Έκαναν στροφή, άφησαν τις ανέσεις και επέλεξαν την φύση οι Κύπριοι-Πλήρεις οι χώροι για camping
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 11 Αυγούστου 2024
Εναλλακτικούς τρόπους για να περάσουν το υπόλοιπο του καλοκαιριού φαίνεται ότι βρήκαν οι Κύπριοι, αφού όλο και περισσότεροι στρέφονται προς τη φύση και την κατασκήνωση, με αποτέλεσμα κάποιοι χώροι να είναι υπερπλήρεις. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί επέλεξαν να αφήσου πίσω τις ανέσεις που θα παρείχε ένα ξενοδοχείο ή ένα σύγχρονο τουριστικό κατάλυμα, σε μία προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά στη φύση, αλλά και για να εξοικονομήσουν χρήματα, δεδομένου και των αυξητικών τάσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Το ημερολόγιο έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα και το τέλος του καλοκαιριού να πλησιάζει και αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Οι πλείστοι επιλέγουν να αφήσουν την καθημερινότητα και να ζήσουν στιγμές χαλάρωσης μέσα στον Αύγουστο και συγκεκριμένα κοντά στις 15 του μήνα, καθώς είναι τόσο η μέση του Αυγούστου, όσο και μία εορταστική ημέρα, αφού θεωρείται το Πάσχα του καλοκαιριού. Οι επιλογές που έχουν οι Κύπριοι είναι πολλές και μία εξ αυτών είναι και το ελεύθερο camping, μία επιλογή που τα τελευταία χρόνια έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών πολιτών.
Αυτό έγινε επειδή από τη μία πρόκειται για ένα εναλλακτικό τρόπο για να διασκεδάσουν οι Κύπριοι και να περάσουν μέρες ξεγνοιασιάς και από την άλλη πρόκειται για ένα αρκετά οικονομικό τρόπο για διακοπές, σε σύγκριση με το ποσό που χρειάζεται κάποιος για να περάσει τις καλοκαιρινές του μέρες σε ένα ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα, ειδικά εν μέσω συνεχώς αυξανόμενων τιμών.
Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή υπάρχουν εν λειτουργία δύο δημόσιοι χώροι κατασκήνωσης και ένας ημιδημόσιος, ενώ ένας είναι εκτός λειτουργίας λόγω εργασιών. Συγκεκριμένα, σε λειτουργία βρίσκονται:
-Ο κατασκηνωτικός χώρος στα Πλατάνια
-Ο κατασκηνωτικός χώρος στο Τρόοδος
- Ο κατασκηνωτικός χώρος στον Σταυρό της Ψώκας
Σημειώνεται πως ο κατασκηνωτικός χώρος, που λειτουργούσε στην Πόλη Χρυσοχού δεν λειτούργησε επειδή ήταν ενοικιασμένος χώρος σε ιδιώτη και λόγω του ότι έληξε το συμβόλαιό του, δεν βρέθηκε άλλος για να τον ενοικιάσει, με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστός. Πέραν τούτου, στην περιοχή Καμπί του Καλογήρου γίνονται έργα στους χώρους υγιεινής και δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει αυτό το καλοκαίρι.
«Ο χώρος στα Πλατάνια είναι υπερπλήρης και δεν θα μπορεί κάποιος να βρει χώρο για να πάει camping εκεί. Όμως, ο χώρος στο Τρόοδος, που είναι υπό την ευθύνη διάφορων υπηρεσιών, έχει χώρο. Εκεί ο κόσμος καλείται να πληρώσει 15 ευρώ την ημέρα για σκηνή, ενώ στο δικό μας είναι 5 ευρώ και την εβδομάδα πληρώνει 90 ευρώ, σε αντίθεση με το δικό μας που είναι 20 ευρώ. Στο μήνα στο Τρόοδος θα πληρώσουν 200 ευρώ το μήνα, ενώ στους δικούς μας χώρους είναι 70 ευρώ. Εκεί υπάρχει φρουρός που είναι όλη την ημέρα εκεί και δεν μπορεί να βγει και να μπει στο χώρο, χωρίς φύλαξη», εξήγησε στον REPORTER ο αρμόδιος λειτουργός του Τμήματος Δασών, Στέλιος Νικοδήμου.
