Αμέριστη στήριξη στον Πρόεδρο για επανέναρξη διαπραγματεύσεων ζητά το ΔΗΚΟ
12:47 - 02 Αυγούστου 2024
Αμέριστη στήριξη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις προσπάθειές του για επανέναρξη των συνομιλιών, ζήτησε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Αποδήμων ο Χρίστος Σενέκης, Βουλευτής του ΔΗΚΟ.
Φέτος, συμπληρώνεται μισός αιώνας από το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και το διπλό έγκλημα κατά της πατρίδας μας, ανέφερε, αλλά την ίδια ώρα και μισός αιώνας ανένδοτου αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής.
«Ως ΔΗΚΟ, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού Προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη μιας συμφωνίας, που θα διασφαλίζει τα ατομικά δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των νομίμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.
"Παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη μιας συμφωνίας, που θα μετατρέπει την Κυπριακή Δημοκρατία σε «κανονικό κράτος», χωρίς κατοχικά στρατεύματα, αναχρονιστικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών", συνέχισε, προσθέτοντας ότι "είμαστε πεπεισμένοι ότι όλα αυτά αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού" και αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την εγγύηση της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των νομίμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως είπε, για να το πετύχουμε, απαιτείται σφυρηλάτηση του ύψιστου βαθμού ενότητας και αμέριστη στήριξη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στις προσπάθειές του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, βεβαίως, χωρίς άμεση ή έμμεση αποδοχή των απαράδεκτων «προϋποθέσεων», που θέτει η τουρκική πλευρά, για «κυριαρχική ισότητα» και αναγνώριση «ίσου διεθνούς καθεστώτος» στο ψευδοκράτος, οι οποίες οδηγούν σε διευθέτηση δύο κρατών», διευκρίνισε.
Ο κ. Σενέκης είπε, ακόμα, ότι απαιτείται εμμονή σε θέσεις αρχών, χωρίς εσωτερική υπονόμευση και χωρίς ρεβανσισμό για επιλογές του παρελθόντος, που αποδείχθηκαν λανθασμένες και επικίνδυνες.
«Όσο δύσκολος, δύσβατος κι αν είναι ο δρόμος που μας έταξε η ιστορία, απαιτείται βαθιά πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, παίρνοντας δύναμη, θάρρος και εγκαρτέρηση από τα λόγια του Εθνάρχη Μακαρίου ότι «το δίκαιο πλήττεται και προσκαίρως καταπατείται, αλλά τελικώς νικά», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