Το βήμα της Κυβέρνησης στο Κυπριακό, η μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας και η Ad Hoc πρόσκληση Φιντάν

Πριν από κάποιες εβδομάδες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε μιλήσει για την ανάγκη λήψης τολμηρών αποφάσεων στο Κυπριακό, σε μια προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο και να υπάρξει μια προοπτική για μια νέα τριμερή, κάτι που μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν. Η Κυβέρνηση, με την αποδοχή της για συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρώπης, δείχνει την καλή της θέληση και ρίχνει την μπάλα στην τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο να προκύψουν οποιεσδήποτε εξελιξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Η τεράστια γεωγραφική σημασία της Κύπρου και η πολυδιάστατη επένδυση στην εξωτερική πολιτική

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επιβεβαίωσε ότι η Κύπρος έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Άτυπο Συμβούλιο και αυτή είναι όπως τη χαρακτήρισε μια στρατηγική κίνηση και μια κίνηση καλής θέλησης από πλευράς της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, «είναι η κατάνυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα δώσει την δυνατότητα στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, να παρακαθίσει στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 29 Αυγούστου στις Βρυξέλες. Αυτή η στρατηγική κίνηση, είναι μιας υψηλής πολιτικής σημασίας και αξίας. Είναι μια κίνηση καλής και πραγματικής θέλησης από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, που εντάσσεται στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Σημείωσε ακόμα ότι η ενέργεια της Κύπρου, εντάσσεται στο πλαίσιο των συμπερασμάτων που καθορίζουν τα ευρωτουρκικά, σαν μια σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, πάντοτε υπό το πρίσμα της όποιας προόδου που πρέπει να υπάρχει στο Κυπριακό.

«Αυτή η πρόσκληση είναι Ad Hoc. Δηλαδή αφορά αυτό το Άτυπο Συμβούλιο. Δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει κάθε φορά πρόσκληση. Εμείς έχουμε αποδείξει για ακόμα μια φορά την καλή μας θέληση, την εποικοδομητική μας στάση και εναπόκειται στην Τουρκία να αποδείξει την ίδια βούληση», ξεκαθάρισε ο κ. Λετυμπιώτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Μήνυμα Κόμπου να γιατρέψουμε τις πληγές-«Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

Κληθείς να σχολιάσει τι άλλαξε από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Κύπρος είχε ασκήσει βέτο σε πιθανότητα συμμετοχής Τούρκου αξιματούχου σε Άτυπο Συμβούλιο, εξήγησε πως «αυτό το οποίο έχει αλλάξει, είναι ότι τότε δεν υπήρχαν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ τώρα υπάρχουν, όπως ακριβώς επιδιώκαμε. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία εντάσσεται αποδοχή από την πλευρά μας και η συγκατάθεση για να συμμετέχει στο Άτυπο Συμβούλιο».

Επισήμανε ακόμα ότι «βρισκόμαστε ενώπιον εξελίξεων στο Κυπριακό, που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας έχει εκφράσει την δεδηλωμένη πρόθεσή του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό λέω ότι είναι ακόμα μια απόδειξη της καλής μας θέλησης».

Σε ερώτηση για το ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να είναι θερμή για μία τριμερή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την θέση πως «θα πρέπει αυτό το “αν δεν πρόκειται να συμβεί” να το αξιολογήσουμε, αλλά σε αυτό το πλαίσιο της αναστρέψιμης προσέγγισης σε αυτό το σημείο, εάν η Τουρκία δεν δείξει την ίδια καλή θέληση και δεν ανταποκριθεί σε αυτή την εποικοδομητική στάση, τότε αυτή θα είναι και η ανάλογη δική μας στάση στο επόμενο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων».

Όπως επισήμανε πάντως, η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της Ε.Ε και ως θύμα εισβολής και κατοχής θα τοποθετηθεί ανάλογα στο Άτυπο Συμβούλιο. «Το Άτυπο Συμβούλιο ασχολείται με θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και το Κυπριακό αναμένεται να συζητηθεί. Η δική μας προσέγγιση θα είναι όπως διαχρονικά, όπως μέσα από το πρίσμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία καλείται να δείξει την πρόθεσή της για το Κυπριακό».

Καταληκτικά ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ζήτημα πιέσεων προς την πλευρά μας και το θέμα συζητείται εδώ και καιρό. «Ζητήθηκε η άποψή μας και δώσαμε την συγκατάθεσή μας για Αd Hoc παρουσία. Ελπίζουμε να υπάρξει η πρόθεση από πλευράς της Τουρκίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Δειτε Επισης

Πρωτοφανείς οι παράλογες διαμαρτυρίες στα κατεχόμενα για το FIR-Ενέκρινε το ΥΠΑΜ για υπερπτήσεις των Γάλλων
Τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα
Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
Συναντάται με Σκυλακάκη στην Αθήνα ο Παπαναστασίου για το GSI
Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»