Αναβάλλεται η ψήφιση του νόμου για τα fake news-Αποφασίστηκε επέκταση του διαλόγου

Το νομοσχέδιο για τα fake news, το οποίο προκάλεσε μεγάλη αναταραχή, καθώς εάν ψηφιστεί σε νόμο ελλοχεύει ο κίνδυνος περιστολής της Ελευθεροτυπίας στον τόπο μας, δεν θα οδηγηθεί τελικά προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο στην Ολομέλεια. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων, ακούστηκαν όλες οι απόψεις και αποφασίστηκε ότι χρειάζεται περαιτέρω διάλογος με τους επηρεαζόμενους. Όπως ανακοινώθηκε, θα ζητηθεί από την Επιτροπή Νομικών η αναβολή της συζήτησης για εύλογο χρονικό διάστημα, σε μία προσπάθεια ευρύτερης συναίνεσης, ενώ θα συγκροτηθεί και ομάδα νομικών για να επεξεργαστούν λύσεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως (ΔΔΤ) η προγραμματισθείσα συνάντηση σε σχέση με το νομοσχέδιο που αφορά ζητήματα δημοσίευσης ή ανάρτησης συγκεκριμένης μορφής κειμένων στο διαδίκτυο. Στη συνάντηση, στην οποία προήδρευσε ο Υπουργός ΔΔΤ κ. Μάριος Χαρτσιώτης, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, την Ένωση Συντακτών Κύπρου, τον Σύνδεσμο Εκδοτών, την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

«Έγινε μια χρήσιμη και ωφέλιμη ανταλλαγή απόψεων και συζητήθηκε όλο το φάσμα των προνοιών του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, όπως αυτή αναπτύχθηκε μέσα από τους προβληματισμούς των επαγγελματικών φορέων, καθώς επίσης στην προστασία του απλού πολίτη από κακόβουλες αναρτήσεις στο διαδίκτυο», προστίθεται.

Αναφέρεται, περαιτέρω, πως «ο κ. Χαρτσιώτης άκουσε με ιδιαίτερη κατανόηση τις θέσεις των επαγγελματικών φορέων, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της Νομικής Υπηρεσίας και με τη σύμφωνη γνώμη όλων αποφασίστηκε η σύγκρότηση ομάδας νομικών, οι οποίοι θα επεξεργαστούν λύσεις προς ικανοποίηση των πιο πάνω ανησυχιών και προβληματισμών».

«Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, θα ζητηθεί από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου για εύλογο χρονικό διάστημα, σε μια ακόμη προσπάθεια σύγκλισης απόψεων και κατ’ επέκταση ευρύτερης συναίνεσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»