Ναυαγεί η πραγματοποίηση τριμερούς τον Αύγουστο-Ερώτημα τα επόμενα βήματα
06:00 - 06 Αυγούστου 2024
Όλο και περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ερσίν Τατάρ. Οι σαφέστατες δηλώσεις από τα κατεχόμενα δεν αφήνουν πλέον περιθώρια αισιοδοξίας ότι μπορεί να γίνει κάτι που θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα για την τριμερή και τα πράγματα στο Κυπριακό περνούν σε νέα φάση αβεβαιότητας.
Παρά την ελπίδα της Κυβέρνησης ότι ο Τατάρ θα αλλάξει γνώμη, ρεαλιστικά δεν αναμένεται κάτι τέτοιο, αφού κάθε μερικές ώρες ο κατοχικός ηγέτης φροντίζει να επαναλαμβάνει την άρνησή του να συμμετέχει. Ως εκ τούτου, έχει δεσμεύσει δημοσίως τον εαυτό του και θα ήταν μεγάλη υπαναχώρηση από μέρους του από εδώ και πέρα να ανατρέψει την απόφασή του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Να αλλάξει γνώμη ο Τατάρ ελπίζει η Κυβέρνηση-Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο Τ/κ ηγέτης
Έτσι κι αλλιώς, από την αρχή της προσπάθειας της προσωπικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες, το μοναδικό πράγμα που έκανε ο Τατάρ ήταν να βάζει εμπόδια στις προσπάθειες για ξεκλείδωμα της διαδικασίας του Κυπριακού. Φρόντισε να προεξοφλήσει ότι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ δεν θα καταφέρει να βρει κοινό έδαφος και, ακολούθως, έκανε τα πάντα για να επιβεβαιώσει αυτή του την θέση, προβάλλοντας απαράδεκτες απαιτήσεις και προωθώντας τη δική του ατζέντα αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Αν και προφανώς κάτι είχαν υπόψιν τους τα ΗΕ όταν βολιδοσκοπούσαν για την πραγματοποίηση τριμερούς, είναι ξεκάθαρο πως αυτό δεν ήταν η βούληση του Ερσίν Τατάρ.
Μάλιστα, ο Τ/κ ηγέτης επιτέθηκε ευθέως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που επιθυμεί την πραγματοποίηση συνάντησης, κατηγορώντας τον για προσπάθεια να χειραγωγήσει τον ΓΓ των ΗΕ, επειδή συνεχίζει να ζητά συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για εξεύρεση λύσης, αντί να υποκύπτει στις απαράδεκτες αξιώσεις του. «Το μεγαλύτερο λάθος που έγινε διπλωματικά με αυτές τις δηλώσεις είναι ότι (ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης) χρησιμοποίησε τον ΓΓ του ΟΗΕ ως εργαλείο επικαλούμενος το όνομά του», δήλωσε προκλητικά.
Προειδοποίησε, μάλιστα, τους Ε/κ ότι «δεν θα πρέπει να εξαπατηθούν ή να ξεγελαστούν από τη ρητορική» του Προέδρου της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά ότι δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν. «Αυτές οι δηλώσεις είναι και σαθρές και μακριά από την πραγματικότητα», υποστήριξε, προσπαθώντας να στείλει μηνύματα και σε όσους από τη διεθνή κοινότητα ευελπιστούσαν σε ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό.
Κυρίως, όμως, στη δύσκολη θέση που βρίσκεται, δεδομένου ότι από τη δική του πλευρά προέρχεται η άρνηση, ο Τατάρ επιχείρησε να βγάλει ψεύτη τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ώστε να πλήξει την αξιοπιστία του στο πλαίσιο ενός blame game. Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να εμπλακεί σε κανένα blame game όμως, καθώς στόχος της παραμένει η επανέναρξη των συνομιλιών, ώστε το Κυπριακό να μπει σε τροχιά λύσης, και όχι η διαχείριση της αποτυχίας.
Από τη δική της πλευρά, η Κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, με τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να επαναλαμβάνει την ελπίδα ο Ερσίν Τατάρ να αλλάξει γνώμη, καθώς η κοινή συνάντηση θεωρείται πως θα έχει υψηλή αξία στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
«Θεωρούμε ότι είναι μόνο μέσα από τον διάλογο, είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα πρέπει να αναληφθεί, στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακό που οι ανησυχίες τόσο των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας όσο και των Ελληνοκύπριων συμπατριωτών μας μπορούν να απαντηθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Αλλά αυτοί οι προβληματισμοί, αυτές οι θέσεις, τις οποίες προτάσσει ο κ. Τατάρ, δυστυχώς (υπάρχουν) μέχρι σήμερα και αρνείται έστω και μια κοινή συνάντηση στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα», δήλωσε.
Ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε ταυτόχρονα πως εμείς βρισκόμαστε στη διάθεση του ΓΓ των ΗΕ. Προφανώς ακόμα και αν δεν γίνει τώρα η τριμερής, η Κυβέρνηση -όπως και προηγουμένως- θα συνεχίσει να επιδιώκει την πραγματοποίησή της, αφού θεωρείται σημαντικός σταθμός για να δοθεί κάποια συνέχεια στη διαδικασία στο Κυπριακό. Συνεπώς, ερώτημα αποτελεί τι μπορεί να γίνει παρακάτω για να διευκολυνθεί μια τριμερής.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Τατάρ δεν αρνείται απλώς την πραγματοποίηση συνάντησης στις 13 Αυγούστου, την αρνείται γενικά, αφού θεωρεί ότι δεν υφίσταται πλέον το διαπραγματευτικό πλαίσιο του παρελθόντος. «Η ομοσπονδία, για την οποία αποσύραμε τη συγκατάθεσή μας και η οποία κατέρρευσε πλήρως στο Κραν Μοντανά το 2017, δεν έχει βάση συναίνεσης για το Κυπριακό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εγκάθετος της κατοχής, επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως μια νέα διαδικασία θα ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της «κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων».
Ως εκ τούτου, ενδεχομένως μόνο κατόπιν διαταγής της Τουρκίας θα μπορούσε ο Τατάρ να μετακινηθεί από τις θέσεις του και να ανοίξει ο δρόμος για μια τριμερή συνάντηση. Εκ των πραγμάτων, το επόμενο ορόσημο είναι αυτό της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να μεσολαβήσει, ώστε να υπάρξει στροφή από τουρκικής πλευράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγώνας εντυπώσεων μεταξύ Προέδρου και Τατάρ-Αβέβαιη η πραγματοποίηση τριμερούς