Η επανεμφάνιση του mpox και η είσοδος του ιού Oropouche στην Ευρώπη-Πώς μεταδίδονται
06:00 - 15 Αυγούστου 2024
Δύο ιογενείς λοιμώξεις, ο mpox και ο Oropouche virus, απασχολούν το τελευταίο διάστημα τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, με την πρώτη να αφορά την Ευλογιά των Πιθήκων (mpox), που είχε μεταφερθεί από την Αφρική στην Γηραιά Ήπειρο το 2022 και οποία παρουσιάζει αυτό το διάστημα έξαρση, ενώ η δεύτερη εντοπίζεται κυρίως στην Λατινική Αμερική, ενώ κάποια διάσπαρτα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναγερμός στην Ευρώπη-Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού Oropouche
Παρόλα αυτά, γίνεται συνεχώς ανάλυση των δεδομένων από τον ECDC, ώστε να υπάρχει πλήρης και αναλυτική εικόνα για την κατάσταση, η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο ανησυχητική, τουλάχιστον για την Ευρώπη, ωστόσο όπως έδειξε η εμπειρία του κορωνοϊού, τα δεδομένα αλλάζουν πολύ γρήγορα.
Η Ευλογιά των Πιθήκων (mpox) είναι ένας ιός που δεν εμφανίστηκε πρόσφατα, αφού το 2022 είχε φθάσει στην Ευρώπη από την Αφρική, ωστόσο με σωστή διαχείριση κατέστη δυνατό να περιοριστεί και να μην προκύψει εξάπλωσή της. Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα προέκυψε νέα έξαρση του ιού, η οποία δεν αποκλείεται να φθάσει και πάλι στην Ευρώπη, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μιλώντας στον REPORTER, ο επιδημιολόγος Πέτρος Καραγιάννης εξήγησε ότι ο mpox αυτή τη στιγμή παρουσιάζει έξαρση στην Αφρική και πιο συγκεκριμένα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, που φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά περιστατικά τους τελευταίους έξι μήνες.
Πρόκειται, όπως είπε, για μία νέα παραλλαγή, η οποία φαίνεται να είναι πιο επιθετική. «Ουσιαστικά είναι πιο επιθετική σε παιδιά κάτω των πέντε χρόνων και υπάρχουν και πιο πολλοί θάνατοι. Το 2022, όταν πρωτοεμφανίστηκε και ο ιός βγήκε εκτός Αφρικής, η θνητότητα ήταν γύρω στο 0,22%. Τώρα ανέβηκε στο 2-4%. Αυτό δείχνει ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή προσαρμόστηκε περισσότερο, αλλά και ότι είναι πιο επιθετική».
Σημείωσε εξάλλου ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει χαρακτηριστεί ακόμη ως επιδημία, αλλά θεωρείται ως έξαρση, όμως το μεγάλο στοίχημα είναι να μην υπάρξει και πάλι εξαγωγή από την Αφρική στις ευρωπαϊκές χώρες. «Ο τρόπος μετάδοσης είναι ευκολότερος όταν έρθει σε επαφή δέρμα με δέρμα, διότι χαρακτηριστικό του είναι ότι κάποιος που έχει τον ιό παρουσιάζει εξανθήματα σαν φουσκάλες, που είναι γεμάτες υγρό με ιό».
Ως εκ τούτου, μπορεί να μεταδοθεί εύκολα με αυτόν τον τρόπο ή ακόμα και μέσω αντικειμένων που άγγιξε κάποιος που έσπασαν τα εκκρινοσκεπάσματά του είτε και μέσω μικροσταγονίδια ή με πολύ στενή επαφή, όπως επισήμανε ο κ. Καραγιάννης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον mpox ο ΠΟΥ
Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων, τη δεύτερη μέσα σε δύο χρόνια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκάλεσε συνεδρίαση της επιτροπής του για την αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιας υγείας, αφιερωμένη στην mpox, την Τετάρτη 14 Αυγούστου καθώς η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται σε χώρες της Αφρικής.
«Συγκλήθηκε η πρώτη συνεδρίαση το 2024 της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ (...) όσον αφορά την αναζωπύρωση της mpox», ανέφερε ο οργανισμός σε ενημερωτικό σημείωμά του. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής αυτής γενικά γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
Η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού που μπορεί να κηρύξει ο ΠΟΥ. Το πράττει ο γενικός διευθυντής του, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής.
Μικρότερη ανησυχία για Oropouche
Ένας άλλος ιός που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε έξαρση και ανάγκασε των ΕCDC αναφερθεί σε σχετική του έκθεση, είναι ο Oropouche virus, για τον οποίο όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο αντίκτυπος της λοίμωξης από τον OROV στις έγκυες γυναίκες, τα έμβρυα και τα νεογνά θα μπορούσε συνεπώς να είναι υψηλότερος από ό,τι για τον γενικό πληθυσμό, αν και ο αντίκτυπος αυτός εξακολουθεί να τελεί υπό διερεύνηση».
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, ο Oropouche επηρεάζει την Βραζιλία και την Κούβα, ωστόσο περιστατικά παρουσιάστηκαν και στην Ευρώπη, τα οποία ήταν εισαγόμενα από αυτές τις χώρες.
«Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται από το τσίμπημα κουνουπιών, τα οποία δεν έχουμε στην Ευρώπη», είπε ο επιδημιολόγος και συνέχισε τονίζοντας πως «ακόμα κι αν έρθει κάποιος, αν δεν τρυπηθεί από το κατάλληλο κουνούπι, ώστε να μολυνθεί και μετά να το μεταδώσει σε άλλο άνθρωπο, δεν είναι εύκολη η μετάδοση».
Κληθείς να εξηγήσει τι συμβαίνει στην περίπτωση των εγκύων, υπέδειξε πως «από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν φαίνεται ότι είναι μεταδόσιμος ο ιός, ωστόσο εάν προσβάλλει μια έγκυο, τότε μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά το έμβρυο. Δηλαδή μπορεί να μην αναπτυχθεί κανονικά, μπορεί να υπάρξει αποβολή ή ακόμα όταν γεννηθεί το παιδί ενδεχομένως να παρουσιάζει μικροκεφαλία, που παρουσιάζουν έμβρυα, των οποίων οι μητέρες φέρουν τον ιό».
Θέλοντας να καθησυχάσει τους πολίτες, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι «εμείς σαν Ευρωπαίοι δεν πρέπει να ανησυχούμε για κάτι το επικίνδυνο ή που πρόκειται να προκαλέσει επιδημία».