Μ. Ευαγγέλου: Χρέος η δικαίωση όσων αγωνίστηκαν για ελευθερία
16:27 - 04 Αυγούστου 2024
Έχουμε χρέος απέναντι σε όλους όσοι αφιέρωσαν τη ζωή τους να δικαιώσουμε τους αγώνες τους και τη θυσία τους για την ελευθερία, την ειρήνη, τη Δημοκρατία και τη δικαίωση, είπε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, στον επιμνημόσυνο λόγο της, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Εθνικό Μνημόσυνο ηρώων της Αγίας Νάπας, Γιαννάκη Παππουλλή και τον Χριστάκη Πιερή Χρίστου.
Όπως ανέφερε, πέρασε μισός αιώνας με τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής, με αγώνα για τη δικαίωση για τους χιλιάδες πρόσφυγες, τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τη διεκδίκηση των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελευθερίας, της ειρήνης, της ελεύθερης διακίνησης, της Δημοκρατίας σε μια χώρα χωρίς κατοχικό στρατό.
Η Υφυπουργός ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται άοκνα από την πρώτη στιγμή, με στόχο τη λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με μια λύση βιώσιμη και λειτουργική για όλους τους νόμιμους κατοίκους του τόπου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε κάθε επίπεδο.
Αναφερόμενη στους Γιαννάκη Παππουλλή και Χριστάκη Πιερή Χρίστου, είπε ότι είναι δύο ήρωες που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, προασπίζοντας την ελευθερία της Κύπρου μας, και που αγωνίστηκαν μέχρι την τελευταία τους πνοή θαρραλέα απέναντι στους τούρκους εισβολείς.
Ο Χριστάκης Πιερή Χρίστου τον Γενάρη του 1974 κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και το πραξικόπημα και η εισβολή τον βρήκαν να υπηρετεί τη θητεία του στο Μπογάζι, στο 399 Τάγμα Πεζικού. Η δεύτερη φάση της τούρκικης εισβολής τον βρίσκει στην πρώτη γραμμή της μάχης στην περιοχή Μιας Μηλιάς. Στις 14 Αυγούστου 1974 συλλαμβάνεται από τους Τούρκους στη Βώνη μαζί με άλλους 37 Ελληνοκύπριους.
Για 37 χρόνια αγνοείτο η τύχη του, μέχρι που ανευρέθηκαν τα οστά του σε ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε σε περιοχή του Τουρκοκυπριακού χωριού Μπέϊκιοϊ. Τον Απρίλιο του 2005 ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.
Ο Γιαννάκης Παππουλλής κατά την εισβολή υπηρετούσε στο 211 Τάγμα Πεζικού, στην περιοχή του Αγίου Παύλου πίσω από τον Ιππόδρομο. Στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης εισβολής ο ήρωας ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Διοικητή του, ο οποίος ζητούσε εθελοντές που θα αναλάμβαναν το επικίνδυνο έργο της ανόρυξης χαρακωμάτων και ορυγμάτων με τους Τούρκους να καραδοκούν στα 500 μέτρα. Την Παρασκευή στις 16 Αυγούστου, ο Γιαννάκης Παππουλλής έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της μεγάλης αεροπορικής επίθεσης του Αττίλα.
"Έχουμε χρέος απέναντι στους ήρωες που μνημονεύουμε σήμερα, αλλά και απέναντι σε όλους όσοι αφιέρωσαν τη ζωή τους για αυτή την πατρίδα να δικαιώσουμε τους αγώνες τους και τη θυσία τους για την ελευθερία, την ειρήνη, τη Δημοκρατία και τη δικαίωση", είπε η Υφυπουργός.