Ανακοίνωσε πρόσκληση για Τριμερή στις 13 Αυγούστου ο Πρόεδρος-Αναμένεται απάντηση από Τατάρ

Πρόταση για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη στις 13 Αυγούστου έκαναν τα Ηνωμένα Έθνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, την οποία και αποδέχθηκε, όπως δήλωσε ο ίδιος από το βήμα της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμόχωστου στη Δερύνεια.

«Πριν από λίγες μέρες, ως αποτέλεσμα των δικών μας επίμονων προσπαθειών, τόσο προς τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ, πάντα, ναι, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, έχω βολιδοσκοπηθεί από τα ΗΕ για να συμμετάσχω εντός Αυγούστου, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 13 Αυγούστου σε τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η ανταπόκρισή μου φυσικά και ήταν θετική και ευελπιστώ – δεν έχουμε μέχρι στιγμής ενημερωθεί - να υπάρξει και η ίδια ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς και η πραγματοποιήση της συνάντησης να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα που δεν μπορεί να είναι άλλα από την επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε.

Ένα αναμονή των εξελίξεων δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Βρίσκομαι απόψε εδώ, και βλέποντάς σας στα μάτια, θέλω να σας μεταφέρω με ειλικρίνεια τις διαβεβαιώσεις που εξαρτώνται αποκλειστικά από τις δικές μου προσπάθειες στη βάση αντικειμενικών συνθηκών και δυνατοτήτων», είπε ο Πρόεδρος

Τόνισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι ο δρόμος για τον ίδιο, μία και μόνον κατεύθυνση έχει, διότι η μη λύση δεν είναι λύση, «διότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, διότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιος ευνοείται από το πέρασμα του χρόνου και τη στασιμότητα, διότι κύρια έγνοια μου είναι ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας».

Σημείωσε ότι από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων, όχι με λόγια και δηλώσεις, αλλά με πράξεις, εργάζεται αόκνα για να σπάσει το αδιέξοδο, και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. «Αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω μέχρι να πετύχω τον συγκεκριμένο στόχο», είπε.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε με τολμηρά, συγκεκριμένα μονομερή μέτρα προς τους Τουρκοκύπριους, που στις Βρυξέλλες, μέσα από τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου, έστειλαν ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία για ουσιαστική πρόοδο στα ευρωτουρκικά σε συνδυασμό πάντα με θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό και την προσπάθεια επίλυσής του. Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε, επανάφερε τις προτάσεις των τριών προηγούμενων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που αφορούν και την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

« Ήταν στο πλαίσιο της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης, της αναγνώρισης της αξιοπιστίας μας από τη διεθνή κοινότητα που πρότεινα την άμεση επαφή μεταξύ των δυο ηγετών ή ακόμα και των διαπραγματευτών σε συναντήσεις παρουσία των ΗΕ, ή ακόμα και τη διοργάνωση άτυπης πενταμερούς», ανέφερε.

Αναφέροντας ότι τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, είπε ότι ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, αποτέλεσμα των προσπαθειών της Κυβέρνησης, έγινε κατορθωτός.

«Ήταν το αποτέλεσμα της αναγνώρισης, τόσο από τα ΗΕ και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και από την ΕΕ, της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης για επίλυση του κυπριακού και επήλθε μετά από επίπονες και συντονισμένες ενέργειες. Και συνεχίζουμε μεθοδικά και αθόρυβα σε όλα τα επίπεδα και φόρα», είπε.

Πρόσθεσε ότι σε αυτές τις πρωτοβουλίες και προτάσεις της Κυβέρνηση που υιοθετήθηκαν από πλευράς των ΗΕ και της διεθνούς κοινότητας, υπήρξε, δυστυχώς, μέχρι στιγμής, αρνητική απάντηση από τουρκικής πλευράς.

Τόνισε ωστόσο ότι δεν τον ικανοποιεί και δεν εξυπηρετεί τον στόχο αν η στασιμότητα οφείλεται στην τουρκική πλευρά. Διότι το ζητούμενο, όπως είπε, είναι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η επιστροφή στην Αμμόχωστο, και η επανένωση της Κύπρου είναι για την Κυβέρνηση μονόδρομος.

Είπε επίσης ότι «η λύση που εμείς οραματιζόμαστε δεν έχει ηττημένους, αλλά μόνον νικητές. Και ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, τους οποίους, τη συντριπτική πλειοψηφία, θεωρούμε θύματα του κατοχικού στρατού της Τουρκίας».

Ανέφερε ακόμα ότι στη μεγάλη προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών δεν είναι μόνος, αφού νοιώθει τη συμπαράσταση του προσφυγικού κόσμου, των κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων, των οργανωμένων συνόλων και της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, αλλά κυρίως, «είμαι ενθαρρυμένος από τη βούληση όλων εσάς, που είστε η ακαταμάχητη δύναμη διεκδίκησης και η ασίγαστη φωνή διαμαρτυρίας».

Δήλωσε επίσης ιδιαίτερα ενθαρρυμένος αφού η εκδήλωση για την Αμμόχωστο είναι γεμάτη νέους ανθρώπους, που μπορεί να μην έχουν μνήμες από την πόλη αλλά την αγαπούν εξίσου, την γνοιάζονται και την πονούν. Συγκινούνται στη θέα της, και δακρύζοντας τραγουδούν τους στίχους που γράφτηκαν γι’ αυτήν την αλησμόνητη πόλη.

«Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το μεγαλείο του λαού μας, που όλα αυτά τα 50 χρόνια κράτησε αναμμένη τη φλόγα του πόθου για επιστροφή, διατήρησε ακέραιη την πίστη του στη δικαίωση και βροντοφωνάζει σε όλο τον κόσμο ότι «κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται», ανέφερε.

«Απόψε, με το βλέμμα στραμμένο στην Αμμόχωστο, τιμούμε επίσης και όσους αγωνίστηκαν για τη διατήρηση της νομιμότητας στην πατρίδα μας, για την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στους εκτοπισμένους, τους αγνοουμένους, τους ηρωικούς εγκλωβισμένους, τους συγγενείς των πεσόντων, όλων όσοι κουβαλούν τα τραύματα του εγκλήματος που συντελέστηκε σε βάρος της χώρας και του λαού της.

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