Καταγγέλλει στημένη κατάθεση με υποδείξεις και εκβιασμούς η πρώην μάρτυρας στην υπόθεση Ανδρονίκου-Όσα ισχυρίζεται

Φωτιές σε δύο μέτωπα άναψε η εκ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας στην υπόθεση δολοφονίας του Δημήτρη Ανδρονίκου, γνωστός ως «Δημητρούι», που διαπράχθηκε στις 23 Απριλίου 2024 στην Ανθούπολη. Και αυτό διότι, από την μια η απόσυρση των όσων είχε καταθέσει, εκτιμάται πως αποδυναμώνει την μαρτυρία που υπάρχει σε βάρος συγκεκριμένων κατηγορουμένων, εκ των οποίων κάποιοι συνελήφθησαν και βρέθηκαν στο εδώλιο λόγω της μαρτυρίας της, ενώ από την άλλη, τα όσα ισχυρίζεται, που εμμέσως πλην σαφώς κάνει λόγο για στημένη κατάθεση υπό το καθεστώς εκβιασμού, βρίσκεται ήδη στα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα δεδομένα στην υπόθεση δολοφονίας Ανδρονίκου-Αποσύρθηκε βασική μάρτυρας καταγγέλλοντας την Αστυνομία

Η καταγγελία της μάρτυρος, η οποία προέβη σε ένορκη δήλωση, διαβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αρχή μέσω των δικηγόρων της, οι οποίοι ζητούν έρευνα, τόσο για τα όσα ισχυρίζεται σε σχέση με την υπόθεση, όσο και για περιστατικό σεξουαλική παρενόχλησης από μέλος της Αστυνομίας που είχε την ευθύνη επιτήρηση της.

Η ΑΑΔΙΠΑ, μετά την λήψη οποιασδήποτε καταγγελίας, αφού διαπιστώσει πως προκύπτουν θέματα που θα πρέπει να τύχουν διερεύνησης, απευθύνεται στην Νομική Υπηρεσία, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών. Διαδικασία την οποία αναμένεται να ακολουθήσει και σε αυτή την περίπτωση, νοουμένου πως κρίνει πως οι ισχυρισμοί θα πρέπει να διερευνηθούν, ενώ σε περίπτωση που η Αρχή δεν προχωρήσει σε έρευνα, τότε αναμένεται η καταγγελία να διαβιβαστεί και στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και στην Επίτροπο Διοικήσεως.

Μεταξύ άλλων, η μάρτυρας καταγγέλλει πως υπό το καθεστώς φόβου αναγκάστηκε να δώσει κατάθεση στην βάση των όσων της υποδείχθηκαν, καθώς όπως ισχυρίζεται, την απειλούσαν και την εκβίαζαν πως αν δεν το πράξει, θα συλληφθεί ως συνεργός και θα καταλήξει φυλακή, δεν θα ξανά δει τα παιδιά της και πως θα ακυρώνονταν όλα τα σχετικά έγγραφά της που αφορούν την παραχώρηση ασύλου.

Μάλιστα, ισχυρίζεται πως της δόθηκαν φωτογραφίες συγκεκριμένων κατηγορουμένων, τότε υπόπτων, και ενώ η ίδια ανέφερε πως δεν τους γνωρίζει, της είπαν τα ονόματα τους, καλώντας την να τους αναφέρει στην κατάθεση της, λέγοντας περαιτέρω πως αυτοί διέπραξαν την δολοφονία του Δημήτρη Ανδρονίκου. Ως εκ τούτου, όπως ισχυρίζεται, έδωσε κατάθεση για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζει, επειδή βρισκόταν υπό το καθεστώς φόβου.

Επιπλέον, η μάρτυρας διατυπώνει ισχυρισμούς που αφορούν πρόσβαση στις φωτογραφίες και τα μηνύματα της, χωρίς την συγκατάθεση της και όταν κλήθηκε στο ΤΑΕ για κατάθεση, ενώ ισχυρίζεται πως την αποκάλεσαν ψεύτρα και την χτύπησαν με χειροπέδες, όταν δήλωσε άγνοια για την υπόθεση.

