Διορίστηκαν δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές για την καταγγελία πρώην μάρτυρα στην υπόθεση Ανδρονίκου

Στον διορισμό δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, σε σχέση με τα όσα καταγγέλθηκαν από πρώην βασική μάρτυρα στην υπόθεση της δολοφονίας του Δημήτρη Ανδρονίκου, γνωστού ως «Δημητρούι», που διαπράχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Ανθούπολη και για την οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη οκτώ πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει στημένη κατάθεση με υποδείξεις και εκβιασμούς η πρώην μάρτυρας στην υπόθεση Ανδρονίκου-Όσα ισχυρίζεται

Η εν λόγω μάρτυρας, που κρατείτο σε καταφύγιο και φρουρείτο υπό 24ωρου βάσεως από την Αστυνομία, αφού αναίρεσε τα όσα ισχυρίστηκε στην κατάθεση της, η οποία ήταν βαρυσήμαντη για τους ανακριτές, αφού με βάση αυτή προχώρησε στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, προχώρησε καταγγελία κατά μελών του ΤΑΕ Λευκωσίας, κάνοντας λόγο για εκβιαστική μαρτυρία κατόπιν υποδείξεων, ενώ από την άλλη, κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση από αστυνομικό που ήταν υπεύθυνος για την φύλαξη της.

Μετά από επικοινωνία με τους δικηγόρους της, η εν λόγω μάρτυρας, εγκατέλειψε το χώρο όπου διέμενε καθ΄ υπόδειξη της Αστυνομίας, ενημερώνοντας μάλιστα πως δεν προτίθεται να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας, ενώ αρχές Αυγούστου, αποστάλθηκε σχετική καταγγελία στην ΑΑΔΙΠΑ, ζητώντας έρευνα για τα όσα ισχυρίζεται.

Όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή, αφού μελετήθηκαν οι ισχυρισμοί της, οι οποίοι κρίθηκαν σοβαροί, αποστάλθηκε σχετική επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, από τον οποίο ζητείτο η έγκριση για διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αφού εγκρίθηκε το αίτημα, προ ημερών έχουν διοριστεί δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, οι οποίοι αφού παρέλαβαν τον φάκελο της υπόθεσης, προχωρούν στην διερεύνηση των ισχυρισμών, ενώ όπως μας αναφέρθηκε, τους δόθηκε χρονοδιάγραμμα τριών μηνών για ολοκλήρωση της έρευνας.

Οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, αναμένεται να λάβουν κατάθεση από την παραπονούμενη αλλά ενδεχομένως και από τους δικηγόρους τους, οι οποίοι είχαν εμπλοκή και επικοινωνία με μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας στο χρόνο όπου η μάρτυρας θα εγκατέλειπε το χώρο όπου κρατείτο, χρόνο κατά τον οποίο, όπως ισχυρίζεται, απειλήθηκε πως θα συλληφθεί, ενώ την είχαν οδηγήσει στο ΤΑΕ Λευκωσίας.

Από εκεί και πέρα, καταθέσεις αναμένεται να ληφθούν από όλους όσους κατονομάζει στην κατάθεση της ή από μέλη της Αστυνομίας που είχαν εμπλοκή στην διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ όπως μας αναφέρθηκε, θα διερευνηθούν οι ισχυρισμοί που έχουν να κάνουν με την σεξουαλική παρενόχληση.

Σε ό,τι αφορά αυτό το σκέλος της καταγγελίας, μεταξύ άλλων, διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως αστυνομικός που συνόδευε την μάρτυρα, προσπάθησε να της πάρει το χέρι καθώς περπατούσαν, ενώ, όπως καταγγέλλει, της έκανε κομπλιμέντα για τα μάτια της και της πρότεινε να πάνε σε εστιατόριο για φαγητό.

Περαιτέρω, διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι ο εν λόγω αστυνομικός, ενώ είχε μεταβεί στην οικία της για να της πάρει καφέ, άρχισε να της λέει πως έχει εξωσυζυγικές σχέσεις, ενώ σε κάποια στιγμή προσπάθησε να την αγγίξει στο κεφάλι, ζητώντας της παράλληλα να βγάλει το μαντήλι που φορούσε.

Κατά τον ουσιώδη χρόνο, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της παραπονούμενης, ο αστυνομικός φέρεται να της είπε πως είναι κρίμα να κοιμηθεί μόνη στο σπίτι, ακουμπώντας παράλληλα τα μαλλιά της. Αυτή αντέδρασε, όπως ισχυρίζεται, ενώ ο αστυνομικός αποχωρώντας, φέρεται να της είπε να το ξανά σκεφτεί, καθώς λαμβάνει καλό μισθό και θα μπορούσε να γίνει η φιλενάδα του.

Η γυναίκα αναφέρει στην καταγγελία της πως δεν θυμάται το όνομα του αστυνομικού, ωστόσο έδωσε περιγραφή, λέγοντας περαιτέρω πως είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει.

Η πρώην μάρτυρας, στην καταγγελία της στην ΑΑΔΙΠΑ, ισχυρίζεται πως για το περιστατικό ενημέρωσε το ΤΑΕ Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητήθηκε ποινικός ανακριτής για ισχυρισμούς μάρτυρα για «Δημητρούι»-Κατήγγειλε και παρενόχληση από αστυνομικό

Οι ισχυρισμοί για την υπόθεση Ανδρονίκου

Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος της καταγγελίας, που αφορά την διερεύνηση της υπόθεσης της δολοφονίας του Ανδρονίκου, μεταξύ άλλων η μάρτυρας καταγγέλλει πως υπό το καθεστώς φόβου, αναγκάστηκε να δώσει κατάθεση στην βάση των όσων της υποδείχθηκαν, καθώς όπως ισχυρίζεται, την απειλούσαν και την εκβίαζαν πως αν δεν το πράξει, θα συλληφθεί ως συνεργός και θα καταλήξει φυλακή, δεν θα ξανά δει τα παιδιά της και πως θα ακυρώνονταν όλα τα σχετικά έγγραφά της που αφορούν την παραχώρηση ασύλου.

Μάλιστα, ισχυρίζεται πως της δόθηκαν φωτογραφίες συγκεκριμένων κατηγορουμένων, τότε υπόπτων, και ενώ η ίδια ανέφερε πως δεν τους γνωρίζει, της είπαν τα ονόματα τους, καλώντας την να τους αναφέρει στην κατάθεση της, λέγοντας περαιτέρω πως αυτοί διέπραξαν την δολοφονία του Δημήτρη Ανδρονίκου. Ως εκ τούτου, όπως ισχυρίζεται, έδωσε κατάθεση για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζει, επειδή βρισκόταν υπό το καθεστώς φόβου.

Επιπλέον, η μάρτυρας διατυπώνει ισχυρισμούς που αφορούν πρόσβαση στις φωτογραφίες και τα μηνύματα της, χωρίς την συγκατάθεση της και όταν κλήθηκε στο ΤΑΕ για κατάθεση, ενώ ισχυρίζεται πως την αποκάλεσαν ψεύτρα και την χτύπησαν με χειροπέδες, όταν δήλωσε άγνοια για την υπόθεση.

Στην καταγγελία η μάρτυρας αναφέρει πως κρατείτο σε συγκεκριμένο χώρο παρά την θέληση της, ισχυριζόμενη πως όταν εξέφρασε επιθυμία να αποχωρήσει της είπαν πως θα συλληφθεί, ενώ παραπέμπει σε περιστατικό όπου εκτυλίχθηκε όταν κατάφερε να μιλήσει με δικηγόρους της. Όπως ισχυρίζεται, όταν διευθετήθηκε να αποχωρήσει, η Αστυνομία την ανέκοψε πριν επιβιβαστεί στο ταξί, όπου την προειδοποίησαν πως θα συλληφθεί, ενώ στη συνέχεια την μετέφεραν στο ΤΑΕ Λευκωσίας.

Τελικά, σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγγέλλονται, τα οποία καταγράφονται και δεν υιοθετούνται, επέστρεψε στο χώρο που διέμενε και έφυγε τις επόμενες ημέρες, υπογράφοντας σχετικό χαρτί πως αποχωρεί με την δική της ευθύνη και λέγοντας πως δεν προτίθεται να μαρτυρήσει στην υπόθεση.

Σημειώνεται πως η εν λόγω γυναίκα δεν βρίσκεται στη λίστα με τους κατηγορούμενους, ούτε έχει συλληφθεί ή αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κατηγορία, ενώ η καταγγελία της δεν στρέφεται μόνο γύρω από την υπόθεση δολοφονίας του Ανδρονίκου, καθώς ανάμεσα σε άλλα, καταγγέλλει και αστυνομικό που ήταν υπεύθυνος για την φύλαξη της, για σεξουαλική παρενόχληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα δεδομένα στην υπόθεση δολοφονίας Ανδρονίκου-Αποσύρθηκε βασική μάρτυρας καταγγέλλοντας την Αστυνομία

