Η μνήμη Ισαάκ-Σολωμού φέτος καίει στα βουνά-Η νοητή γραμμή στον Πενταδάκτυλο και ο πόθος για λευτεριά

«Τα θεμέλια μου στα βουνά

και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί

στον ώμο τους και πάνω τους

η μνήμη καίει άκαυτη βάτος»

Οι στίχοι του Ελύτη πυξίδα για τη νοητή γραμμή. Εκείνη που περνά πάνω από τα σύννεφα και τις πεδιάδες, για να φτάσει στον βουβό Πενταδάκτυλο.

Η μνήμη γεννά ελπίδα και οι μοτοσικλετιστές δεν ξεχνούν. Δεν ξεχνούν τα 50 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Δεν ξεχνούν τα 28 χρόνια από τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού προχωρά με ορίζοντα τη μνήμη, την αξιοπρέπεια, τη λευτεριά.

«Βουνοκορφών μνήμες. Οι τέσσερις αναβλύζουν τις μνήμες της πέμπτης και οι οδοιπόροι διαπερνούν μονοπάτια ιστορικά, που διηγούνται ολόκληρη την κυπριακή ιστορία. Χαράζοντας νοητή γραμμή, πάνω από τα σύννεφα και τις πεδιάδες, για να φτάσει στον βουβό Πενταδάκτυλο», εξηγεί η Πρωτοβουλία για τη φετινή, συμβολική της εκδήλωση, που ταξιδεύει, εκτός από τα κυπριακά βουνά, και στην κυπριακή ιστορία.

«Πέντε πλην ενός: Κιόνια, Τρόοδος, Μαχαιράς, Τεισιά της Μαδαρής, Παπούτσα, Πενταδάκτυλος. Κάστρα της Κύπρου με μνήμες ελληνικών αιώνων, πενήντα χρόνια μετά την εισβολή. Σύμμαχοι των οδοιπόρων που κουβαλούν τη μνήμη του 1996, του Τάσου, του Σολωμού και άλλων ηρώων. Του Κυπριανού, του Ρε Αλέξη, του Ονησίλου, του Σώζου, του Ονούφριου Κληρίδη, του Αυξεντίου, του Δράκου, του Παλληκαρίδη, του Τάσου Μάρκου, του Κατσάνη, του Κατούντα. Βουνοκορφές που σπρώχνουν τους οδοιπόρους προς την κατεύθυνση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της συνείδησης. Θεμέλια μιας μεγάλης πορείας που φτάνει στο Παραλίμνι, στη Δερύνεια και δεν σταματά μέχρι να ανασάνει στην Αμμόχωστο, στη Μεσαριά, στην Καρπασία, στην Κερύνεια, στη Μόρφου. Η μνήμη καίει στα βουνά».

Όπως ανακοίνωσε η Πρωτοβουλία, μετά από οδοιπορικό στις κορυφές της Κύπρου, πλην του κατεχόμενου Πενταδακτύλου, πορείες από όλες τις πόλεις θα κινηθούν προς το κοιμητήριο Παραλιμνίου, σήμερα Σάββατο 10 Αυγούστου, όπου στις 20:30, θα πραγματοποιηθεί λιτή εκδήλωση στη μνήμη των δύο λεβεντών. Εκεί θα συναντηθούν ξανά τα σύνολα της Πρωτοβουλίας: Μοτοσικλετιστές, δρομείς, ποδηλάτες, κολυμβητές και θα καταθέσουν ψυχή ενώπιον του Σολή και του Τάσου.

Όπως πάντα οι πορείες ξεκινούν από κάθε σημείο της ελεύθερης Κύπρου, με στόχο την πλήρη απελευθέρωση. Η πρώτη αναχώρηση θα γίνει από την Πάφο, στις 17:30, στον χώρο στάθμευσης του Παφιακού Σταδίου. Από τη Λευκωσία, η πορεία θα αναχωρήσει από τη δυτική κερκίδα του ΓΣΠ στις 18:30. Την ίδια ώρα, θα αναχωρήσει η πορεία από τον χώρο στάθμευσης της Βιομηχανικής Περιοχής Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό. Από την Λάρνακα η αναχώρηση θα γίνει στις 19:00 στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς, παρά την έξοδο Αβδελερού. Σημείο εκκίνησης για την επαρχία Αμμοχώστου ορίστηκε ο κυκλικός κόμβος Αγίας Νάπας στις 19.30.

«Προχωράμε στον δρόμο που χάραξε ο Σολωμός και ο Τάσος, υπογράφουμε εκ νέου τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη, της ζωής ενάντια στον θάνατο, της ελευθερίας ενάντια στη σκλαβιά, όλα είναι συνειδητά. Προσκυνούμε τη χάρη και την τιμή τους, υποσχόμαστε να μεταφέρουμε το μήνυμά τους στην Αμμόχωστο, στην Κερύνεια, στη Μόρφου, στην Καρπασία, στη Μεσαριά, στον Πενταδάκτυλο, για να ολοκληρωθεί το οδοιπορικό. ‘Τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στους ώμους τους’», τόνισε.

Είναι τα χρόνια πολλά και η προσμονή περισσότερη. Μια Κύπρο ελεύθερη ήθελαν ο Σολωμού και Ισαάκ και βγήκαν τα σκαλοπάτια που παν στη λευτεριά του Ευαγόρα. Μια Κύπρο ελεύθερη θέλουμε και εμείς σήμερα. Χωρίς λιγότερες βουνοκορφές. Και αυτή η μνήμη γεννά ελπίδα.

Η θυσία του Τάσου και του Σολάκη έγινε φάρος για όλους εμάς. Το ατιμώρητο έγκλημα εις βάρος τους, είναι έγκλημα εις βάρος όλης της Κύπρου. Κάθε φορά που ξεκινούν οι μοτοσικλέτες, ξεκινά μια νέα απαίτηση. Για μια Κύπρο ελεύθερη. Χωρίς συρματοπλέγματα. Χωρίς στρατούς κατοχής. Και χωρίς «υπουργούς» δολοφόνους. Για την Κύπρο που μας αξίζει.

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις