«Δεν συνιστά υποχώρηση»-Η απάντηση Κόμπου για τη συμμετοχή Φιντάν στην άτυπη συνάντηση ΥΠΕΞ

Δεν συνιστά υποχώρηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς η συμμετοχή της Τουρκίας στο Άτυπο Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ενώ σημείωσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέλυσε το σκεπτικό της απόφασης της Κυβέρνησης να συναινέσει στη συμμετοχή του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Χακάν προκάλεσε… χαττά στη συμπολίτευση-Αγκάθι οι διαφωνίες στο Κυπριακό

Όπως τόνισε η συμμετοχή Τουρκίας στο Άτυπο συμβούλιο δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και δεν συνιστά υποχώρηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Κόμπος, συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι υπάρχουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζουν τη διαδικασία και τα επόμενα βήματα στα ευρωτουρκικά και σε αυτό το πλαίσιο έγινε αποδεκτή η συμμετοχή της Τουρκίας.

«Για να δοθεί θετική απάντηση από την Κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Κόμπος, «λήφθηκαν υπόψιν και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για επανάληψη των συνομιλιών. Σημείωσε, δε, ότι κατά το Άτυπο Συμβούλιο, ο ίδιος θα κάνει αναφορά στο Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία στη συμπολίτευση για ενέργειες στο Κυπριακό-Στην επιφάνεια διαφωνίες

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από πλευράς συγκυβερνώντων κομμάτων, ο κύριος Κόμπος ανέφερε ότι αυτές είναι σεβαστές, επισημαίνοντας ότι διαφορές σε σχέση με το Κυπριακό υπήρχαν και πριν από τις Προεδρικές Εκλογές.

Σημειώνεται πως τον θέμα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου, στο Εθνικό Συμβούλιο που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 13 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την απόφαση να ανάψει το πράσινο φως, ενώ θα δεχθεί και τις απόψεις των κομμάτων επί του θέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκάλεσε Εθνικό ενόψει μετάβασής του στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Καθορίζουν τα επόμενα βήματα

Σε ετοιμότητα η Κύπρος να δεχθεί πρόσφυγες από το Λίβανο

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα της Κύπρου να δεχθεί άτομα που πιθανό να χρειαστεί να απομακρυνθούν από το Λίβανο, σημειώνοντας πως ο αριθμός των ξένων υπηκόων που μπορούν να φιλοξενηθούν στην Κύπρο, στο πλαίσιο του σχεδίου Εστία, ενδεχομένως να ανέλθει στις 100,000.

Ο κ. Κόμπος τόνισε πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι μικρότερος, σημειώνοντας ότι το 2006 απομακρύνθηκαν από την περιοχή, μέσω Κύπρου, εξήντα χιλιάδες ξένοι υπήκοοι.

Οι αρμόδιες Αρχές, πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Κόμπος, προετοιμάζονται για όλα τα πιθανά σενάρια και πραγματοποιούν συνεχείς επαφές με ξένες χώρες και διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο.

Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις, ώστε να μην προκληθεί ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»