Αποσύρθηκε ακόμη ένας μάρτυρας

Στο μεταξύ, η δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου για την υπόθεση δολοφονίας, είναι προγραμματισμένη για έναρξη τον Σεπτέμβριο, ενώ στο εδώλιο βρίσκονται οκτώ πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα όσα παρουσιάστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, ανάμεσα στους οκτώ κατηγορουμένους, κατά την θέση της Αστυνομίας, βρίσκεται ο φερόμενος εκτελεστής και ο οδηγός της μοτοσικλέτας, συνεργοί που παρακολουθούσαν το θύμα, καθώς και ηθικοί αυτουργοί. Βασικοί μάρτυρες κατηγορίας, είναι ο οδηγός της μοτοσικλέτας που κρατείται εκτός Φυλακών, ενώ στη λίστα υπήρχαν άλλα δύο πρόσωπα. Η πιο πάνω γυναίκα που αποσύρθηκε από μάρτυρας, συμβία του φερόμενου εκτελεστή, καθώς και άλλο ένα πρόσωπο, ο οποίος είχε συλληφθεί και αφεθεί ελεύθερος, χωρίς να κατηγορηθεί.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, γνωστοποιήθηκε πως ο τελευταίος, που ενέπλεκε κατά κύριο λόγο τον φερόμενο συναυτουργό της υπόθεσης, προέβη σε ένορκη δήλωση, με την οποία ανέτρεπε τα όσα ισχυρίστηκε. Είναι με βάση αυτή την εξέλιξη, που ο δικηγόρος τους φερόμενου συναυτουργού προχώρησε με καταχώρηση έφεσης, υποστηρίζοντας πως πλέον δεν υπάρχει μαρτυρία σε βάρος του πελάτη του και πως θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Μάλιστα, το όνομα του δεν βρισκόταν στην λίστα των μαρτύρων, με την Κατηγορούσα Αρχή να μην τοποθετείται πρωτόδικα, ωστόσο κατά την διαδικασία ενώπιον του Εφετείου, ανέφερε πως «εκ παραδρομής» δεν συμπεριλήφθηκε, πράγμα το οποίο αναμένεται να γίνει στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στον Εφετείο, ο εν λόγω μάρτυρας στην ένορκη του δήλωση είχε αναφέρει: «Στις 10/05/2024 με ανέκρινε η Αστυνομία και όταν ήμουν στην ανάκριση, δέχτηκα ψυχολογική πίεση από την Αστυνομία και αναγκάστηκα να προβώ σε δηλώσεις που δεν έκανα εξαρχής, γιατί τότε δεν ήξερα σε ποια βάση με συνέλαβαν, ούτε για πιο λόγο είμαι φυλακισμένος. Και μετά την αποφυλάκισή μου άκουσα ότι η Αστυνομία είχε καταδικάσει κάποιους ανθρώπους για λόγια, που η Αστυνομία είπε ότι τα έχω πει, ενώ δεν τα είπα και τώρα είμαι σε πλήρη ψυχική δύναμη και μπορώ να σκεφτώ τι είπα και τι έκανα. Καταθέτω ενώπιον του Δικαστηρίου ή ενώπιον οποιασδήποτε άλλης αρμόδιας αρχής, ότι αυτό που είπα δεν είναι αλήθεια, ότι ήμουν υπό πίεση από την Αστυνομία και από φόβο και ότι δεν έχω καμία σχέση με αυτήν την υπόθεση και δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό με την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Δημήτρη Ανδρονίκου».

Σημειώνεται πως η απόφαση του Εφετείου σε σχέση με την κράτηση του εν λόγω κατηγορουμένου, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί, παρά το γεγονός πως εξετάστηκε από τις 17 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Εφετείο η κράτηση του φερόμενου συναυτουργού στο φόνο Ανδρονίκου-Στο επίκεντρο η απόσυρση μάρτυρα

Δειτε Επισης

Πήδηξε από ύψος τεσσάρων μέτρων ο δραπέτης-Καταζητείτο για χρέη 87 εκατομμυρίων ευρώ
Πρόταση για καταγγελία οχημάτων σε πεζοδρόμια μέσω φωτογραφίας-Επιστολή ΟΠΑΚ στην Επιτροπή Νομικών
Η αναλγησία της εκτελεστικής εξουσίας, η καθυστέρηση ψήφισης Νόμου και η συνέχιση του χάους με τους ΤΑΚΑΤΑ
Σε διαθεσιμότητα και αξιωματικός για την απόδραση του Σουηδού-Ερώτημα η παραμονή του σε ιδιωτική κλινική
Στις φλόγες φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, έκλεισε η μια λωρίδα
Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο λόγω έντονων βροχοπτώσεων-Συστήνεται προσοχή
Έσπασε το σίδερο του κρεβατιού και πήδηξε από το παράθυρο ο δραπέτης-Ζήτησε έκθεση γεγονότων ο Αρναούτης
Επιμένει ο Σταυριανός, άσκησε έφεση επί της... τελεσίδικης απόφασης της Ολομέλειας-Ανύπαρκτη διαδικασία
Το πάθημα του Κομμωτή δεν έγινε μάθημα-Κρίθηκε αναγκαστική η νοσηλεία του δραπέτη αλλά έλαβε μόνος του εξιτήριο
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη