Ειδοποίησε την Αστυνομία για άστεγο και του είπαν να τον μεταφέρει μόνος του στον σταθμό-Καθιερώνεται πρωτόκολλο

Μέλος του Κινήματος Οικολόγων εντόπισε ένα άτομο σε άθλια κατάσταση, να κοιμάται σε ένα παγκάκι σε πάρκο της Λευκωσίας και ακολούθως ενημέρωσε τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό, όπου ο επί καθήκοντι αστυνομικός του ζήτησε να μεταφέρει ο ίδιος τον άστεγο στο αστυνομικό σταθμό για να διανυκτερεύσει εκεί.

«Αυτές ήταν σύμφωνα με τον αστυνομικό, οι οδηγίες που είχε», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων προσθέτοντας ότι, «ο πολίτης δεν είχε τέτοια δυνατότητα. Εκείνη την ώρα δεν λειτουργούσε καμιά άλλη υπηρεσία και δεν μπορούσε να βρει από κανένα άλλο φορέα οποιαδήποτε βοήθεια».

Παράλληλα το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει πως, η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας των Οικολόγων απέστειλε επιστολή προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, θέτοντας το ερώτημα αν υπάρχει οποιοδήποτε πρωτόκολλο διαχείρισης τέτοιων περιπτώσεων. «Δηλαδή όταν εντοπίζεται ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες ένα άτομο σε μια τέτοια κατάσταση, πού πρέπει να απευθυνθεί ο πολίτης και ποιες υπηρεσίες θα πρέπει να συνεργαστούν για την διαχείριση της υπόθεσης».

Όπως αναφέρουν οι Οικολόγοι, «προς τιμή του ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Παπαθεοδώρου αντιμετώπισε το θέμα με ευαισθησία και έδωσε οδηγίες να γίνουν οι απαραίτητες επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες.  Όπως ο ίδιος ομολογεί σε επιστολή του προς το Κίνημα Οικολόγων «(....) παρόλο που είναι ένα ζήτημα το οποίο κατά διαστήματα απασχολεί διάφορες υπηρεσίες της Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και την Αστυνομία εντούτοις δεν υπήρχε καταγεγραμμένο πρωτόκολλο των ενεργειών της Αστυνομίας και της συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας και Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας – Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για τον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων». 

Επιπλέον, ο Αρχηγός της Αστυνομίας πληροφορεί το Κίνημα Οικολόγων πως, «με αφορμή την εισήγηση σας η Αστυνομία σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας – Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας προχώρησε στην ετοιμασία πρωτοκόλλου που αφορά την συνεργασία τους και τις ενέργειες τους για τον κατάλληλο χειρισμό περιπτώσεων αστέγων προσώπων στη βάση πάντα των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο ενσωματώθηκε στην Αστυνομική διάταξη 5/62 - "Χειρισμός προσώπων που ασθενούν, βρίσκονται υπό την επήρεια ψυχοδραστικών ουσιών ή είναι άστεγοι».

Το Κίνημα Οικολόγων χαιρετίζει τη θετική ανταπόκριση του Αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου και την καθιέρωση πρωτοκόλλου για τη διαχείριση από την Αστυνομία τέτοιων περιπτώσεων.

«Ζητούμε να υπάρξει διαφάνεια και ενημέρωση του κοινού για τις πρόνοιες του πρωτοκόλλου ώστε να οικοδομηθεί η συνεργασία μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας στη διαχείριση αυτού του προβλήματος», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας