Κανένα κρούσμα πανώλης στην Κύπρο-Καθησυχάζει η υπουργός Γεωργίας

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει περιστατικό πανώλης των μικρών μηρυκαστικών (PPR) στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Μαρία Παναγιώτου, η οποία διαβεβαίωσε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος πανώλης σε μικρά μηρυκαστικά.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τα κρούσματα πανώλης σε μικρά μηρυκαστικά που καταγράφηκαν στην ελληνική επικράτεια, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως η συγκεκριμένη νόσος ούτε προσβάλλει, ούτε επηρεάζει τους ανθρώπους, για να σημειώσει πως έχει ήδη δώσει οδηγίες στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες όπως αυξήσουν τους ελέγχους, ώστε να αποτραπεί η παρουσία της νόσου στην Κύπρο, τονίζοντας πως η πρόληψη είναι το πιο «σημαντικό βήμα».

Εξάλλου, ανέφερε ότι πέραν των αυστηρών ελέγχων, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν ετοιμάσει ενημερωτικό υλικό για τους κτηνοτρόφους για τη PPR, στο οποίο αναφέρονται σειρά μέτρων, που πρέπει να τηρούν, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα ζώα είναι υγιή.

Σύμφωνα με την Δρ. Παναγιώτου, οι κτηνοτρόφοι εφαρμόζουν αυστηρά τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που λαμβάνουν από τους υπεύθυνους υγείας των ζώων τους.

Σημείωσε ότι «λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης η όλη διαδικασία αντιμετώπισης γίνεται και εφαρμόζεται σε Ενωσιακό επίπεδο (Μόνιμη Επιτροπή για την Υγεία των Ζώων την Ασφάλεια των Φυτών, τους Ελέγχους στο Εμπόριο και την Ευημερία των Ζώων) στη βάση συγκεκριμένων μέτρων, που πρέπει όλα τα κράτη μέλη να συμμορφώνονται».

Δεν επηρεάζει τους ανθρώπους, λέει ο Χρ. Πίπης

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ΚΥΠΕ με τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλο Πίπη, είπε πως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν επηρεάζει τους ανθρώπους, αφού δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Όπως είπε ο κ. Πίπης μεταδίδεται κυρίως μέσω άμεσης επαφής των υγιών με άρρωστα ζώα, μέσω εκκρίσεων, όπως δάκρυα, σάλια, ούρα και κόπρανα, καθώς επίσης μέσω μολυσμένης τροφής, νερού, εξοπλισμού και μέσων μεταφοράς.

«Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τη νόσο», διαβεβαίωσε ο Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Τα συμπτώματα ζώων που προσβλήθηκαν

Σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Πίπη τα ζώα, που προσβάλλονται από πανώλη, έχουν υψηλό πυρετό, κατάπτωση, υπνηλία, ανορεξία δύσπνοια, αιματήρες διάρροιες, υγρά από τα μάτια και το στόμα, αλλοιώσεις στο στόμα, καθώς και δυσάρεστη οσμή από το στόμα.

Σημειώνεται ότι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (PPR) είναι ενδημική στην Τουρκία και τον Ιούλιο του 2024 εντοπίστηκε στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Επίσης, η ασθένεια ενδημεί σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής
Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για Κύπρο-Κεντρικός άξονας η μέγιστη δυνατή απορρόφηση
Πρόθυμη για διάλογο, ώστε να βρεθεί ολιστική λύση με τους γιατρούς, δηλώνει η Κυβέρνηση
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Επισπεύδεται η εφαρμογή του σχεδίου Δημοτικών Αποβλήτων
Δεν προκύπτει αδίκημα για το λειτουργό ΥΠΑΝ που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση