Στις δικαστικές αίθουσες ο «δεύτερος γύρος» των εκλογών για τον ΕΟΑ Πάφου

Δεν τελείωσε στις 9 Ιουνίου η εκλογική διαδικασία για τον Επαρχιακό Οργανισμό Πάφου, καθώς όπως φαίνεται θα ολοκληρωθεί στις δικαστικές αίθουσες κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες. Ο λόγος είναι πως ο ένας εκ των υποψηφίων, ο Κωστάκης Κωνσταντίνου, καταχώρισε αίτηση στις 8 Αυγούστου στο Εκλογοδικείο, ζητώντας επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Ο νικητής των εκλογών, ο οποίος ανακηρύχθηκε πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου, Πάμπος Πιττοκοπίτης, έλαβε 17,965 ψήφους, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 41,91% και ο Κωστάκης Κωνσταντίνου, που ήρθε δεύτερος, 17,927 ψήφους, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 41,82%. Ως εκ τούτου, η διαφορά που τους χώριζε ήταν μόλις 38 ψήφοι. Ο τρίτος υποψήφιος, Μάριος Τσέλεπος, έλαβε 6,973 ψήφους και ποσοστό 16,27%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσφύγει στο Εκλογοδικείο και ζητά επανακαταμέτρηση για τον ΕΟΑ Πάφου ο Κ. Κωνσταντίνου

Η καταχώρηση έγινε στις 8 Αυγούστου, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, εναντίον του Γενικού Εφόρου Εκλογών, του Εφόρου Εκλογής Πάφου και του Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, πέραν της πολύ μικρής διαφοράς στους ψήφους, στην αίτηση υπάρχουν και άλλα στοιχεία που στηρίζουν τη θέση του κ. Κωνσταντίνου για επανακαταμέτρηση, όπως για παράδειγμα πως είχε σταματήσει η ροή αποτελεσμάτων για τον Επαρχιακό Οργανισμό Πάφου για αρκετή ώρα, ενώ παρέμεναν πολύ λίγες κάλπες για καταμέτρηση και ενώ ο ίδιος προηγείτο. Επίσης, φαίνεται να υπάρχουν μαρτυρίες για τον τρόπο της διαλογής των ψήφων.

Ο ίδιος ο Κωστάκης Κωνσταντίνου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως κατέθεσε προσφυγή κατά του κύρους των εκλογών. Εάν το Εκλογοδικείο αποφασίσει επανακαταμέτρηση, θα οριστεί ημερομηνία. Τα ψηφοδέλτια αυτή τη στιγμή φυλάσσονται από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με τον περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμο, η εκλογική αίτηση καταχωρίζεται στο επαρχιακό δικαστήριο της οικείας επαρχίας και εκδικάζεται σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες από ανώτερο επαρχιακό δικαστή, ως Εκλογοδικείο. Ακολούθως, η απόφαση υπόκειται σε έφεση εντός 14 ημερών στο Ανώτατο Δικαστήριο, μόνο λόγω νομικού σημείου.

Υπενθυμίζεται ότι η υποψηφιότητα Κωστάκη Κωνσταντίνου αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα σημεία τριβής προεκλογικά για τον ΔΗΣΥ. Το γεγονός αυτό είναι βεβαίως άσχετο με την αίτηση που καταχώρισε στο Δικαστήριο, η οποία αφορά τη διαδικασία καταμέτρησης, όμως είναι ενδεικτικό της έντασης που αναπτύχθηκε αναφορικά με την Προεδρία του ΕΟΑ Πάφου και των διαστάσεων που είχε λάβει η συζήτηση προεκλογικά.

Οι ενδιαφερόμενοι για το χρίσμα του κόμματος ήταν ο κ. Κωνσταντίνου και ο Μάριος Τσέλεπος, που ήταν μέλος της τοπικής επιτροπής του κόμματος στη Λέμπα. Ο κ. Κωνσταντίνου είναι ένα πολύ αναγνωρίσιμο στέλεχος, με πολυετή θητεία, ωστόσο υπήρχαν ενστάσεις επειδή υποστήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη στις Προεδρικές Εκλογές, αντί του τότε προέδρου της παράταξης Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ υπήρχε μια γνωστή παλιά αντιπαράθεση και μεταξύ του κ. Κωνσταντίνου και του υποψηφίου για τη Δημαρχία της Πάφου και επανεκλεγέντος δημάρχου, Φαίδωνα Φαίδωνος, η οποία όξυνε ακόμη περισσότερο τα πνεύματα.

