Αυξημένες καταγγελίες για θαλάσσια ρύπανση στη Λεμεσό-Ζητά κρατική συνδρομή ο Δήμος

Αυξημένες είναι οι καταγγελίες και τα παράπονα για περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμο Λεμεσού, σημειώνοντας ότι «η πηγή της ρύπανσης είναι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις στη θάλασσα και όχι στη στεριά» και ότι χρειάζεται η εμπλοκή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Ενδεικτικά, ο Δήμος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι σήμερα, γύρω στις 07:30 πμ ενημερωθήκε από την κοινοπραξία VSS-EPE/VTS (ανάδοχο εταιρεία που εκτελεί την προσφορά του Δήμου Λεμεσού για παροχή υπηρεσιών πρόληψης/αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης) για συγκεκριμένο περιστατικό ρύπανσης.

«Καταβλήθηκε προσπάθεια αντιμετώπισής του από την εταιρεία, ενώ ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Υφυπουργείο Ναυτιλίας, Τμήμα Αλιείας & Θαλάσσιων Ερευνών) ώστε να προχωρήσουν με τις δικές τους ενέργειες», αναφέρει ο Δήμος Λεμεσού.

«Από τη διερεύνηση όλων των μέχρι σήμερα περιστατικών όπως και των περιστατικών προηγουμένων χρόνων διαφαίνεται ότι η πηγή της ρύπανσης είναι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις στη θάλασσα και όχι στη στεριά», προσθέτει η ανακοίνωση.

Σημειώνει, ακόμα, ότι στις 10/08/2024 πραγματοποιήθηκε εκστρατεία επιθεώρησης του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού και κυρίως των αγωγών όμβριων υδάτων από Επιθεωρητές του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και του Δήμου Λεμεσού χωρίς να εντοπιστεί οποιαδήποτε πηγή ρύπανσης. Ακόμα, αναφέρει ότι σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών έγινε τοποθέτηση απορροφητικών φραγμάτων (Booms) σε συγκεκριμένο σημείο (τέρμα της επίχωσης).

Ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει ότι μέχρι στιγμής ανέλαβε «πρωτοβουλίες πέραν των αρμοδιοτήτων και ευθυνών του» και ότι «χρειάζεται η εμπλοκή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών που διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα καταπολέμησης της ρύπανσης», ενώ διευκρινίζει ότι ο Δήμος δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει ποινές στους παρανομούντες.

Υπενθυμίζει, επίσης, την εισήγηση για σύσταση Ουλαμού Άμεσης Δράσης και Πρόληψης, ώστε να υπάρχει συνολικός έλεγχος της θάλασσας και να μη γίνεται αποσπασματικά από διάφορες υπηρεσίες.

«Ο Δήμος Λεμεσού ευελπιστεί ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από πλευράς Υφυπουργείου Ναυτιλίας προκειμένου να επιτευχθεί μια συντονισμένη δράση, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης αλλά και τη διερεύνηση του σημερινού περιστατικού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αρχίζει η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας-Τι θα ισχύει για οχήματα με αερόσακους Takata
Στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον ΠτΔ το μέλλον του Λιμανιού Λάρνακας
Χειροπέδες σε 20χρονο για κλοπή μοτοσυκλέτας-Ξάφριζε και σχολικές καντίνες
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες νεκροί έπειτα από ισχυρό 6,8 Ρίχτερ στο Θιβέτ
Μελετά την εφαρμογή «Kids wallet» η Κυβέρνηση-Περιμένουν αξιολόγηση στην Ελλάδα και μετά θα λάβουν αποφάσεις
Τον Μάρτιο η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου του μαθητή-Τι θα περιλαμβάνει
Ανοίγει η συζήτηση για στέρηση άδειας σε νέους οδηγούς που είναι θετικοί σε άλκοτεστ-Η πρόταση στο τραπέζι
Οι Βουλευτικές που ξεπροβάλλουν, τα γεμάτα ψηφοδέλτια και οι ταυτόχρονες προκλήσεις
Τρεις Ισραηλινοί νεκροί μετά από επίθεση-Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες
Ζητά ταχύτερες κινήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα ο Μακρόν