Ιστορικό ορόσημο για τον Ρώσο Πρέσβη το άνοιγμα του προξενικού γραφείου στα κατεχόμενα

«Η διευθέτηση του Κυπριακού είναι ένα πολύ λεπτό και πολύπλοκο ζήτημα και έχει κομβική σημασία από την άποψη της διατήρησης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Μουράτ Ζιάζικοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, στο πλαίσιο συνέντευξης με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Έχουμε ως αφετηρία την αναγκαιότητα μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος εντός του γνωστού συμφωνημένου διεθνούς νομικού πλαισίου, που κατοχυρώνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με υποχρεωτική αμοιβαία συνεκτίμηση των δίκαιων συμφερόντων και ανησυχιών και των δύο κοινοτήτων», σημείωσε ο Ρώσος Πρεσβευτής, τονίζοντας ότι «η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, επιδιώκει να συμβάλλει σε εποικοδομητικά βήματα για την επίτευξη ενός τέτοιου αποτελέσματος στο κυπριακό ζήτημα, το οποίο θα δημιουργήσει συνθήκες για σταθερή και γόνιμη ανάπτυξη του νησιού προς όφελος των λαών που ζουν σε αυτό».

Αναφερόμενος στις δυτικές κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο κ. Ζιάζικοφ είπε ότι «η προσχώρηση στους αντιρωσικούς περιορισμούς και η συνεχιζόμενη υποστήριξη των αντίστοιχων "πακέτων κυρώσεων" που “τυποποιούνται” στις Βρυξέλλες δεν προκαλεί τίποτε άλλο, παρά βαθιά απογοήτευση» και εκτίμησε ότι «τα αντιρωσικά παιχνίδια των δυτικών δεν θα μπορούσαν παρά να επηρεάσουν τη διμερή συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου σε μεμονωμένους τομείς».

Μάλιστα ο Μουράτ Ζιάζικοφ υπενθύμισε ότι τις προάλλες «σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Figaro ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο τίμημα που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι για την αντιρωσική πολιτική των περιορισμών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας» και εκτίμησε ότι «στην Κύπρο συνολικά, όλο και περισσότεροι πολιτικοί, διπλωμάτες, εξειδικευμένοι επαγγελματίες και απλοί άνθρωποι μιλούν δημόσια για την αισθητή ζημιά, που προκαλούν στην οικονομία του νησιού οι περιορισμοί, οι οποίοι έχουν επιβληθεί στη χώρα μας (πρωτίστως στον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό κλάδο)».

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρέσβη «επί πολλά χρόνια, η ολοκληρωμένη συνεργασία με τη Ρωσία απέφερε στην Κύπρο ένα σεβαστό εισόδημα και εξασφάλιζε μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας στον πληθυσμό του νησιού. Ευσυνείδητοι εκπρόσωποι της κυπριακής επιχειρηματικότητας υποφέρουν από τις συνέπειες της πολιτικής πορείας, που επιβάλλεται στη Λευκωσία από τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο έναντι της Μόσχας, η οποία έχει άμεση επίπτωση στις σχέσεις μεταξύ των οικονομικών οντοτήτων της Ρωσίας και της Κύπρου». Κατά την εκτίμησή του «η τουριστική αγορά του νησιού έχασε περισσότερους από 800 χιλιάδες Ρώσους, υποκείμενη σε απώλειες περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ», επομένως, όπως ισχυρίστηκε, «η επανάληψη των απευθείας πτήσεων θα ήταν αναμφίβολα προς το αμοιβαίο συμφέρον των χωρών μας. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της Κύπρου, παρά τις αντιρωσικές κυρώσεις, καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την προσέλκυση επισκεπτών από τη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα, παρατηρούμε με τα μάτια μας τη σταθερή αύξηση του αριθμού των τουριστών» από τη Ρωσία το τελευταίο διάστημα.

Κατά τον Μουράτ Ζιάζικοφ «τα δεδομένα των τελευταίων δημοσκοπήσεων μεταξύ του πληθυσμού του νησιού σχετικά με την εδώ δημοτικότητα των ξένων επενδυτών εδώ είναι επίσης πολύ αποκαλυπτικά», καθώς «οι Ρώσοι ως προς αυτόν τον δείκτη καταλαμβάνουν σταθερά τη δεύτερη θέση (30%) με υστέρηση μόλις μίας μονάδας από τον φυσικό για την Κύπρο επενδυτικό εταίρο προτεραιότητας στο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (31%)».

«Ο κυπριακός λαός ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα φιλικός για εμάς. Εξάλλου, αυτή η φιλία βασίζεται στην αμοιβαία συμπάθεια των απλών ανθρώπων, σε στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς, οι οποίοι, είμαι πεπεισμένος, δεν μπορούν να κλονιστούν από οποιεσδήποτε πολιτικές επιπλοκές εισαγόμενες έξωθεν. Και αργά ή γρήγορα αυτό θα καθορίσει την αναπόφευκτη, κατά τη γνώμη μου, επιστροφή των χωρών μας σε μια πιο εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, η οποία θα διατηρήσει το συσσωρευμένο επί χρόνια δυναμικό των σχέσεών μας», ανέφερε ο Ρώσος Πρεσβευτής.

Μιλώντας σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ζιάζικοφ διαπίστωσε με λύπη ότι εδώ και πολύ καιρό η αντιπαράθεση αυτή «απειλεί να μετεξελιχθεί σε πλανητική σύγκρουση» και οι αντιμαχόμενες πλευρές συνεχίζοντας το παιχνίδι της κλιμάκωσης «αυξάνουν μόνο το τίμημα των στρατιωτικών λαθών, γεγονός που οδηγεί σε συνεχή αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και της καταστροφής των πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών ζωτικής σημασίας».

«Η Ρωσία λαμβάνει ενεργητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή αυτή. Πρώτη προτεραιότητα είναι η άμεση παύση των εχθροπραξιών και η αποτροπή της κλιμάκωσης της βίας. Μια μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τάχιστης εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ για την παλαιστινιακή διευθέτηση», διαπίστωσε ο Μουράτ Ζιάζικοφ, τονίζοντας ότι «δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας της Κύπρου στη ζώνη των συγκρούσεων, παρακολουθούμε βεβαίως στενά την κατάσταση και την προετοιμαζόμενη εδώ οργάνωση της απομάκρυνσης και της προσωρινής φιλοξενίας στο νησί περίπου 100.000 υπηκόων της ΕΕ και υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και προσφύγων». Ως εκ τούτου η ρωσική Πρεσβεία στη Λευκωσία είναι έτοιμη να παράσχει όλη την απαραίτητη συνδρομή και στους Ρώσους πολίτες, που τυχόν βρεθούν μεταξύ των μετακινούμενων από τη ζώνη των συγκρούσεων.

Υπογραμμίζοντας την επισήμανση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι «η υπεράσπιση των συμφερόντων των Ρώσων πολιτών και συμπατριωτών, που ζουν στο εξωτερικό, αποτελεί σταθερή προτεραιότητα στο έργο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών και των αποστολών του στο εξωτερικό», ο Ρώσος Πρεσβευτής αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τη ρωσική Διασπορά στην Κύπρο, που αριθμεί, όπως είπε, περί τους 120.000 πολίτες και χαρακτήρισε «μοναδικό θρησκευτικό γεγονός για ολόκληρη την τοπική ρωσόφωνη κοινότητα, ζωντανή επιβεβαίωση της ενότητας των πιστών της Ρωσίας και της Κύπρου» τον αγιασμό της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού στη Λεμεσό, που «με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου […] δίνει πλέον σε όλους τους "Κύπριους" ορθόδοξους Ρώσους τη δυνατότητα να διατηρήσουν και να υποστηρίζουν τον άρρηκτο πνευματικό δεσμό με την πατρίδα τους».

Ο Ρώσος Πρεσβευτής στη Λευκωσία χαρακτήρισε επίσης «πραγματικά ιστορικό ορόσημο στην εργασία» της ρωσικής Πρεσβείας με τους Ρώσους ομογενείς «το άνοιγμα τον περασμένο Αύγουστο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, όπου ζουν περισσότεροι από 50.000 συμπατριώτες μας, της γραμματείας του προξενικού γραφείου της διπλωματικής μας αποστολής στη Λευκωσία», όπου πρόσφατα εξυπηρετήθηκε ο 10.000ός επισκέπτης.

Κατά τον Μουράτ Ζιάζικοφ «στη σημερινή δύσκολη γεωπολιτική πραγματικότητα, παρά τις κάθε είδους δυτικές κυρώσεις και τα αδιάκοπα ρωσοφοβικά ξεσπάσματα "παραπολιτικών" περιθωριακών ομάδων, που χρηματοδοτούνται από τη Δύση, το επίπεδο εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας στον επικεφαλής του ρωσικού κράτους είναι ακλόνητο και συνεχίζει να αυξάνεται», όπως σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή έδειξε και «η πειστική νίκη του» στην ψηφοφορία, που οργανώθηκε στην Κύπρο στο πλαίσιο των ρωσικών προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαρτίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Καρούσος
Αποκλειστικά για επείγοντα περιστατικά θα λειτουργούν τα ΤΑΕΠ κατά την απεργία-«Ύψιστη προτεραιότητα οι ασθενείς»
Γαμπρός στην Κρήτη συνελήφθη με κοκαΐνη-Είχε ζητήσει από τη μητέρα του να κρύψει το τάπερ με τα ναρκωτικά
Στις φλόγες μοτοσικλέτα στη Λεμεσό-Είχε δηλωθεί κλοπιμαία, όμως ο ιδιοκτήτης ισχυρίζεται ότι την αγόρασε
Καθοριστικό τετ α τετ ΟΚΥΠΥ και γιατρών-Συμφώνουν ή προχωρούν με τις απεργιακές κινητοποιήσεις
Έκλεψε τον θερμοσίφωνα από ταράτσα εξοχικού στην Πάφο-Χειροπέδες σε 34χρονος
Αεροπλάνο της DHL συνετρίβη σε σπίτια κοντά στο Βίλνιους-Ένας νεκρός
Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο πάτερ Γεώργιος-Φιλόπατρης, ανυπόκτακτος και αγωνιστής της ΕΟΚΑ
Κλειστό τμήμα της οδού Τζον Κέννεντυ στη Λευκωσία λόγω πτώσης αντικειμένων στο δρόμο
Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών οι προϋπολογισμοί των ΥΠΕΣ, Υφ. Μετανάστευσης και Ναυτιλίας