«Η Σερβία εκτιμά την κυπριακή υποστήριξη για ένταξη στην ΕΕ»

Η Σερβία είναι ευγνώμων στην Κύπρο για την υποστήριξη αρχών στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας, η οποία είναι υψίστης σημασίας και εκτιμά ιδιαίτερα τη βοήθεια και την υποστήριξη της Κύπρου για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου που δεν είναι άλλος από την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Marko Djuric.

Ο Σέρβος Υπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο, κατά την οποία έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και είχε επαφές με τον ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο και την Yφυπουργό Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου. Μίλησε επίσης στην ετήσια συνάντηση των αρχηγών διπλωματικών αποστολών της Κύπρου.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, σημείωσε ότι η Σερβία και η Κύπρος συνδέονται με μια ισχυρή και διαρκή σχέση, που βασίζεται στη γνήσια φιλία, την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την ιστορική εγγύτητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών των δύο χωρών.

 «Είμαστε ευγνώμονες στους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας για την υποστήριξη αρχών για την εδαφική μας ακεραιότητα και κυριαρχία, η οποία είναι υψίστης σημασίας για τη χώρα και τον λαό μας, και εκτιμούμε ιδιαίτερα τη βοήθεια και την υποστήριξη της Κύπρου για την επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου, της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Ο κ. Djuric ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία, μετά από πρόσκληση "του καλού του φίλου" Κωνσταντίνου Κόμπου, είχε εξαιρετικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον ομόλογό του.

«Συζητήσαμε για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της άμυνας, καθώς και μεταξύ των δύο Υπουργείων και των διπλωματικών ακαδημιών μας. Η οικονομική συνεργασία παραμένει προτεραιότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των χωρών μας», είπε ο ΥΠΕΞ.

Επιπρόσθετα, είπε ότι είχε τη χαρά να συνομιλήσει και με την Υφυπουργό Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, για την προώθηση των διμερών πολιτιστικών ανταλλαγών και την προώθηση των πλούσιων ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών.

 Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, ο κ. Djuric είπε ότι η Σερβία υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών και είναι σταθερά στο πλευρό της Κύπρου στις προσπάθειές της να διατηρήσει την κυριαρχία της.

«Βλέπουμε τη χώρα σας ως μία, ακέραια και αδιαίρετη και μπορείτε να βασιστείτε πλήρως σε εμάς για όλα τα θέματα που αφορούν τα εθνικά σας συμφέροντα. Η δική μας εμπειρία υπογραμμίζει τη σημασία της υπομονής, της διπλωματίας και της δέσμευσης στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές, και πιστεύουμε ότι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη μιας διαρκούς, ειρηνικής και συνολικής λύσης,  η οποία θα πρέπει να συμφωνηθεί αμοιβαία και από τα δύο μέρη σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Djuric στο ΚΥΠΕ.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Σερβία σέβεται την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει προσωπική του απεσταλμένη και τη βλέπει ως ευκαιρία για ενισχυμένο διάλογο.

«Επιπλέον, πρέπει να επαινέσουμε την κυπριακή κυβέρνηση για την αποφασιστικότητα και την εποικοδομητική προσέγγισή της για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η Σερβία είναι έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της και να μοιραστεί τις εμπειρίες της στις διαδικασίες επίλυσης συγκρούσεων και συμφιλίωσης. Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας θα διευκολύνουν μια δίκαιη και δίκαιη λύση που θα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο κ. Djuric είπε ότι πρόκειται για μια βαθιά ανησυχητική εξέλιξη.

«Όλες οι απώλειες ζωών, ιδιαίτερα των παιδιών, είναι ολέθριες. Η Σερβία προέτρεψε και θα συνεχίσει να προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξεκινήσουν διάλογο για να αποτρέψουν την περαιτέρω βία και αστάθεια στην περιοχή», σημείωσε.

 Όσον αφορά την Ουκρανία, ο ΥΠΕΞ είπε ότι η Σερβία υποστηρίζει αμοιβαία την εδαφική της ακεραιότητα και έχει επανειλημμένα τονίσει το δικαίωμα της Ουκρανίας στην κυριαρχία, ζητώντας ειρηνική επίλυση με διπλωματικά μέσα.

 «Προσφέραμε επίσης ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και δεχτήκαμε σχεδόν 80.000 Ουκρανούς που έφυγαν από τη χώρα και βρήκαν καταφύγιο στη Σερβία. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις (Ουκρανία-Μέση Ανατολή), η Σερβία επαινεί τη συνεχή δουλειά που επιτελείται από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και την ΕΕ για τον μετριασμό αυτών των συγκρούσεων. Ελπίζουμε σε γρήγορες αποφάσεις που θα τερματίσουν τη βία και τα δεινά των πολιτών», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Djuric είπε ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων είναι το πλέον σημαντικό εθνικό ζήτημα της Σερβίας και η θέση της χώρας είναι ξεκάθαρη.

«Δεν αναγνωρίζουμε τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου και επιδιώκουμε μια λύση μέσω του διαλόγου με τη διευκόλυνση της ΕΕ και της τήρησης των αρχών του διεθνούς δικαίου», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Σερβία ζητά την τήρηση των αρχών του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ,  την προστασία των σερβικών και άλλων μη αλβανικών κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών , ως το βασικό πλαίσιο για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, ιδίως όσον αφορά την ίδρυση της Κοινότητας Δήμων με σερβική πλειοψηφία, «τη μία και μοναδική υποχρέωση που η Πρίστινα δεν έχει εκπληρώσει, ούτε ακόμη και ύστερα από 11 χρόνια».

Ο κ. Djuric είπε ότι οι πρόσφατες προσπάθειες από πλευράς ΕΕ για τη διοργάνωση διαπραγματεύσεων απέτυχαν «εξαιτίας της έλλειψης προθυμίας της Πρίστινας να συμμετάσχει ακόμη και στη συνάντηση στις Βρυξέλλες».

«Το Βελιγράδι, από την άλλη πλευρά, παραμένει ένα αξιόπιστο και υπεύθυνο μέρος στο διάλογο, προσηλωμένο στις διαπραγματεύσεις και επιδιώκοντας μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που διασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της σερβικής κοινότητας, τα οποία συνεχώς παραβιάζονται, αφήνοντας τους Σέρβους σε διαρκή φόβο για τη ζωή τους και την επιβίωσή τους σε αυτή τη νότια επαρχίας μας», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι η Σερβία εκτιμά την υποστήριξη της Κύπρου και άλλων φίλων χωρών, καθώς και των διεθνών εταίρων που ενθαρρύνουν τον εποικοδομητικό διάλογο και στοχεύουν να βοηθήσουν στην επίτευξη συνολικής και διαρκούς λύσης.

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