Δεδομένου του ενδιαφέροντος από δύο κομματικά στελέχη, αποφασίστηκε να στηθεί εσωκομματική κάλπη, ώστε τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν ποιος θα ήθελαν να είναι ο υποψήφιος του κόμματος. Ωστόσο, ο κ. Τσέλεπος αρνήθηκε να μπει στο κομματικό ψηφοδέλτιο με τον κ. Κωνσταντίνου. Αιτιολόγησε την απόφασή του, λέγοντας πως «η αποστασία δεν πρέπει να επιβραβευτεί, ούτε να νομιμοποιηθεί», ενώ υποστήριξε ότι η διαδικασία θα εμβάθυνε τη διχόνοια των Προεδρικών στο κόμμα.

Στον κ. Τσέλεπο είχε απαντήσει εκ μέρους της ηγεσίας ο τότε αντιπρόεδρος Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος σήμερα είναι Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, υποδεικνύοντας ότι «ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί ούτε να εκβιάζεται αλλά ούτε και να μένει εγκλωβισμένος σε αποφάσεις που δεν λήφθηκαν στο παρελθόν». Ωστόσο τη θέση του υιοθέτησε μία ομάδα 17 στελεχών του κόμματος, που με ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως έκριναν ως κομματικά ορθή και ιδιαίτερα αξιοπρεπή την στάση Τσέλεπου και εξέφραζαν δυσαρέσκεια για την αντίδραση της ηγεσίας.

Τελικά, από τη στιγμή που δεν υπήρχε δεύτερος ενδιαφερόμενος, η υποψηφιότητα Κωνσταντίνου επικυρώθηκε κατόπιν ψηφοφορίας σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου με αρκετά υψηλό ποσοστό, κατόπιν μεγάλης συζήτησης, στο πλαίσιο της οποίας έλαβε τον λόγο και ο Νίκος Αναστασιάδης, σε μία παρέμβαση που συζητήθηκε αρκετά.

Μετά και την επίσημη απόφαση, ο κ. Τσέλεπος ζήτησε τη διαγραφή του από το κόμμα και ακολούθως ανακοίνωσε την κάθοδό του ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου, με αποτέλεσμα το κόμμα να έχει έναν επίσημο υποψήφιο και έναν αντάρτη, εναντίον του οποίου δεν μπορούσε να κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες, αφού είχε ήδη διαγραφεί. Στην Πινδάρου συνεχίζουν να θεωρούν ότι αν δεν υπήρχε το αντάρτικο, ο Κωστάκης Κωνσταντίνου θα ήταν σήμερα περιφερειάρχης Πάφου, αφού οι Συναγερμικές ψήφοι στην επαρχία μοιράστηκαν. Υπάρχει, μάλιστα, και έντονη φημολογία, ότι μέρος του μηχανισμού και συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος εργάστηκαν εναντίον της υποψηφιότητάς του, ακριβώς λόγω της αντιπαράθεσης των Προεδρικών.

Δειτε Επισης

Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί Παλαιστίνοι από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα σταδιοδρομίας στα δημοτικά
Αυξημένες οι εισαγωγές παιδιών στο Μακάρειο από Γρίπη Α-Τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται στη ΜΕΘ
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ζήτησαν άνοιγμα του οδοφράγματος στα Κόκκινα οι κάτοικοι Δήμου Πόλης-«Δεν υπάρχει άλλη ανοχή στην απομόνωση»
Μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό ο 45χρονος οδηγός της Porsche του θανατηφόρου τροχαίου στα Χανιά
Περίπου είκοσι επιθέσεις κατά ντελιβεράδων σε τέσσερις μήνες-Δεν αποδίδουν τα μέτρα της Αστυνομίας
Ζητά αυστηροποίηση του Νόμου για τα ζώα η Επίτροπος Περιβάλλοντος-Προωθεί σειρά εισηγήσεων