Σημειώνεται πως ο κατασκηνωτικός χώρος στα Πλατάνια είναι χωρητικότητας 600 ατόμων και 150 τροχόσπιτων και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 70 τροχόσπιτα στο σημείο και ο χώρος είναι γεμάτος με αντίσκηνα. Στο μεταξύ, διαθέσιμος χώρος υπάρχει και στον κατασκηνωτικό χώρο στον Σταυρό της Ψώκας, δεδομένου ότι βρίσκεται σε μακρινή απόσταση και δεν τον επιλέγουν πολλοί, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκονται εκεί 20 τροχόσπιτα και πέντε-έξι σκηνές και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αυξηθούν.
Αυτό που πρέπει να κάνουν οι πολίτες, σε περίπτωση που θέλουν να επισκεφτούν τους κατασκηνωτικούς χώρους είναι να επικοινωνήσουν με τους τοπικούς δασικούς σταθμούς, ώστε να βεβαιωθούν ότι υπάρχουν θέσεις για να κατασκηνώσουν, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η ευχέρεια να γίνεται προκράτηση μέσω διαδικτύου.
Δεν υπάρχουν σκέψεις για μετατροπή των χώρων σε Glamping
Στο μεταξύ, ενώπιον της Βουλής είχαν προωθηθεί κάποια νομοσχέδια για τους κατασκηνωτικούς χώρους πολυτελείας, τα γνωστά Glamping, τα οποία ωστόσο δεν έχουν ψηφιστεί και αφορούν περισσότερο ιδιωτικά συμφέροντα, με το Τμήμα Δασών να ξεκαθαρίζει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση να εμπλακούν σε τέτοια συζήτηση.
«Αυτό που προωθείται αφορά σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Εμείς δεν έχουμε πρόθεση να εμπλακούμε στο διάλογο. Σε περίπτωση που ψηφιστεί αυτή η νομοθεσία θα αυξήσει το ενδιαφέρον του κόσμου για camping, όμως εμείς δεν θέλουμε να εμπλακούμε, επειδή χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια, δεδομένου ότι αφορά τουρισμό ευεξίας και απαιτούνται μεγάλες ανέσεις σε κατασκηνωτικούς χώρους».
Μεμονωμένα τα περιστατικά παρανομίας
Παράλληλα, αυτό που τονίζει ο κ. Νικοδήμου είναι ότι είναι πολύ περιορισμένα τα περιστατικά παρανομίας, δεδομένου ότι είναι ευρέως γνωστοί οι κατασκηνωτικοί χώροι και ο κόσμος γνωρίζει που να αποταθεί. Πέραν τούτου, γίνονται συχνά περιπολίες από το Τμήμα Δασών, για την δασική προστασία, κάτι που σημαίνει ότι είναι εύκολο να εντοπιστεί κάποιος που βγαίνει εκτός ορίων. Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος που παρανομεί, καλείται να πληρώσει πρόστιμο, όπως ορίζεται στο νόμο.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και τα drones του Τμήματος Δασών και της Πολιτικής Άμυνας και άλλων υπηρεσιών που πετούν πάνω από τα δάση και είναι εύκολο να εντοπιστούν οι παρανομούντες. Συνήθως είναι μεμονωμένα περιστατικά, επειδή οργανωμένα σύνολα που θέλουν να κατασκηνώσουν σε ένα σημείο, ζητούν άδεια και όταν τους δοθεί, προχωρούν στην κατασκήνωσή τους, αλλά υπάρχουν κάποια κριτήρια».