Η πρόθεση υπάρχει, αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του ΓΓ για το Κυπριακό

Εν αναμονή των επόμενων βημάτων που θα αποφασίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό βρίσκεται η Κυβέρνηση μετά το ναυάγιο της προσπάθειας που υπήρξε για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης. Υπενθυμίζεται ότι, εάν υπήρχε θετική ανταπόκριση και από την τουρκική πλευρά, η τριμερής θα πραγματοποιείτο σήμερα, κάτι που δεν θα συμβεί, καθώς, παρά το «ναι» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι προθέσεις των ΗΕ προσέκρουσαν στην άρνηση του Ερσίν Τατάρ.

Είναι ξεκάθαρο πως η βούληση και η πρόθεση για μια νέα κίνηση στο Κυπριακό υπάρχει από πλευράς ΗΕ (και ως εκ τούτου και η πεποίθηση πως είναι εφικτή η πρόοδος) για αυτό και εκτιμάται πως η νέα πρωτοβουλία δεν ολοκληρώθηκε μετά την αποτυχία να διευθετηθεί τριμερής συνάντηση τον Αύγουστο, όπως ενδεχομένως να ήλπιζε ο Τατάρ. Αυτό που δεν υπήρξε είναι οι κατάλληλες πιέσεις προς την τουρκική πλευρά, η οποία παραμένει αδιάλλακτη και δείχνει πως ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο να επιτύχει κάποιας μορφής αναγνώριση του παράνομου μορφώματος, παρά λύση στο Κυπριακό.

Εκ των πραγμάτων η προσοχή μετατοπίζεται πλέον τον Σεπτέμβριο, όταν θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στο πλαίσιό της, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να δει ξεχωριστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ερσίν Τατάρ, όπως συνηθίζεται, και ενδεχομένως να διαβιβάσει τις προτάσεις του αυτοπροσώπως, σε μία προσπάθεια να πεισθεί η τουρκική πλευρά να παρακαθίσει σε τριμερή. Ακόμη και αν αποδεχθεί, ωστόσο, αποτελεί ερώτημα αν αυτή η συνάντηση μπορεί να οδηγήσει σε επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, δεδομένης της στάσης που επιδεικνύει.

Παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες στον τ/κ Τύπο, η Άγκυρα δείχνει ενοχλημένη με τη διαχείριση του Ερσίν Τατάρ και ενδεχομένως να ήθελε ο εγκάθετός της να δείξει ένα πιο διπλωματικό πρόσωπο, δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε μετακίνηση σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και από την κατοχική χώρα στέλνονται μηνύματα που παραπέμπουν στην «κυριαρχική ισότητα». Ενδεχομένως, ωστόσο, η Τουρκία να ήθελε ο Τατάρ να προσέλθει σε μία τριμερή συνάντηση, με στόχο να καταδείξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως απορριπτικό, που δεν δέχεται να ικανοποιήσει τα «τρία άλφα» και άλλες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που παραπέμπουν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται η διαρροή περί παραπόνων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στον λεγόμενο «πρωθυπουργό» να μην αποτελεί ένδειξη πως ο Τατάρ δεν είχε προσυνεννοηθεί με την Άγκυρα, αλλά ένδειξη ότι γίνονται διαφορετικές σκέψεις από την κατοχική χώρα σε ό,τι αφορά την «προεδρία» του ψευδοκράτους, οι οποίες ενισχύθηκαν από την κακή του διαχείριση. Εάν, ωστόσο, ο Ερσίν Τατάρ αισθάνεται ότι η Τουρκία άρχισε να ψάχνει τον αντικαταστάτη του, ενδεχομένως να καταστεί ακόμη πιο αδιάλλακτος, σε μία προσπάθεια να στείλει μηνύματα αποφασιστικότητας, κάτι που αναπόφευκτα θα ενίσχυε την στασιμότητα που παρατηρείται.

Το γεγονός, πάντως, πως τις προηγούμενες ημέρες η Άγκυρα επιχείρησε να δώσει ερμηνείες στην «κυριαρχική ισότητα» που να εμπίπτουν εντός της ομοσπονδιακής λογικής παρόλο που εκφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου, θα μπορούσε να εκληφθεί ως μία προσπάθεια να προλειάνει το έδαφος για τον Ερσίν Τατάρ, ώστε να μπορέσει να κάνει με πιο ομαλό τρόπο στροφή, εάν όντως αποφασίσουν ότι θέλουν να συμμετέχουν στους όποιους σχεδιασμούς έχει κατά νουν ο κ. Γκουτέρες. Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε πως, παρά τις ειδήσεις ότι θα πραγματοποιηθεί τριμερής, «κάτι τέτοιο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ατζέντα».

Όποτε, πάντως, και να παρουσιαστούν ενώπιον των ΗΕ, η τουρκική πλευρά αναμένεται να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις που παραπέμπουν σε αναγνώριση, αφού υποστηρίζουν ότι οι συνομιλίες στο προηγούμενο πλαίσιο έχουν λήξει στο Κραν Μοντανά και πλέον η συζήτηση θα πρέπει να γίνεται σε μια νέα βάση, η οποία να συμπεριλαμβάνει και το ψευδοκράτος. Αυτό συνεχίζει να παραμένει και το μεγαλύτερο εμπόδιο, καθώς η ελληνική πλευρά, παρόλο που δηλώνει πανέτοιμη να επιστρέψει στην διαπραγματευτική τράπεζα, προφανώς δεν πρόκειται να προβεί σε ενέργειες που να υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται, πάντως, να συνεχιστούν οι κινήσεις στο παρασκήνιο, με στόχο να καταστήσουν πιο κατάλληλες τις συνθήκες για εξελίξεις στο Κυπριακό. Αυτό είναι κάτι που επιζητά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά τις πολιτικές επικρίσεις που δέχεται από κάποιους ότι δεν διαχειρίστηκε ορθά το ζήτημα της βολιδοσκόπησης της τριμερούς, καθώς θεωρούν ότι με τη δημοσιοποίηση προκλήθηκε η αντίδραση του Ερσίν Τατάρ. Σημειώνεται, ωστόσο, πως ο Τ/κ ηγέτης δεν απάντησε θετικά και άλλαξε γνώμη. Αυτό που φαίνεται να συνέβη είναι ότι, αφού έγινε γνωστή η διεργασία που προηγήθηκε, τοποθετήθηκε και δημοσίως αρνητικά και μάλιστα με άτσαλο τρόπο.

Δειτε Επισης

«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του