Δύσκολος ο Αύγουστος για τους μαγαζάτορες-Πεσμένη η κίνηση, συγκρατημένοι οι θαμώνες

Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι οι ιδιοκτήτες των κέντρων εστίασης και αναψυχής, αφού ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και υπό άλλες συνθήκες θα έσφυζαν από ζωή τα μαγαζιά τους και δεν θα έπεφτε καρφίτσα, εντούτοις, αντικρύζουν με ιδιαίτερη ανησυχία την κίνηση να είναι μειωμένη, ενώ ταυτόχρονα και αυτοί που θα τους επισκεφθούν, είναι πιο συγκρατημένοι σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Από τη μια το κύμα ακρίβειας που επικρατεί σε όλους τους τομείς της αγοράς και από την άλλη οι τεταμένες συνθήκες που παρατηρούνται στη γύρω περιοχή της Κύπρου, έχουν δημιουργήσει το αίσθημα ανασφάλειας, τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους τουρίστες, αφού ποσοστό εξ αυτών, φαίνεται να έχουν γυρίσει την πλάτη στο νησί μας για το τρέχον καλοκαίρι.

Την ανησυχία που διακατέχει τους μαγαζάτορες, μοιράστηκε στον REPORTER, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης, Νεόφυτος Θρασυβούλου, ο οποίος εξήγησε ότι, «η κατάσταση δεν είναι ευνοϊκή για τα κέντρα αναψυχής, καθώς ο Ιούλιος έχει κλείσει με μειωμένη κινητικότητα κατά 25 με 30%. Εάν σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές, όπως είναι η Πόλης Χρυσοχούς, ή στα ορεινά, θα κινείται κόσμος τα Σαββατοκύριακα, τότε θα αυξηθεί η κινητικότητα. Φαίνεται όμως ότι ο τουρισμός κινείται σε πιο χαμηλά επίπεδα φέτος και αυτοί που έρχονται επιλέγουν τα all inclusive πακέτα».

Είναι οφθαλμοφανές, πρόσθεσε ο κ. Θρασυβούλου, ότι τα κέντρα αναψυχής αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω της κατάστασης που επικρατεί και στην περιοχή, που επηρεάζει τόσο τους Ισραηλίτες, όσο και τους Ρώσους. Ταυτόχρονα, η οικονομική κρίση που παρατηρείται γενικότερα στην Ευρώπη, επηρεάζει και το νησί μας. «Για εμάς στην παρούσα φάση, σημασία έχει να κοιτάξει το Υφυπουργείο Τουρισμού τις ενέργειες που μπορεί να κάνει για τα κέντρα αναψυχής, για τη χειμερινή περίοδο».

Η θέση και η άποψη των ιδιοκτητών, είναι πως πρέπει να γίνει μια ορθή μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στις υπόλοιπες χώρες και το πώς αναμένεται να κινηθεί ο τουρισμός τους επόμενους μήνες. «Θεωρούμε ότι μεγάλο ρόλο έχουν επιφέρει οι μεγάλες θερμοκρασίες που επικρατούν στο νησί μας. Σίγουρα, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών, οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες στις διακοπές τους. Όλα αυτά, έχουν δημιουργήσει τη σημερινή κατάσταση, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων», εξήγησε ο πρόεδρος των Κέντρων Εστίασης.

Μάλιστα, ο κ. Θρασυβούλου, παραδέχθηκε επίσης ότι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και οι τιμές που παρατηρούνται στα κέντρα αναψυχής, αφού οι τιμές όλων των προϊόντων έχουν συνεχώς αυξητική τάση, όπως και οι τιμές της ενέργειας. Για παράδειγμα, σημείωσε, «μια νέα επιχείρηση, βλέπουμε ότι πηγαίνει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά για να εξοικονομήσει ενέργεια και στο τέλος η ΑΗΚ, τους παίρνει τα χρήματα πίσω. Όλα τα κέντρα αναψυχής στην παρούσα φάση, αναμένουν τον Αύγουστο, για να βάλουν άλλη μια ένεση στη δουλειά τους. Η πραγματική κατάσταση, θα διαφανεί μετά τον Σεπτέμβρη, για το ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν και ποιες θα κλείσουν. Είναι καθοριστικός μήνας ο Αύγουστος για να διαφανεί η ανθεκτικότητα των κέντρων».

Πάντως, οι επιχειρήσεις στις παραλιακές πόλεις, αναμένεται ότι θα έχουν την τιμητική τους κατά τον Αύγουστο, ο οποίος την ίδια ώρα, δεν είναι τόσο ενθαρρυντικός σύμφωνα με τον κ. Θρασυβούλου, αφού η κινητικότητα που αναμένεται είναι στο 80%, ενώ άλλες χρόνιες ήταν στο 100%. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο Κύπριος είναι πιο συγκρατημένος στις εξόδους του και γενικά στην καθημερινότητά του», πρόσθεσε.

Σημειώνεται επίσης, ότι τα κέντρα αναψυχής, έχουν αποστείλει επιστολή στο Υφυπουργείο Τουρισμού και γίνονται προσπάθειες για να δουν πώς μπορούν να ανοίξουν νέες αγορές. «Χρειαζόμαστε μια κρατική στήριξη για να μπορέσουν να αντέξουν και να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις. Τουλάχιστον με τη νέα τουριστική περίοδο, η Βουλή πρέπει να εγκρίνει ένα μεγαλύτερο κονδύλι για το Υφυπουργείο Τουρισμού, αφού η οικονομία του τόπου, στηρίζεται ως επί το πλείστο στην τουριστική βιομηχανία», κατέληξε ο κ. Θρασυβούλου.

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές