Το πρωτάθλημα αρχίζει, η εξέδρα... δεν πλημμυρίζει-Η μετακίνηση, οι αστοχίες και η ανησυχία για επεισόδια
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 23 Αυγούστου 2024
Το νέο πρωτάθλημα αρχίζει, με ιδιαιτερότητες, αλλαγές στην Προκήρυξη και μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο διαβουλεύσεις για τη μετακίνηση οπαδών, αλλά και αστοχιών στην υλοποίηση των στόχων που είχαν τεθεί, ώστε να γίνουν ασφαλέστερα τα γήπεδα μας, για τους φιλάθλους που θα παρακολουθούν τους αγώνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βρήκαν στο παρασκήνιο λίγο πριν την πρώτη σέντρα-Το πλαφόν σε οπαδούς και το σκεπτικό για τις δέκα ομάδες
Πολλοί εικάζουν κι όχι άδικα, ότι αυτή η χρονιά θα είναι μία από τις δυσκολότερες στο κυπριακό ποδόσφαιρο, όχι για την ανταγωνιστικότητα των ομάδων και τις μάχες που θα δοθούν εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, αλλά για εξω-αγωνιστικούς παράγοντες, που σχετίζονται με τον κίνδυνο επεισοδίων μεταξύ οπαδών.
Το πρώτο επεισόδιο του νέου πρωταθλήματος παίχτηκε ήδη, με τον εμπρησμό του συνδέσμου φιλάθλων της ΑΕΚ, την Τρίτη 13 Αυγούστου, από κουκουλοφόρους, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι. Ήδη, οι Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για πιθανά αντίποινα για τον εμπρησμό και προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους. Ως εκ τούτου, το πρώτο μέτωπο, ενόψει του νέου πρωταθλήματος έχει ανοίξει, πριν καν αρχίσουν οι αγώνες, οι οποίοι κρύβουν πάντοτε ένταση, ιδιαίτερα στους αγώνες υψηλού κινδύνου, όπου διαγωνίζονται ομάδες κουβαλούν πολύ κόσμο.
Το καλοκαιρινό μπουρίνι για τη μετακίνηση οπαδών
Εξάλλου, το καλοκαίρι μονοπώλησε το ενδιαφέρον το κατά πόσον θα υπάρχει ή όχι κανονικά μετακίνηση οπαδών στα εκτός έδρας παιχνίδια, αφού μετά την περσινή απόφαση για απαγόρευση, η ΚΟΠ είχε αρχικά ανακοινώσει ότι οι ομάδες θα μπορούν να έχουν στο πλευρό τους τον κόσμο τους, αφού θα επιτρεπόταν η μετακίνηση με όριο το 10% της χωρητικότητας του εκάστοτε γηπέδου.
Μετά τις αντιδράσεις Υπουργείου Δικαιοσύνης και Αστυνομίας για την απόφαση, τα εμπλεκόμενα μέρη παρακάθισαν σε σύσκεψη και διευρυμένες διαβουλεύσεις και βρήκαν την χρυσή τομή, ώστε να παραμείνει η απόφαση για το 10%, ωστόσο θα μπει πλαφόν 800 ατόμων για τα εκτός έδρας σε γήπεδα που το 10% είναι μεγαλύτερο από τον συγκεκριμένο αριθμό.
Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο δημοσίευμα του REPORTER, μόλις τέσσερα γήπεδα ξεπερνούν αυτό το όριο και αυτά είναι το ΓΣΠ, το Alphamega Arena, το Αντώνης Παπαδόπουλος και το Στέλιος Κυριακίδης.
Παράλληλα, έγινε διαχωρισμός των ομάδων σε υψηλού και χαμηλού κινδύνου, με ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση, ΑΕΛ, Απόλλωνα, Άρη, ΑΕΚ, Πάφο, Ομόνοια 29 και Νέα Σαλαμίνα να μπαίνουν στον κατάλογο των ομάδων υψηλού κινδύνου και τον Εθνικό, την ΕΝΠ, την Καρμιώτισσα και την Ομόνοια Αραδίππου να είναι στον κατάλογο των ομάδων χαμηλού κινδύνου.
Αυτό σημαίνει ότι όταν οποιαδήποτε ομάδα από τις υψηλού κινδύνου αναμετράται με άλλη ομάδα του ίδιου γκρουπ, θα μπορεί να πάρει εκτός έδρας μέχρι 10% της διαθεσιμότητας του γηπέδου, ενώ όταν παίζει ομάδα του πρώτου γκρουπ με ομάδα του δεύτερου ή ομάδες του δεύτερου γκρουπ μεταξύ τους, δεν υπάρχει περιορισμός στη μετακίνηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίζουν μπάλα πολλοί με τα χρήματα του ποδοσφαίρου-Αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια τα έσοδα
Οι… αστοχίες στοιχίζουν στον κόσμο
Την ίδια ώρα, για να συμβαίνει όλο αυτό το σκηνικό με την μετακίνηση οπαδών, προηγήθηκαν αστοχίες και αποτυχίες στην υλοποίηση στόχων που είχαν τεθεί για το νέο πρωτάθλημα.
