήκαν σε Ε/κ, κάποια μέρα θα εκπυρσοκροτούσε εις βάρος τους. Σχετικές προειδοποιήσεις υπήρχαν εδώ και καιρό, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον σφετερισμό περιουσιών αλλά και για το γεγονός πως τόσοι πολλοί ξένοι, όπως Ιρανοί, Ισραηλινοί και Ρώσοι, αγόραζαν με τεράστια ευκολία ακίνητα. Οι Τ/κ γνωρίζουν πολύ καλά πως στατιστικά σχεδόν όλες αυτές οι αναπτύξεις που προορίζονται για πώληση στους ξένους είναι προϊόν σφετερισμού, καθώς σχεδόν το 80% της ιδιωτικής περιουσίας στα κατεχόμενα ανήκει σε Ε/κ και ότι αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, θα υπήρχαν επιπτώσεις. Πλέον οι αντιδράσεις αυξάνονται, με πιέσεις προς το παράνομο καθεστώς να επιστρέψει στις συνομιλίες πριν να χειροτερέψουν και άλλο τα πράγματα.
Ενδεικτική της ενόχλησης που υπάρχει για αυτές τις πιέσεις και επικρίσεις ήταν η έκρηξη του λεγόμενου «υπουργού μεταφορών», Ερχάν Αρικλί, ο οποίος είναι έποικος, εμπλέκεται προσωπικά στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και η οικογένειά του δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών στα κατεχόμενα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κατάλογο σφετεριστών που έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα οι Οικολόγοι, ο αδελφός του Ayhan είναι ιδιοκτήτης της Oray Construction, ενώ ο γιος του Erkan δραστηριοποιείται στον τομέα του real estate.
Ο Αρικλί υποστήριξε πως η συμπεριφορά της Κυβέρνησης έναντι των σφετεριστών είναι παράνομη και έχει φτάσει σε απαράδεκτο σημείο. Ακολούθως προσπάθησε να εξισώσει τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών που γίνεται στα κατεχόμενα με την χρησιμοποίηση μερικών τ/κ περιουσιών που γίνεται στις ελεύθερες περιοχές (σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διώκει κανέναν Τ/κ από τις ελεύθερες περιοχές που κατοικεί σε σπίτι Ε/κ αλλά αυτούς που εμπλέκονται σε οικονομική δραστηριότητα παράνομης ανάπτυξης και αγοραπωλησίας).
«Με βάση την αρχή της διακρατικής αμοιβαιότητας, είναι επιβεβλημένο να λάβουμε παρόμοια μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των συλλήψεων, για τους Ε/κ που έχουν στην κατοχή τους με οποιονδήποτε τρόπο τουρκικές περιουσίες στο νότο. Είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τα απαραίτητα νομικά μέτρα για σύλληψη αυτών των Ε/κ στο βορρά ή στην Τουρκία», υποστήριξε ο Ερχάν Αρικλί. Προφανώς δεν υπάρχει καμία «διακρατική» αμοιβαιότητα, δεδομένου ότι το ψευδοκράτος δεν είναι κράτος, ενώ δεν γίνονται αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές. Για να αποδεχθεί κάτι τέτοιο ο κηδεμόνας, τίθενται πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν τους νόμιμους ιδιοκτήτες και σίγουρα όχι οποιουσδήποτε τρίτους και είναι εξαιρετικά σπάνιο, άρα βασικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντίστοιχη με την δραστηριότητα σφετερισμού που λαμβάνει χώρα στα κατεχόμενα.
Ο λεγόμενος «υπουργός», πάντως, δεν δοκίμασε καν να κρύψει τους πραγματικούς λόγους που ανησυχεί για τις εξελίξεις και που δεν είναι το ενδεχόμενο να καταλήξουν κάποια πρόσωπα στη φυλακή. Δήλωσε ότι στόχος των Ε/κ είναι «να διασφαλίσουν τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στο βορρά για να καθίσει ο ‘πρόεδρος’ στο τραπέζι» και λόγω των συλλήψεων, κάποιοι στα κατεχόμενα άρχισαν να λένε ότι «αν αποφεύγετε το τραπέζι φυσικά και θα συμβαίνουν αυτά». Κοινώς, πρόκειται για μία αντίδραση που σχετίζεται με τις φωνές των Τ/κ, οι οποίες προέρχονται κυρίως από την αντιπολίτευση, για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.
Δεδομένου ότι χρειάστηκαν ελάχιστες συλλήψεις για να προκληθεί κόστος στο κατοχικό καθεστώς, είναι απορίας άξιον, γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επέλεξε την νομική οδό προηγουμένως και περίμενε να το πράξει τώρα η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Σημειώνεται ότι ενεργές συνομιλίες δεν υπάρχουν σε εξέλιξη από 2017, ώστε το περιουσιακό να συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο.