Ορίστηκαν κέντρα αναφοράς στην Κύπρο για την Mpox-Ετοιμότητα για αντιμετώπιση περιστατικών
13:23 - 17 Αυγούστου 2024
Η Κύπρος είναι απόλυτα έτοιμη να αντιμετωπίσει περιστατικό θετικό στον ιό της ευλογιάς των πίθηκων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, η οποία διαβεβαίωσε πως υπάρχει επάρκεια εμβολίων στα κέντρα εμβολιασμού ενηλίκων, ώστε να εμβολιαστεί όποιος επιθυμεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επανεμφάνιση του mpox και η είσοδος του ιού Oropouche στην Ευρώπη-Πώς μεταδίδονται
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τον συναγερμό που έχει σημάνει ανά το παγκόσμιο, καθώς η ευλογιά των πιθήκων υφίσταται πλέον και εκτός Αφρικής, με τα πρώτα κρούσματα να έχουν εντοπιστεί σε Ευρώπη και Ασία, η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού σημείωσε ότι από το 2022, όταν είχε κηρύξει ξανά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον ίδιο ιό ως συμβάν δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος, η Κύπρος έχει περιθάλψει πέντε περιστατικά από τότε μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την Δρ. Κωνσταντίνου, υπάρχουν ήδη κι εκτελούνται τα πρωτόκολλα διαχείρισης των περιστατικών, ενώ σημείωσε πως η Κύπρος είναι σε θέση να διαγνώσει εργαστηριακά, να απομονώσει, να θεραπεύσει και να διαχειριστεί ένα τέτοιο περιστατικό.
Επικοινωνία με Προσωπικούς Ιατρούς ή ΤΑΕΠ σε περίπτωση νόσησης
Πρόσθεσε ότι αν κάποιος έχει τα συμπτώματα και πιστεύει ότι έχει προσβληθεί από τη νόσο θα πρέπει είτε να επικοινωνήσει με τον προσωπικό του ιατρό, είτε με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).
Επιπλέον, ανέφερε ότι ως Κέντρα Αναφοράς έχουν οριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για τους ενήλικες και το Μακάρειο Νοσοκομείο για τα παιδιά, για να σημειώσει ότι τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2022.
Ερωτηθείσα πού θα νοσηλεύονται τα περιστατικά εάν και εφόσον χρειαστεί, η Δρ. Κωνσταντίνου είπε πως εάν χρειαστεί να νοσηλευτεί κάποιο περιστατικό αυτό θα γίνει στην Κλινική Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Ωστόσο, είπε πως αρκετά από τα περιστατικά έχουν ήπια έως μέτρια εικόνα και συνήθως συστήνεται η απομόνωση κατ’ οίκον.
Σε ερώτηση πότε πρέπει να προχωρήσει κάποιος με εμβολιασμό, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών είπε πως το Υπουργείο Υγείας συστήνει να εμβολιαστούν άτομα, τα οποία πρόκειται να ταξιδέψουν στις περιοχές, όπου ενδημεί ο ιός, δηλαδή στις περιοχές της Αφρικής, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κόνγκο, τη Νιγηρία κ.λπ.
Επίσης, εμβολιασμός συστήνεται σε άτομα, τα οποία είναι επαγγελματίες υγείας και περιθάλπουν τέτοια περιστατικά ή άτομα που ασχολούνται με τη νοσηλεία και τη περίθαλψη τέτοιων περιστατικών ή στενές επαφές κρουσμάτων, δηλαδή είτε οι σύντροφοι των τόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό, είτε άτομα που κατοικούν στο ίδιο σπίτι.
Επιπλέον, τόνισε πως συστήνεται να λάβουν το εμβόλιο και ανοσοκατασταλμένοι, αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί μπορεί να εμβολιαστεί.
Συμπτώματα
Η ευλογιά των πιθήκων, γνωστή και ως Monkeypox, προκαλείται από έναν ιό της ίδιας οικογένειας με την ευλογία, αλλά συνήθως είναι πολύ λιγότερο επιβλαβής.
Αρχικά μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο, αλλά τώρα μεταδίδεται και μεταξύ των ανθρώπων.
Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, πρηξίματα, πόνο στην πλάτη και πόνο στους μύες. Μόλις υποχωρήσει ο πυρετός, μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα.
Η μόλυνση διαρκεί από 14 έως 21 ημέρες.
ΠΟΥ και ECDC μελετούν με πολλή προσοχή της Clade 1
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Δρ. Κωνσταντίνου είπε πως ο λόγος, που υπάρχει ανησυχία από τον ΠΟΥ, είναι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των περιστατικών στις χώρες της Αφρικής, η οποία έχει παρατηρηθεί και στα κρούσματα, αλλά και στους θανάτους.
Εξήγησε πως η αύξηση σύμφωνα με εργαστηριακά ευρήματα οφείλεται σε μια παραλλαγή του ιού, η οποία ονομάζεται Clade 1, για να συμπληρώσει πως η παραλλαγή αυτή εκτιμάται ότι είναι κάπως πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος το οποίο υπήρχε.
Όπως συμπλήρωσε τόσο ο ΠΟΥ όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) είναι στο στάδιο που μελετούν με πολλή προσοχή και μαζεύουν δεδομένα, για τη συμπεριφορά του ιού.
Χαμηλός ο κίνδυνος νόσησης γι’ αυτούς που δεν θα ταξιδέψουν
Σημειώνεται ότι σε ευρωπαϊκό έδαφος το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε χθες στη Σουηδία, με τον ΠΟΥ να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων.
Ωστόσο, χθες το απόγευμα το ECDC Ευρώπης εξέδωσε εκτίμηση κινδύνου και έχει αναφέρει ότι οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι δεν σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε αυτές τις χώρες, έχουν «πολύ χαμηλό κίνδυνο» να νοσήσουν.
Υποχωρεί το κύμα λοιμώξεων από Covid 19
Εξάλλου, σε ερώτηση για τους αριθμούς κρουσμάτων από Covid 19, η κ. Κωνσταντίνου είπε πως καταγράφεται «σημαντική μείωση», σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως είπε, μείωση παρατηρείται τόσο στο αριθμό θετικών περιστατικών, όσο και στις νοσηλείες σε νοσοκομεία.
«Φαίνεται ότι είμαστε σε φάση υποχώρησης του μικρού κύματος», κατέληξε η κ. Κωνσταντίνου.
Πηγή: ΚΥΠΕ