Στην καταγγελία η μάρτυρας αναφέρει πως κρατείτο σε συγκεκριμένο χώρο παρά την θέληση της, ισχυριζόμενη πως όταν εξέφρασε επιθυμία να αποχωρήσει της είπαν πως θα συλληφθεί, ενώ παραπέμπει σε περιστατικό όπου εκτυλίχθηκε όταν κατάφερε να μιλήσει με δικηγόρους της. Όπως ισχυρίζεται, όταν διευθετήθηκε να αποχωρήσει, η Αστυνομία την ανέκοψε πριν επιβιβαστεί στο ταξί, όπου την προειδοποίησαν πως θα συλληφθεί, ενώ στη συνέχεια την μετέφεραν στο ΤΑΕ Λευκωσίας.

Τελικά, σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγγέλλονται, τα οποία καταγράφονται και δεν υιοθετούνται, επέστρεψε στο χώρο που διέμενε και έφυγε τις επόμενες ημέρες, υπογράφοντας σχετικό χαρτί πως αποχωρεί με την δική της ευθύνη και λέγοντας πως δεν προτίθεται να μαρτυρήσει στην υπόθεση.

Σημειώνεται πως η εν λόγω γυναίκα δεν βρίσκεται στη λίστα με τους κατηγορούμενους, ούτε έχει συλληφθεί ή αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κατηγορία, ενώ η καταγγελία της δεν στρέφεται μόνο γύρω από την υπόθεση δολοφονίας του Ανδρονίκου, καθώς ανάμεσα σε άλλα, καταγγέλλει και αστυνομικό που ήταν υπεύθυνος για την φύλαξη της, για σεξουαλική παρενόχληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτός λίστας ο μάρτυρας που εμπλέκει συναυτουργό στην δολοφονία Ανδρονίκου-Απέσυρε τους ισχυρισμούς του

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα όσα παρουσιάστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, ανάμεσα στους οκτώ κατηγορουμένους, κατά την θέση της Αστυνομίας, βρίσκεται ο φερόμενος εκτελεστής και ο οδηγός της μοτοσικλέτας, συνεργοί που παρακολουθούσαν το θύμα, καθώς και ηθικοί αυτουργοί. Βασικοί μάρτυρες κατηγορίας, είναι ο οδηγός της μοτοσικλέτας που κρατείται εκτός Φυλακών, ενώ στη λίστα υπήρχαν άλλα δύο πρόσωπα. Η πιο πάνω γυναίκα, συμβία του φερόμενου εκτελεστή, καθώς και άλλο ένα πρόσωπο, ο οποίος είχε συλληφθεί και αφεθεί ελεύθερος, χωρίς να κατηγορηθεί.

Ωστόσο, και ο τελευταίος αποσύρθηκε από μάρτυρας κατηγορίας, αν και το όνομα του δεν είχε συμπεριληφθεί στη λίστα μαρτύρων, με την Κατηγορούσα Αρχή να το αποδίδει σε λάθος, με τον ίδιο να αναφέρει σε ένορκη του δήλωση πως οι ισχυρισμοί που διατύπωσε, ήταν επειδή βρισκόταν υπό πίεση από την Αστυνομία.

Ο εν λόγω μάρτυρας, ενέπλεκε κατά κύριο λόγο τον φερόμενο συναυτουργό της υπόθεσης, ο οποίος στην σκιά των εξελίξεων, προσέφυγε στο Εφετείο για το θέμα της κράτησης του, με την υπεράσπιση του να υποστηρίζει πως πλέον δεν υπάρχει μαρτυρία σε βάρος του και ως εκ τούτου θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Αν και η ακρόαση της έφεσης πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου, μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για ανακοίνωση της απόφασης, αν και την ίδια ημέρα εξετάστηκε ακόμη μια έφεση, για την οποία εκδόθηκε η απόφαση πριν από μερικές ημέρες.

Πάντως, η Νομική Υπηρεσία είναι ενήμερη για την απόσυρση και της δεύτερης μάρτυρος, οι ισχυρισμοί της οποίας ενέπλεκαν διάφορα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων τους φερόμενους ηθικούς αυτουργούς και τον κατάδικο, ενώ δεδομένου των εξελίξεων, ανάλογα διαβήματα αναμένεται να γίνουν και από πλευράς υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Εφετείο η κράτηση του φερόμενου συναυτουργού στο φόνο Ανδρονίκου-Στο επίκεντρο η απόσυρση μάρτυρα

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»