Η Αρχή Αδειοδότησης είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούνιο ότι θα αυστηροποιούσε τους ελέγχους για να μειωθεί η βία στα γήπεδα, επεξηγώντας ότι ο ΚΟΑ θα δημιουργούσε λογισμικό, το οποίο θα ταυτοποιούσε σχεδόν αμέσως ένα πρόσωπο που είχε παραβατική συμπεριφορά εντός του γηπέδου, ώστε να συλλαμβάνεται σε χρόνο ρεκόρ. Για την υλοποίηση του πλάνου, χρειαζόταν ουσιαστικά η ολοκλήρωση του λογισμικού, η τοποθέτηση καμερών σε συγκεκριμένα σημεία των γηπέδων, αλλά και η ανανέωση της κάρτας φιλάθλου, η οποία δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια και δεν ανανεώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα.
Τελικά, με την πάροδο περίπου ενάμιση μήνα, διαπιστώθηκε ότι τίποτα από τα προαναγγελθέντα δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί, γεγονός που έφερε την απογοήτευση του προέδρου της Αρχής Αδειοδότησης.
Όπως είχε αναφέρει στον REPORTER ο κ. Καράς, «ο KOA θέλει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να εγκαταστήσει το νέο λογισμικό σύστημα, το οποίο θα κάνει πιο ικανοποιητική ταυτοποίηση των προσώπων. Μετά την εγκατάσταση του νέου συστήματος, θα ξεκινήσει η διαδικασία της έκδοσης νέας κάρτας φιλάθλου, με νέα φωτογράφηση, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του νέου λογισμικού προγράμματος».
Ο πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης, είχε εκφράσει εξάλλου την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις, διότι διαβλέπει πως θα χαθεί άλλη μια χρονιά και στην ουσία θα τρέχουμε κατόπιν εορτής να ψάχνουμε την αιτία που οδήγησε σε επεισόδια, τραυματισμούς κτλ.
Είχε τονίσει ακόμα πως, «με τους καλύτερους οιωνούς εάν λειτουργήσει το νέο λογισμικό τον Σεπτέμβρη και μετά χρειάζονται άλλοι τρεις μήνες για έκδοση νέας κάρτας φιλάθλου, άρα στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμα τον Γενάρη. Μετά, με βάση το νέο λογισμικό θα δούμε και τι αδυναμίες έχουν τα υφιστάμενα συστήματα κλειστών κυκλωμάτων στα γήπεδα».
Το πρωτάθλημα λοιπόν αρχίζει με τα προηγούμενα ελλιπή μέτρα, τα οποία σε συνδυασμό με την στάση των οπαδών και τα επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν, οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στην απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, την περσινή χρονιά.
Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι τα μέτρα δεν αλλάζουν, εάν δεν αλλάξει ούτε η στάση και η συμπεριφορά των οργανωμένων οπαδών, δεν αποκλείεται και φέτος να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο πρωτάθλημα με τα ίδια προβληματικά μέτρα στα γήπεδα-Δυσφορία Αρχής Αδειότησησης
Στην αναμονή και για τα νομοσχέδια
Στο μεταξύ, ενώπιον της Βουλής βρίσκονται δύο νομοσχέδια που είναι άμεσα συνυφασμένα με τα επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους και κατ’ επέκταση τους οργανωμένους οπαδούς.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο για την οπαδική βία, ώστε να γίνονται μεταξύ άλλων ελέγχοι ναρκοτέστ και αλκοτέστ στις εισόδους των γηπέδων εκεί και όπου κρίνεται ότι χρειάζεται από τους αστυνομικούς.
Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά τους συνδέσμους φιλάθλων, με το οποίο θα επιτρέπεται το κλείσιμο οποιουδήποτε συνδέσμου, του οποίου δεν θα έχει την ευθύνη και την εποπτεία οποιοδήποτε αθλητικό σωματείο.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε πρόσφατες δηλώσεις του, αναμένουν τα δύο νομοσχέδια να προχωρήσουν εντός φθινοπώρου. «Ένας από τους λόγους που ζητήθηκε παράταση, μαζί με σωρεία άλλων λόγων, ήταν η ύπαρξη επεισοδίων, μετά που επήλθε η απαγόρευση των φιλάθλων, είτε η εμπλοκή της Αστυνομίας στις σοβαρές κοινοπολιτικές εξελίξεις που ταλανίζουν τον τόπο μας αυτή την περίοδο», δήλωσε ο κ. Χαρτσιώτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»