Το Κυπριακό στο επίκεντρο των συναντήσεων της Προέδρου της Βουλής με ΝΕΠΟΜΑΚ και ΥΦΥΠΕΞ Ελλάδας

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο ξεχωριστών συναντήσεων που είχε την Τρίτη στη Λευκωσία η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου με την αντιπροσωπεία της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) καθώς και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργο Κώτσηρα.

Οι προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, μέχρι να επικρατήσει η ειρήνη και η ασφάλεια στην Κύπρο και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, διαβεβαίωσε η κ. Δημητρίου την αντιπροσωπεία της ΝΕΠΟΜΑΚ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της ΝΕΠΟΜΑΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της οργάνωσης Christo Tuton. Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η φετινή διοργάνωση του ετήσιου παγκόσμιου της συνεδρίου  στη Κύπρο, μεταξύ 30 Ιουλίου και 2 Αυγούστου, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τις μαύρες επετείους του 1974. Οι νεότερες γενιές των αποδήμων, ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Δημητρίου, συμμετέχουν ενεργά μέσω των δράσεων των οργανώσεων της διασποράς, όπως είναι η ΝΕΠΟΜΑΚ, στη διατήρηση ανεξίτηλης της μνήμης των κατεχομένων εδαφών μας και στη διεθνή προβολή του δίκαιου αγώνα της Κύπρου.

Παράλληλα, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στα κοινά και στην πολιτική συμβάλλει στην ενδυνάμωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Αναφερόμενη στο πολιτικό σύστημα της Κύπρου, επισήμανε ότι το δίκαιο της ανάγκης έχει εφαρμοστεί με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών της χώρας, οι οποίοι κατέστησαν αδρανείς λόγω της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κ. Δημητρίου τόνισε ότι οι προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, μέχρι να επικρατήσει η ειρήνη και η ασφάλεια στην Κύπρο και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Η καταδίκη σε κάθε διεθνές βήμα των έκνομων ενεργειών του κατοχικού καθεστώτος σε περιοχές της νεκρής ζώνης αλλά και σε ό,τι αφορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας, θα είναι συνεχής, πρόσθεσε η κ. Δημητρίου, επισημαίνοντας συναφώς τον σημαίνοντα ρόλο τόσο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας όσο και των απανταχού της γης νέων αποδήμων, ως πρεσβευτών της Κύπρου στο εξωτερικό.

Κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για διάφορα τρέχοντα διεθνή ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή νεολαία της διασποράς στα κράτη που ζει και δραστηριοποιείται.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Δημητρίου δέχθηκε σήμερα και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργο Κώτσηρα, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο επ’ ευκαιρία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς.

Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής έκανε ειδική μνεία στη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου, όπως και στην ιδιαίτερή σημασία, τόσο ουσιαστικά όσο και συμβολικά, της παρουσίας του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λευκωσία, την ημέρα της τραγικής επετείου του 1974.

Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου, τονίζοντας παράλληλα  την αναγκαιότητα ενός αρραγούς μετώπου Ελλάδας – Κύπρου για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. Η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε, επίσης, τον Έλληνα Υφυπουργό για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και υπήρξε σχετική ανταλλαγή απόψεων. 

Ο κ. Κώτσηρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Κύπρο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων επαναβεβαίωσε προς κάθε κατεύθυνση τόσο τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο, με στόχο την επανένωση της χώρας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως και τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Εξήρε δε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι απόδημοι Ελλάδος και Κύπρου στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. 

Εν συνεχεία, συζητήθηκε η ανάγκη μιας πιο σύγχρονης προσέγγισης των αποδήμων και δη αυτών της νέας γενιάς, αλλά και αυτών που μετανάστευσαν, συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Κώτσηρας ενημέρωσε, επίσης, την κ. Δημητρίου για το «Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027» του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθησε σχετική ανταλλαγή απόψεων, όπως και για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη η συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν στο υπ. Εξωτερικών-Τι συζητούν
Με θετικό μάτι είδε τη συνάντηση Χριστοδουλίδη και Ερντογάν ο Ερχιουρμάν-«Ο διάλογος είναι καλός»
Έκοψε την φόρα στον Ερντογάν ο Μακρόν-Υπέδειξε πως τα ευρωτουρκικά περνούν μέσα από το Κυπριακό
Προεδρικά βέλη εναντίον Αβερωφικών-«Οι εκλογές για μένα έχουν τελειώσει, για αυτούς δεν έχουν τελειώσει»
Η ανάγνωση των τουρκικών εφημερίδων για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερντογαν
Δίνει απαντήσεις για Οδυσσέα ο Πρόεδρος-«Είπα του Γενικού και Βοηθού πως αν χάσουν πρέπει να πάνε σπίτι τους»
Καταγγελία πως δημοτικός σύμβουλος διαμένει εκτός του Δήμου Δρομολαξιάς Μενεού-Διαψεύδει το κόμμα του
Στα ελληνοτουρκικά στραμμένη η προσοχή-Στάση αναμονής για το Κυπριακό με μηνύματα από τη Λευκωσία
Η αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγικός διάλογος και η προεργασία του Προέδρου
Με αναφορές στο Κυπριακό η ακρόαση της υποψήφιας επιτρόπου για τη διεύρυνση Μάρτα Κος