«Εάν υπάρξει πόλεμος στην περιοχή, θα απαγορευτεί η μετακίνηση οπαδών»

Τις θέσεις της Κυβέρνησης επί των αποφάσεων για πλαφόν στη μετακίνηση οπαδών, που ανακοίνωσε την Τρίτη η ΚΟΠ, ανέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις διαβουλεύσεις που έγιναν, στην απόφαση πως σε περίπτωση πολέμου στην περιοχή θα απαγορευτεί η μετακίνηση οπαδών, ως επίσης και για τα νομοσχέδια που προωθούνται από το Υπουργείο, ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια εντός και εκτός γηπέδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βρήκαν στο παρασκήνιο λίγο πριν την πρώτη σέντρα-Το πλαφόν σε οπαδούς και το σκεπτικό για τις δέκα ομάδες

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Χαρτσιώτης, κληθείς να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις που προέκυψαν, είπε, «να ξεκαθαρίσουμε ότι η έκφραση διαφορετικής άποψης Κυβέρνησης-ΚΟΠ σημαίνει αναπόφευκτα ότι είμαστε σε σύγκρουση. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία είμαστε σε επαφή με την ΚΟΠ, προκειμένου όλοι μαζί να πετύχουμε κάποια καλύτερα αποτελέσματα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που ήθελα να πω είναι ότι μετά την έκφραση των ανησυχιών και των επιφυλάξεων της Κυβέρνησης, αναφορικά με την απόφαση της Ομοσπονδίας για μετακίνηση των οπαδών και αλλαγή του προηγούμενου καθεστώτος, φαίνεται ότι η Ομοσπονδία έχει προχωρήσει σε κάποια θετικά βήματα. Είτε αυτά αφορούν την ανακοίνωσή τους, σε σχέση με τη μετακίνηση των φιλάθλων, είτε βλέποντας προέδρους σωματείων να καλούν τους φιλάθλους να συμπεριφέρονται κόσμια πάνω στην κερκίδα, είτε με πολλά άλλα θέματα, τα οποία θεωρούμε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση».

Σημείωσε ακόμα ότι «η Αστυνομία έστειλε μία επιστολή (2/8), σε μία προσπάθεια ενεργότερης εμπλοκής όλων των αρμόδιων φορέων για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η Αστυνομία δεν αποποιείται των ευθυνών της. Η Αστυνομία θα είναι παρούσα και εντός και εκτός γηπέδου, για να μην υπάρχει παρεξήγηση επειδή κατά καιρούς γράφτηκαν διάφορα ότι η Αστυνομία ρίχνει την μπάλα αλλού, ότι η Αστυνομία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της». Αντίθετα, επισήμανε, «η αστυνομική δύναμη Κύπρου αναμένεται να είναι παρούσα για να διασφαλίσει την τάξη και ασφάλεια στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αλλά και με την ενεργότερη εμπλοκή των συναρμόδιων φορέων όπως επιβάλλεται στη νομοθεσία του 2008».

Τη συγκεκριμένη νομοθεσία, εξήγησε, η παρούσα Κυβέρνηση ανέλαβε να εκσυγχρονίσει, να εκμοντερνίσει. Εξ ου και αυτή τη στιγμή, δύο σημαντικά νομοσχέδια βρίσκονται για νομοτεχνικό έλεγχο. «Ένα για την οπαδική βία και το δεύτερο για τους συνδέσμους φιλάθλους. Χρονοδιαγραμματικά ελπίζουμε ότι εντός φθινοπώρου θα προχωρήσουν. Ένας από τους λόγους που ζητήθηκε παράταση, μαζί με σωρεία άλλων λόγων, ήταν η ύπαρξη επεισοδίων, μετά που επήλθε η απαγόρευση των φιλάθλων, είτε η εμπλοκή της Αστυνομίας στις σοβαρές κοινοπολιτικές εξελίξεις που ταλανίζουν τον τόπο μας αυτή την περίοδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατροπή με την μετακίνηση οπαδών-Βάζει περιορισμό στους φιλοξενούμενους η ΚΟΠ

Stop στη μετακίνηση σε περίπτωση πολέμου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ακόμα ότι υπάρχει συνεννόηση με την ΚΟΠ, πως σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη να επανεξετάσουν για πλήρη απαγόρευση φιλάθλων, σε περίπτωση που η Αστυνομία πρέπει να αναλάβει άλλα καθήκοντα.

«Αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω ότι σε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΟΠ, ο κ. Κούμας ήταν κάθετος. Μου ανέφερε ότι ήταν εκ των ον ουκ άνευ ότι σε περίπτωση πολέμου στην περιοχή, θα προχωρήσει στην απαγόρευση μετακίνησης, επειδή η Αστυνομία θα έχει άλλα σοβαρότερα καθήκοντα», σημείωσε ξεκάθαρα ο κ. Χαρτσιώτης.

Χαρακτήρισε πλαγίως ικανοποιητικές τις αποφάσεις που λήφθηκαν από την ΚΟΠ, δείχνοντας ταυτόχρονα και την ικανοποίησή του. «Η θέση της Κυβέρνησης, του Υπουργείου και της Αστυνομίας είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή, έπρεπε να παραταθεί το θέμα του περιορισμού της μετακίνησης των φιλάθλων. Επαναλαμβάνω, για να μην υπάρχει μηδενισμός, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα θετικά βήματα που έκανε η ΚΟΠ και να ελπίσουμε ότι και οι υπόλοιποι φορείς θα συμπεριφερθούν αναλόγως για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και μία αποτελεσματικότερη εμπλοκή».

Είπε ακόμα ότι το ποδόσφαιρο είναι γιορτή και δεν πρέπει να μετατρέπεται σε ρινγκ ή σε πόλεμο και να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. «Είναι δύσκολο να μετατραπεί σε γιορτή, όμως η προσπάθεια πρέπει να γίνει και γι’ αυτό η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, προχωρεί σε κάποια βήματα, προς κάποια κατεύθυνση καλυτέρευσης, προκειμένου τα πράγματα να μπαίνουν σε μία σειρά. Η προσπάθεια όλων είναι απαραίτητη, εξ ου και η επιστολή όπου κωδικοποιούνται τα μέτρα και η εμπλοκή του κάθε αρμόδιου φορέα. Δεν είναι η Αστυνομία αρμόδια να διακόψει έναν αγώνα, ούτε και να αποφασίσει ότι δεν μπορεί να γίνει. Η Αστυνομία θα ζητά τυπικά την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου, για την αποτελεσματική ρύθμιση και αστυνόμευση των αγώνων. Υπάρχει η νομοθεσία και πρέπει να εφαρμόζεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά την ανατροπή με τη μετακίνηση οπαδών δηλώνουν… ετοιμότητα για αστυνόμευση οι Αρχές

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»