Eπεκτάθηκε και στην Ασία η Ευλογιά των Πιθήκων-Τρία κρούσματα στο Πακιστάν

Το Πακιστάν εντόπισε τρεις ασθενείς με τον ιό της mpox, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Υγείας στη βόρεια επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα.

Η μόλυνση διαπιστώθηκε στους ασθενείς κατά την άφιξή τους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε η υπηρεσία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει το πρόσφατο ξέσπασμα της νόσου έκτακτη ανάγκη στη δημόσια υγεία που προκαλεί διεθνή ανησυχία, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του ιού.

Το Πακιστάν είχε και στο παρελθόν κρούσματα της mpox, η οποία αποκαλούνταν παλαιότερα ευλογιά των πιθήκων. Δεν έχει γίνει σαφές ποια παραλλαγή διαπιστώθηκε στους ασθενείς.

Δύο από τους ασθενείς επιβεβαιώθηκε πως έχουν mpox, δήλωσε ο Σαλίμ Χαν, ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών υγείας της Χάιμπερ Παχτούνχβα.

Δείγματα από ένα τρίτο ασθενή εστάλησαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ για επιβεβαίωση, δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως και οι τρεις ασθενείς βρίσκονται σε καραντίνα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας του Πακιστάν δήλωσε πως στη χώρα εντοπίσθηκε ένα ύποπτο κρούσμα mpox.

Χθες, Πέμπτη, υγειονομικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στη Σουηδία μία μόλυνση με ένα νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί την mpox και τη συνέδεσαν με το εντεινόμενο ξέσπασμα της νόσου στην Αφρική. Ήταν η πρώτη ένδειξη ότι η νόσος διαδίδεται πέραν της Αφρικής, μία ημέρα αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την mpox παγκόσμια έκτακτη ανάγκη στη δημόσια υγεία.

Από τον Ιανουάριο 2023 που άρχισε το ξέσπασμα της νόσου, στο Κονγκό καταγράφηκαν 27.000 κρούσματα και περισσότεροι από 1.100 θάνατοι, κυρίως μεταξύ παιδιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκόσμιος συναγερμός για την Ευλογιά των Πιθήκων-Προληπτικά μέτρα από την Κίνα

Δειτε Επισης

ΒINTEO: Το Ισραήλ «ισοπέδωσε» συνοικία της Βηρυτού, στοχεύοντας τον γαμπρό του Νασράλα-Τουλάχιστον 18 νεκροί και 92 τραυματίες
«Τσουνάμι» καταγγελιών για βιασμούς από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ
Πρώην αστυνομικός στη Νότια Ουαλία κατείχε γυμνές φωτογραφίες από τουλάχιστον 200 ανήλικα κορίτσια
Με δώρο καμικάζι drones στα Τίρανα ο Ερντογάν-Εγκαινίασε το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων
Πάνω από 1 δισ. δολάρια έχουν συγκεντρωθεί από δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις
Τυφώνας Μίλτον: Αλιγάτορες βγήκαν στους πλημμυρισμένους δρόμους – Επίθεση δέχτηκαν πολίτες ενώ βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητό τους
Έχουν γίνει δεκάδες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στη Φλόριντα -Στους δέκα οι νεκροί
BINTEO: Ισραηλινός βομβαρδισμός σε συνοικία της Βηρυτού – Τουλάχιστον δύο νεκροί και εννέα τραυματίες
Aποχώρησε σε κακή κατάσταση η Ζιζέλ Πελικό από το δικαστήριο με την ανατριχιαστική κατάθεση βιαστή της
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν θέσεις της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο