Εμπλέκουν ξανά την Κύπρο στο Μεσανατολικό οι Τούρκοι-«Αναπόσπαστη από το γεωπολιτικό σκηνικό»

Η έντονη στρατιωτική κινητικότητα στην Κύπρο και η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα προκαλεί ακόμη ανησυχίες και συζητήσεις στην Τουρκία, καθώς πολλοί αναρωτιούνται ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι πίσω από αυτή την ανάπτυξη.

Ο Αμπντουλάχ Αγάρ, πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Μπαχτσέσεχίρ, μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, τόνισε πως ο κύριος σκοπός της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή είναι η «προστασία» του Ισραήλ. Σημειώνει πως μετά τις 7 Οκτωβρίου, τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των συμμάχων τους έδειξαν τη δύναμή τους στην ανατολική Μεσόγειο, περικυκλώνοντας ουσιαστικά την Αραβική Χερσόνησο.

Ο Αγάρ υποστηρίζει ότι αυτή η στρατιωτική ανάπτυξη δεν αποσκοπεί μόνο στην προστασία του Ισραήλ, αλλά αποτελεί μέρος ευρύτερων στρατηγικών σχεδίων για τον έλεγχο κρίσιμων γεωπολιτικών σημείων, όπως ο πορθμός Babu'l Mendep, ο Ινδικός Ωκεανός και τα Στενά του Ορμούζ. Η κατάσταση στη Γάζα, σύμφωνα με τον Αγάρ, θεωρείται ως «ευκαιρία» από την Ελλάδα και την Κύπρο για να ενισχύσουν τη δική τους γεωπολιτική θέση, δίνοντας χώρο για τη στρατιωτική ανάπτυξη των δυτικών χωρών.

Η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην Κύπρο αποτελεί μέρος των προετοιμασιών για «όλα τα ενδεχόμενα σενάρια», συμπεριλαμβανομένων αμυντικών, επιθετικών και ανθρωπιστικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, η ευρύτερη εμπλοκή της Δύσης στην περιοχή, καθώς και οι πιθανές συγκρούσεις με τους αντιπροσώπους του Ιράν, δημιουργούν ανησυχίες για το μέλλον της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει.

Ο υποκείμενος κίνδυνος της βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας

Ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Τουρκοκυπριακή Ιστορία του Πανεπιστημίου Baskent, αναπληρωτής καθηγητής Μεχμέτ Μπαλιεμέζ, επαναφέρει στο προσκήνιο την γεωπολιτική σημασία της Κύπρου και τις επιπτώσεις των στρατιωτικών βάσεων της Βρετανίας στο νησί. Σύμφωνα με τον Μπαλιεμέζ, η Κύπρος δεν μπορεί να αποσπαστεί από το γενικότερο γεωπολιτικό σκηνικό της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπου η ένταση και οι αντιπαραθέσεις είναι μόνιμα παρούσες.

«Η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ανατολικής Μεσογείου και η στρατηγική της θέση, λόγω της γειτνίασής της με σημαντικούς παίκτες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ενισχύει την σημασία της για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισε ο Μπαλιεμέζ. «Η στρατηγική παρουσία των βρετανικών βάσεων, το Ακρωτήρι και η Δεκέλεια, που βρίσκονται στην Κύπρο σχεδόν εβδομήντα χρόνια, καθιστά σαφές ότι το νησί δεν είναι απλώς ένα στρατηγικό σημείο, αλλά ένα ενεργό κέντρο στρατιωτικής δραστηριότητας».

Ο Μπαλιεμέζ αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των βρετανικών βάσεων, επισημαίνοντας ότι η μία χρησιμοποιείται ως βάση στρατιωτικών επιχειρήσεων και η άλλη ως κέντρο πληροφοριών. Υπογράμμισε ότι η Βρετανία χρησιμοποίησε τις βάσεις για να παρέχει υποστήριξη στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στη Γάζα, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία για τη στρατηγική σημασία τους.

Η απειλή που ενδέχεται να προκύψει από τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις έχει γίνει ακόμη πιο προφανής με την πρόσφατη προειδοποίηση του Χασάν Νασράλα, Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ, ο οποίος δήλωσε ότι οι βάσεις αυτές θα αποτελέσουν στόχο σε περίπτωση επιθέσεων.

«Από τη στιγμή που ιδρύθηκαν, οι βάσεις σε αυτό το νησί αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Κύπρου», δήλωσε ο Μπαλιεμέζ. «Δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να είναι ένα ‘νησί της ειρήνης’ όσο υπάρχουν αυτές οι βάσεις εδώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